BACK TO
TOP
Agrenda

Μαύρα γράμματα σε άσπρο χαρτί είναι η αγελαδοτροφία

Η διαχείριση τριών μονάδων με 3.600 αγελάδες δεν είναι ακατόρθωτη, απλά απαιτεί εξοικείωση με τα μαθηματικά 

40-41b_9

Πέτρος Γκόγκος

120
0

Ο Ολλανδός κτηνοτρόφος Alex van Bakel βλέπει µόνο µαύρα γράµµατα σε άσπρο χαρτί όταν κοιτάζει τις εγκαταστάσεις του στάβλου του στην επαρχεία Λίµπουργκ στη Νοτιοναατολική Ολλανδία.

Με αυτή την αντίληψη, άλλωστε, κατάφερε να αυξήσει την πατρική κληρονοµιά, από 13 αγελάδες και 50 χοίρους που είχε ο πατέρας του τη δεκαετία του 1950, σε 3.600 αγελάδες, χωρισµένες σε τρεις οµάδες και στάβλους.

Από το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου, οι 2.750 πιο παραγωγικές είναι που κρατούν 24 ώρες το 24ωρο απασχοληµένο το περιστρεφόµενο αρµεκτήριο 80 θέσεων DairyRotor T8900, εγκατεστηµένο στην είσοδο της εκµετάλλευσης, µέσα ένα επιβλητικό κτήριο µε γυάλινη πρόσοψη, το οποίο έχει και την προοπτική να αναβαθµιστεί σε ροµποτικό περιστροφικό αρµεκτήριο DairyProQ της GEA

Η µέση απόδοση που πετυχαίνει µε τρία αρµέγµατα την ηµέρα είναι 34,5 κιλά ανά ζώο, ήτοι 94.875 κιλά γάλα ηµερησίως, το οποίο διαθέτει στις µεγαλύτερες γαλακτοβιοµηχανίες της χώρας. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη κτηνοτροφική εκµετάλλευση της Ολλανδίας, µε τον κ. van Bakel να έχει προχωρήσει πλέον και στην µεταποίηση ποσότητας του παραγόµενου γάλακτος.

Θα έλεγε κανείς έπειτα από µια ξενάγηση στους στάβλους, στο αρµεκτήριο και στην αποθήκη µε τα µηχανήµατα ότι ο Ολλανδός κτηνοτρόφος, δεν ξέρει τι έχει. Κάτι τέτοιο όµως απέχει πολύ από την πραγµατικότητα, αφού ο ίδιος έχει υπολογίσει µέχρι και εργατικό κόστος ανά κιλό γάλα, το οποίο ανέρχεται στα 0,9 σεντς. Για την ακρίβεια στη µονάδα του απασχολεί 30 εργαζόµενους, ενώ τρεις από αυτούς ανά βάρδια αναλαµβάνουν το άρµεγµα των ζώων.

Ο τραπεζίτης είναι ο καλύτερος φίλος μου, μου λέει συνέχεια να κόψω το κάπνισμα

Τη µονάδα του Alex von Bakel επισκέφτηκε η Agrenda στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδροµής στην Ολλανδία και τη Γερµανία, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος 4 µε 7 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της εταιρείας Westfalia Technologies µε έδρα τη Λάρισα, την οποία ακολούθησε και η Agrenda.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, ο Ολλανδός Alex van Bakel υποδέχτηκε την αποστολή στην οποία συµµετείχαν 32 αγελαδοτρόφοι από  περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και οχτώ επαγγελµατίες του κλάδου, στην πρότυπη φάρµα του, µε ένα τσιγάρο στο χέρι. Όταν ερωτήθηκε για το µέγεθος των επενδύσεων αυτών, αστειευόµενος απάντησε πως θα πρέπει να φτάσει 120 χρονών για να ξεχρεώσει. Τα ποσά οµολογουµένως ήταν τεράστια, ώστε να αποφύγει να αναφέρει νούµερα, ωστόσο σχολίασε «ο τραπεζίτης είναι ο καλύτερος φίλος µου, µου λέει συνέχεια να σταµατήσω το κάπνισµα».

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έµειναν πολλές ώρες στην εκµετάλλευση, ενώ έδειξαν ενθουσιασµό για τον εξοπλισµό της. Στο τέλος του ταξιδιού πάντως, η οµάδα έφυγε σύµφωνα µε δηλώσεις, µε το ηθικό ανεβασµένο. Αυτό γιατί όπως σχολίασε εύστοχα ο παραγωγός Σοφοκλής Φιλιππίδης, Κτηνοτρόφος της χρονιάς για το 2019 και ιδρυτικό µέλος του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος, «µέχρι πρόσφατα µε τέτοιες επισκέψεις αναζητούσαµε τεχνολογία. Τώρα πια  έχουµε την τεχνολογία αυτή και αναζητούµε ιδέες για το πώς θα την αξιοποιήσουµε όλα αυτά τα σύγχρονα µέσα καλύτερα».
«Να συναντηθούµε παραγωγοί και βιοµηχανία, έτσι γεννήθηκε αυτή η ιδέα για την εκδροµή. Αν αλληλοϋποστηριχτούµε και βρούµε τρόπο να εφαρµόσουµε τις ιδέες αυτές, τότε δεν θα πηγαίνουµε εµείς στην Γερµανία και την Ολλανδία, αλλά αυτοί θα έρχονται σε εµάς» δήλωσε από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης Χρήστου, «οικοδεσπότης» της αποστολής και διευθυντής της Westfalia Technologies.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία