BACK TO
TOP
Agrenda

Εξίσωση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε δύο δόσεις εξετάζουν οι Βρυξέλλες καθώς καθυστερεί η νεά ΚΑΠ

Προωθείται για τη διετία 2021-2022 η εσωτερική σύγκλιση, δεύτερο στάδιο η εξωτερική.

16_10

Γιώργος Κοντονής

40
8

Την εξίσωση της αξίας δικαιωµάτων ανάµεσα στους αγρότες εντός της ίδιας περιφέρειας ενίσχυσης (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια) µέσα στα δύο επιπλέον χρόνια που θα διαρκέσει η ΚΑΠ, ζήτησαν επίµονα οι ευρωβουλευτές, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για µία πλήρη εξωτερική σύγκλιση µετά το 2023. Ευρωβουλευτές που συµµετείχαν στη συζήτηση για τον µεταβατικό κανονισµό της τρέχουσας περιόδου την Μεγάλη Τετάρτη, ζήτησαν συγκεκριµένα τη µετάβαση προς µία ενιαία τιµή (κατάργηση ιστορικών δικαιωµάτων) να καταστεί υποχρεωτική, καθώς η Κοµισιόν στον προτεινόµενο κανονισµό την προωθεί ως προαιρετική. Εκτιµάται, πως αυτό το πρώτο ξεκαθάρισµα της εσωτερικής σύγκλισης που προωθούν ευρωβουλευτές θα δώσει ουσιαστικά την αφορµή για πιο γενναίες πρωτοβουλίες στα κείµενα της νέας ΚΑΠ σχετικά µε την αξία δικαιωµάτων µεταξύ των κρατών-µελών, παρέχοντας επιπλέον έρεισµα σε όσους ζητάνε και την εξωτερική σύγκλιση, µε τη λογική ότι οι ενισχύσεις δεν θα είναι επιδοµατικές αλλά θα δίνονται µε όρους επιχειρηµατικούς.

Να σηµειωθεί εδώ, πως η αξία των φετινών δικαιωµάτων (ΟΣ∆Ε 2020) θα καθοριστεί µε βάση τον συγκεκριµένο µεταβατικό κανονισµό, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην εγκύκλιο για τις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε. Η επίµαχη τροπολογία που καταθέτει πλήθος ευρωβουλευτών αναφέρει συγκεκριµένα:

«Για να συνεχιστεί η διαδικασία προς µια πιο δίκαιη κατανοµή των άµεσων ενισχύσεων, τα κράτη µέλη θα πρέπει να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019. Θα πρέπει να κοινοποιούν ετησίως την απόφασή τους για το επόµενο έτος».

Προσπάθεια από την γενική εισηγήτρια των τροπολογιών Έλσι Κατάινεν (Φινλανδία) θα γίνει να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και τα ψηφίσµατα από το Ευρωκοινοβούλιο µέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε µετά να ξεκινήσουν οι τριµερείς διαπραγµατεύσεις ώστε να οριστεί το τελικό κείµενο.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

19-04-2020 19:13Κ@

Την τροπολογια για να μην θιγουν τα ιστορικα με την ΚΑΠ 2015-2019 την εκανε ο Σαμμαρας με τον Βενιζελο το '14 για να μην βγουν στα μπλοκα Βαγγοι,Μπουτες κ.α και χασουν τις εκλογες.Χιλιαδες αγροτες που αυξησαν στρεμματα στην εκμεταλευση τους ειδαν την αξια των δικαιωματων τους να μειωνεται [προσωπικα 90%].Ο ΣΥΡΙΖΑ περασε και δεν ακουμπησε τουφεκιες στον αερα μια τοποθετηση Τσιπρα τον Νοεμβρη του'17 και τελος. Να γινει απο φετος η εξισωση των δικαιωματων .Βοριδη θα φυγεις απο την αγκαλια αυτων που ειναι τροχοπεδη σε οτι ειναι καλο για την πλειοψηφια των αγροτων.

Απάντηση

19-04-2020 17:59ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΑΣΙΟΣ

Καλησπέρα, Χριστός Ανέστη κ Χρόνια πολλά. Δλδ με απλά λόγια τι σημαίνει αυτό; θα πάρουμε παραπάνω η παρακάτω χρήματα; ευχαριστώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

19-04-2020 17:37Γιδ

Δηλαδή αυτοί που θα εισηγηθούν αυτήν την τροπολογία έχουν ενημερωθει μαλλον Από κάποιους ειδήμονες και γνωστές της αγροτιας οτι τα έξοδα μιας αροτριαιας καλιεργειας είναι ίδια με μιας δενδρωδεις πολυετής. Και εγώ κατανοώ ότι ο μισθός τους πρέπει να εξισορροπήσει με αυτόν ενός υπαλλήλου ιδιωτικού άντε δημοσίου...Ελληνας επιτροπος δεν υπάρχει εκεί?...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία