BACK TO
TOP
Agrenda

Με εθνικούς πόρους οι Συνδεδεμένες ζωικής έως 10 Απριλίου

Την επόμενη εβδομάδα ζωικά και σπαράγγια, με αυξημένα ποσά από τα 150 εκατ. ευρώ των Βρυξελλών ή από ανακατανομή πόρων του ΠΑΑ.

2-6_pin_syndedemenes

Ελένη Δούσκα

77
3

Με κατεύθυνση την άµεση ενίσχυση της ρευστότητας αγροτών και κτηνοτρόφων κινούνται αυτές τις µέρες οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οργανισµού Πληρωµών, δροµολογώντας αφενός µια γενναία προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, µε απλοποιηµένες διαδικασίες ακόµα και µέσα στον Ιούνιο, και την πληρωµή των συνδεδεµένων στα ζωικά αυξηµένες µε χρήµατα από εθνικούς πόρους. Ο µηχανισµός του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, έχει ολοκληρώσει τους διασταυρωτικούς ελέγχους όσον αφορά τις συνδεδεµένες και περιµένει την εντολή για να τις τρέξει. Αυτό που τώρα που πρέπει να διευθετηθεί είναι τα ποσά που θα λάβουν αφενός οι κτηνοτρόφοι για αιγοπρόβατα και βοοειδή, αλλά και η συνδεδεµένη στα σπαράγγια. Στις επιλογές της Βάθη συζητούνται δύο ενδεχόµενα: Να συµπληρωθούν οι προϋπολογισµοί του έτους για τις συνδεδεµένες -οι οποίοι είναι προκαθορισµένοι και τα χρήµατα ήδη δεσµευµένα από το κράτος- από το κονδύλι των 150 εκατ. που αποφάσισε η κυβέρνηση ή από αναδιανοµή των πόρων του ΠΑΑ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi.

Και στις δύο περιπτώσεις αναµένεται µια «καλή» αύξηση του ποσού που είχε αποφασιστεί να λάβουν οι δικαιούχοι για το έτος 2019 ως συνδεδεµένη ενίσχυση, λόγω των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν λόγω της πανδηµίας του κορωνοϊού, που δεν αποκλείεται να είναι σχεδόν διπλάσια από πέρυσι. Υπενθυµίζεται ότι για το 2018 στο πρόβειο και αίγειο κρέας πιστώθηκε το ποσό των 48 εκατ. ευρώ σε πάνω από 39.000 δικαιούχους, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και στο βόειο κρέας πιστώθηκαν αντίστοιχα περί τα 33 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους περίπου, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο.

Όσον αφορά τώρα την ηµεροµηνία της εν λόγω πίστωσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει σίγουρα ολοκληρωθεί µέχρι την επόµενη Παρασκευή 10 Απριλίου. Στην ίδια πληρωµή θα ενταχθούν, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, και δύο ακόµα συνδεδεµένες της φυτικής παραγωγής, που αφορούν το σπαράγγι και τους σπόρους σποράς και µια ακόµα διορθωτική µε περιπτώσεις ενιαίας ενίσχυσης και συνδεδεµένων που ξέµειναν. Και στην περίπτωση των σπαραγγιών, για τα οποία η ενδεικτική τιµή κυµαίνεται περί τα 55 ευρώ το στρέµµα, αναµένεται µια σηµαντική αύξηση προς κάλυψη των αυξηµένων αναγκών των παραγωγών του προϊόντος λόγω της έκτακτης κατάστασης που φέτος βιώνουν.

Μετά τα 22 εκατ. νέο πακέτο ΕΛΓΑ τη Μεγάλη Εβδοµάδα

Εν τω µεταξύ, µια δεύτερη πληρωµή στα µέσα της Μ. Εβδοµάδας, µε πιθανότερη ηµέρα τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, προγραµµατίζει ο ΕΛΓΑ, µετά την πίστωση της 1ης Απριλίου ποσού 22 εκατ. ευρώ σε 9.952 παραγωγούς για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του 2019. Να σηµειωθεί ότι στην εν λόγω πληρωµή τα µεγαλύτερα ποσά πήγαν στους νοµούς Ηµαθίας, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Πέλλας και Χαλκιδικής. «Η επόµενη δόση θα αφορά όλες τις νέες εκθέσεις εκτιµήσεων που θα έχουν εκκαθαριστεί», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Τέλος, ο Οργανισµός ενηµερώνει τους παραγωγούς ότι η προθεσµία για την υποβολή των προσωρινών δηλώσεων ζηµιάς φυτικής στο εξής θα ανέρχεται σε 25 ηµέρες και όχι στις 15 ηµέρες και ισχύει για όλες τις ενεργές αναγγελίες ζηµιάς, καθώς και όσες εγκριθούν στο εξής για όσο διάστηµα ισχύουν οι περιορισµοί.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

05-04-2020 14:34Γιάννης Καζόγλου

Φίλε Δημήτρη (δεν ξέρω ποιος Δημήτρης είσαι, αλλά μάλλον συνάδελφοι είμαστε), μην γράφεις ότι οι άλλοι κλάδοι τα πάνε καλά και μόνο οι αιγοπροβατοτρόφοι υποφέρουν, όλοι υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Πολλοί βοοτρόφοι - που θεωρητικά θα έπρεπε να πουλάμε καλά αυτές τις μέρες λόγω αύξησης της κατανάλωσης και δυσκολιών στις εισαγωγές - δεν μπορούμε να σφάξουμε τα ζώα μας για να πουλήσουμε γιατί έχουν παγώσει τα πάντα! Δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε σφαγεία σε πολλές περιοχές, ούτε το εμπόριο, ούτε οι υπηρεσίες. Επίσης, εντελώς φιλικά, όλοι κτηνοτρόφοι είμαστε, ένας κλάδος με πολλές κατηγορίες και με πολλά κοινά προβλήματα, ας μην διαχωριζόμαστε από μόνοι μας και δίνουμε δικαιώματα να μας αντιμετωπίζουν ως διχασμένους και διαιρεμένους. Ευχές να έρθουν καλύτερες μέρες σύντομα και να στηριχθεί η κτηνοτροφία όπως της αξίζει!

Απάντηση

04-04-2020 15:39Γιαννης

Βρε τσομπανε που περιμένεις τις αποζημιώσεις Και τις ελεημοσύνες τις κάθε κυβερνήσης τουλάχιστον θα έπρεπε να ντρέπεσαι αν θες να λέγεσαι κτηνοτρόφος ούτε καν γνωρίζεις τι γίνεται με τους κλάδους που αναφέρεις ότι πάνε καλά ενδεικτικά σου αναφέρω 0,37 λεπτά γάλα αγελαδινό αύξηση της σόγιας στα 420 ευρώ ο τόνος από 350 προ κορονοϊού όπως και φυτικό λίπος από 1 ευρώ στα 1.30 όπως και πολλά αλλά προϊόντα για να εξασφαλίσουμε και ποιοτικό και ποσοτικό γάλα για τις μονάδες μας αλλά που να ξέρεις εσυ βρε τσομπανε όταν περιμένεις να ταΐσεις τα Προβατα σου του γείτονα τις καλλιέργειες ουστ

Απάντηση

04-04-2020 11:41Δημήτρης

Ασ προσέξει το υπουργείο αυτήν την φορά μόνο η αιγοπροβατοτροφια έχει ζημιά ηπτηνοτροφια και βοοτροφια μια χαρά τα πάει και ζήτηση υπάρχει και καλές τιμές επιτέλους οι αιγοπροβατοτροφοι έστω και τώρα να δικαιωθούν για τους κόπους τους επίσης θα μπορούσαν να δοθούν και οι εξισωτικες του 2013 και 2014 που θα έδινε ζωή στα έσοδα του κράτους και στην Γεωργία της χώρας μιας και οι κτηνοτρόφοι θα πλήρωναν υποχρεώσεις και φόρο ασφαλιστικές εισφορές ύστερα από την καθίζηση των τιμών ίσως ορισμένοι να μπορούσαν να προμηθευτούν και ζωοτροφές για τα αμνοεριφια που σίγουρα θα μείνουν απούλητα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία