BACK TO
TOP
Agrenda

Πιο ευέλικτο καθεστώς εγκρίσεων για πριμ πρώτης εγκατάστασης σε Νέους Αγρότες, μέλη σε Ομάδες

Τροπολογία που προτείνει η Ευρωβουλή για τη νέα ΚΑΠ φέρνει ειδικές διατάξεις για τα μέλη οργανώσεων.

1-KAP

Γιώργος Κοντονής

35
0

Γενναία µεταρρύθµιση στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών προτείνει µε ψηφισµά της η Ευρωβουλή στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, ώστε να µην χάνουν οι νεαροί παραγωγοί το δικαίωµα συµµετοχής στο πριµ ακόµη και αν έχουν εγκατασταθεί πριν την έκδοση της προκήρυξης, εφόσον όµως είναι µέλη οργανώσεων παραγωγών ή συνεταιριστικών δοµών. H τροπολογία αυτή αφορά στο Άρθρο 69  της ΚΑΠ και έχει σκοπό να δώσει την ευελιξία στα κράτη-µέλη να καθορίζουν ειδικές διατάξεις για γεωργούς νεαρής ηλικίας εφόσον συµµετέχουν σε συλλογικό σχήµα, αφενός για να ενθαρρύνεται η συνεργασία των αγροτών και αφετέρου περιπτώσεις που για κάποιο µικρό χρονικό διάστηµα που είναι εγκατεστηµένος ένας νεαρός αγρότης, να µην µπορεί να χάσει το πριµ. Παράλληλα προβλέπεται στο Άρθρο 69 να ενταχθεί και πρόγραµµα πρόωρης συνταξιοδότησης, µε το πριµ σε αυτή την περίπτωση να µπορεί να φτάσει το 1/3 του ποσού που θα δώσουν τα κράτη για τους νέους αγρότες (σ.σ το όριο για νέους αγρότες είναι 100.000 ευρώ). Σηµειώνεται εδώ πως τίποτα ακόµα δεν έχει «κλείσει» στα νοµικά κείµενα της ΚΑΠ για τα οποια συνεχώς προτείνονται τροποποιήσεις και µένει να φανεί ποιες από αυτές τελικά θα βρουν το δρόµο τους στον τελικό κανονισµό.

Αναλυτικά η τροπολογία αναφέρει:

Άρθρο 69 Εγκατάσταση νέων γεωργών, γεωργών νεαρής ηλικίας, προγράµµατα πρόωρης συνταξιοδότησης, σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξη πολύ µικρών και µικρών αγροτικών επιχειρήσεων

  1. Τα κράτη µέλη µπορούν να χορηγούν στήριξη για την εγκατάσταση νέων γεωργών, γεωργών νεαρής ηλικίας, προγράµµατα πρόωρης συνταξιοδότησης, σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων και ανάπτυξη πολύ µικρών και µικρών αγροτικών επιχειρήσεων που δηµιουργούν και διατηρούν θέσεις απασχόλησης υπό τους όρους που καθορίζονται στο παρόν άρθρο και περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, µε σκοπό να συµβάλουν στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους ειδικούς στόχους που ορίζονται στο άρθρο 6.

α β) Τα κράτη µέλη δύνανται να καθορίζουν ειδικές διατάξεις για γεωργούς νεαρής ηλικίας που συµµετέχουν σε οργανώσεις παραγωγών ή συνεταιριστικές δοµές προκειµένου να διασφαλίζεται ότι δεν χάνουν το δικαίωµα στην ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης. Αυτές οι διατάξεις τηρούν την αρχή της αναλογικότητας και προσδιορίζουν τη συµµετοχή του γεωργού νεαρής ηλικίας στην οργάνωση παραγωγών ή στη συνεταιριστική δοµή.

β)  τη σύσταση των αγροτικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των πολύ µικρών και µικρών αγροτικών επιχειρήσεων που συνδέονται µε τη γεωργία, τη δασοκοµία, τη βιοοικονοµία, την κυκλική οικονοµία, τον τουρισµό και άλλους τοµείς σε αγροτικές περιοχές ή τη διαφοροποίηση του εισοδήµατος των γεωργικών νοικοκυριών·

την εκκίνηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη πολύ µικρών και µικρών αγροτικών επιχειρήσεων µη γεωργικών δραστηριοτήτων στις αγροτικές περιοχές που αποτελούν µέρος των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης από γεωργούς που διαφοροποιούν τις δραστηριότητές τους, καθώς και από πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα των αγροτικών περιοχών. [...]

  1. Τα κράτη µέλη χορηγούν στήριξη υπό µορφή κατ’ αποκοπήν ποσών. Η στήριξη περιορίζεται στο µέγιστο ποσό των 100.000 ευρώ και µπορεί να συνδυαστεί µε χρηµατοπιστωτικά µέσα.

4α. Τα κράτη µέλη δύνανται να χορηγούν έως και το 1/3 του ποσού του προηγούµενου σηµείου για τα προγράµµατα πρόωρης συνταξιοδότησης για γεωργούς, όπως διευκρινίζεται περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fertilizer Management.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία