BACK TO
TOP
Agrenda

Αλλάζει ριζικά η βάση του ανταγωνισμού στα αγροτικά για Ευρώπη και Αμερική

«Η Ευρώπη ξέχασε το αγρόκτηµα στην πολιτική της «Από το  Αγρόκτηµα στο Πιάτο» σχολίασε ο υπουργός Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών Σόνι Περντιού, υποστηρίζοντας πως µε την πολυδιαφηµισµένη ατζέντα αυτή οι Βρυξέλλες βάζουν σε κίνδυνο τις προοπτικές των αγροτικών εκµεταλλεύσεων της ηπείρου.

2_sel_30

25
0

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο αναφορικά µε τη δυναµική µιας διατλαντικής συνεργασίας, ο Αµερικανός υπουργός γεωργίας αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πολιτική που θα εφαρµόσει η χώρα του, µε την οποία, κατά τα λεγόµενά του, «η αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 40%, όσο παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωµα θα µειωθεί κατά 50% µέχρι το 2050».

Μάλιστα, αξιολογώντας την αµερικανική ατζέντα ο ίδιος υποστήριξε πως «αυτή είναι µια στρατηγική προσπάθεια, η οποία θα µπορέσει να παρέχει στους αγρότες τα εργαλεία που χρειάζονται για να είναι επιτυχείς στις παγκόσµιες αγορές», για να συµπληρώσει πως «έχουµε επίσης συνεχή επίγνωση των αναγκών της αγροτικής βιοµηχανίας της Αµερικής, που θέλει να είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονοµικά βιώσιµη για να διατηρήσουµε τη θέση µας ως ηγέτες στην παγκόσµια προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης».

Απαξιούν οι Ευρωπαίοι για τα αµερικανικά αγροτικά προϊόντα

 Στη συνέχεια χαρακτήρισε για ακόµα µια φορά ως προστατευτισµό την «απαξίωση των Ευρωπαίων για τα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ» και ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτεί η ΕΕ να ισορροπήσει το εµπορικό ισοζύγιο των αγροτικών εµπορευµάτων µε τις ΗΠΑ, διακινδυνεύει το να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο δασµολογικών «επιθέσεων». Μάλιστα συνέδεσε το µεγαλόπνοο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε µια νέα µορφή προστατευτισµού στον τοµέα των τροφίµων που µπορεί να επιβληθεί από την ΕΕ.

Υπενθυµίζεται ότι η στρατηγική Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη βιωσιµότητα της ευρωπαϊκής υπαίθρου κατά τα επιχειρήµατα της Κοµισιόν, καθώς και να «µειώσει την απόσταση µεταξύ του αγροκτήµατος και του καταναλωτή». Μαζί µε το σχέδιο για τη βιοποικιλότητα, οι δύο στρατηγικές βρίσκονται στο επίκεντρο της Πράσινης Συµφωνίας της ΕΕ.

Ο Σόνι Περντιού εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του ότι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα µείνουν χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία, προειδοποιώντας ότι αυτό καθιστά τους αγρότες µη ανταγωνιστικούς.

«Όταν τα καινοτόµα εργαλεία αφαιρούνται από έναν αγρότη, η µόνη επιλογή είναι ο προστατευτισµός, ο οποίος δεν είναι υγιής για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού στον κόσµο. Οι προστατευτικές στρατηγικές που µας περιβάλλουν µας οδηγούν στο παρελθόν, όχι προς τα εµπρός», είπε, προσθέτοντας ότι οι αγρότες χρειάζονται αυτά τα εργαλεία προκειµένου να ανταγωνιστούν µε επιτυχία στην παγκόσµια στρατηγική. Ως εργαλεία Αµερικανός υπουργός εννοεί τα προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης, που αναµένεται να περιοριστεί κατακόρυφα η χρήση τους στην Ευρώπη στο πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής, ως το 2030.

Σύµφωνα µε τον Σόνι Περντιού, δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί επισιτιστική ασφάλεια για έναν αυξανόµενο πληθυσµό µε αυξανόµενες ανάγκες, εάν επιβληθούν πολιτικές που «περιορίζουν την ανάπτυξη και καταστέλλουν την καινοτοµία», επισηµαίνοντας ότι οι επιτυχίες της αµερικανικής γεωργίας οφείλονται στην έµφαση στις καινοτόµες τεχνικές.

Από την πλευρά του, ο υποτονικός Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνουζ Βοϊτσεχόφκσι υποστήριξε ότι η έµφαση στην ενίσχυση βραχύτερων αλυσίδων εφοδιασµού τροφίµων δεν συνεπάγεται νέους εµπορικούς φραγµούς. «∆εν είµαστε κατά του διεθνούς εµπορίου, χρειαζόµαστε το διεθνές εµπόριο και ενδιαφερόµαστε να αυξήσουµε το διεθνές εµπόριο», είπε κατά τη διάρκεια του ίδιου διαδικτυακού σεµιναρίου.

«Η µείωση της ανάγκης για εισαγωγές δεν είναι προστατευτική», τόνισε ο Πολωνός αξιωµατούχος. Σε απάντηση στην κριτική για την αγροτική πολιτική της Ευρώπης, ο κ. Βοϊτσεχόφκσι στάθηκε στο ότι «το σύστηµα αγροτικής παραγωγής της ΕΕ «πέρασε το τεστ» επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση της πανδηµίας».


Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8 Αυγούστου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία