BACK TO
TOP
Agrenda

Πετυχημένα παραδείγματα στην πτηνοτροφία και λύσεις βελτίωσης των αποδόσεων

Οι επιτυχηµένες επιχειρηµατικές δραστηριότητες εν µέσω δύσκολων συνθηκών επιβεβαιώνουν την δυναµική που χαρακτηρίζει την ελληνική πτηνοτροφία, µε τη βιοµηχανία να επενδύει συνεχώς σε καινοτοµίες που έχουν να κάνουν τόσο µε τη διατροφή των πουλερικών και την ευζωία όσο και σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής. Κοµβικό ρόλο στις επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες του κλάδου έχει  η συνεργασία µε καταξιωµένους παίκτες της βιοµηχανίας ειδικών ζωοτροφών και µε έµπειρους των κατασκευών.

25-32__2_

Γιώργος Λαμπίρης

291
0

Η διαδροµή του συνεταιρισµού που συµπληρώνει 62 χρόνια δραστηριότητας και σήµερα απαρτίζεται από τουλάχιστον 500 µέλη – πτηνοτρόφους και συνεργάζεται µε 50 παραγωγούς.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο τον Φάκελο "Πτηνοτροφία" στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στο Σάββατο 28 Νοεμβρίου.

 

Περισσότερα από 60 χρόνια επιχειρηµατικής και παραγωγικής πορείας καταγράφει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Πίνδος, o oποίος ιδρύθηκε το 1958 από 7 αγρότες µε σηµείο αναφοράς τον νοµό Ιωαννίνων και σήµερα απαρτίζεται από 500 και πλέον µέλη, πτηνοτρόφους – παραγωγούς, συνεργάζεται µε 50 παραγωγούς και απασχολεί περισσότερους από 1.200 εργαζόµενους.


Επενδυτικά η Πίνδος υλοποιεί πρόγραµµα µε συνολική δαπάνη 25 εκατ. ευρώ για την δηµιουργία του νέου εργοστασίου έτοιµων ψηµένων προϊόντων, του νέου της φυραµατοποιείου καθώς και της νέας γραµµής αερόψυξης. Σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Ανδρέας ∆ηµητρίου, ο επενδυτικός σχεδιασµός συνεχίζεται απρόσκοπτα, ωστόσο «λόγω της πανδηµίας αρκετές από µεγάλες εταιρείες παροχής εξοπλισµού του εξωτερικού καθυστερούν την παράδοση των µηχανηµάτων στις εγκαταστάσεις της Πίνδου, ενώ και η δυσκολία στη µετακίνηση του προσωπικού αποτελεί έναν ακόµη παράγοντα που δίνει παράταση στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των επενδύσεων. Εκτίµησή µας είναι ότι συνολικά η καθυστέρηση στην υλοποίηση του πλάνου µας θα είναι περιορισµένη, δεδοµένου ότι ο αρχικός προγραµµατισµός κάνει λόγο για ολοκλήρωσή τους έως το 2022».


Μείωση της παραγωγής κατά περίπου 20% το 2020

Αναφορικά µε τον τοµέα της παραγωγής η Πίνδος έχει µειώσει την παραγωγή της κατά περίπου 20%, όπως επισηµαίνει ο κύριος ∆ηµητρίου. «Η αρχή έγινε ήδη από το πρώτο lockdown µε επίδραση από την αγορά του HoReCa. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοποθέτηση των παραγωγών για φέτος µειώθηκε κατά περίπου µία εκτροφή. Ωστόσο και το δεύτερο lockdown που τώρα διανύουµε έχει διευρύνει τις επιπτώσεις δεδοµένου ότι και αυτή τη φορά ο κλάδος HoReCa παραµένει κλειστός». Ο ίδιος λέει ότι η εικόνα για τις οικονοµικές επιδόσεις του 2020 δεν είναι σαφής προς το παρόν, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κύκλος εργασιών της φετινής χρονιάς θα κινηθεί περίπου στα επίπεδα του 2019, ο οποίος ανήλθε στα 270 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα στην ευζωία των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής

Παραγωγικά, µία από τις κύριες προτεραιότητες του Συνεταιρισµού και των παραγωγών είναι η διασφάλιση της ευζωίας των κοτόπουλων, µε στόχο την διατήρηση της ποιότητας και στο προϊόν που παραδίδει στον τελικό καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο από το 2016 έχει αναπτύξει το ολοκληρωµένο εταιρικό πρότυπο ευζωϊας µε κύριο στόχο να προσφέρεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους άνεση, στέγη και ελευθερία κίνησης στα κοτόπουλα που εκτρέφει.

Περαιτέρω ανοδικά τα οικονοµικά µεγέθη του 2019

Σε επίπεδο οικονοµικών επιδόσεων κατά τη χρήση του 2019 η Πίνδος υπερέβη τα 3 εκατ. ευρώ σε καθαρή κερδοφορία µετά από φόρους, ποσό που σε σχέση µε το 2018 σηµατοδοτεί την άνοδο των πωλήσεων κατά 8%. Ταυτόχρονα και οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 8%.








Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία