BACK TO
TOP
Agrenda

Οι υψηλές αποδόσεις χτίζονται από νωρίς φέτος στα χειμερινά σιτηρά

Να θέσουν τις βάσεις ποιότητας και απόδοσης από νωρίς καλούνται οι καλλιεργητές σιτηρών που προσεγγίζουν πλέον τη θρέψη µε ανανεωµένο ενδιαφέρον µε στόχο την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσµατος. Μάλιστα, οι εκτάσεις σκληρού σίτου αναµένεται να σηµειώσουν µια αύξηση της τάξης του 10% κόβοντας από κριθάρι και ηλίανθο. Η εµπειρία λέει πως όσοι κατάφεραν να πουλήσουν στα υψηλά µπορούν µε άνεση να επανεπενδύσουν τώρα σε εισροές νέας τεχνολογίας και εξειδικευµένης θρέψης.

25-32_cover_3

1615
3

Η ορθολογική λίπανση των χειµερινών σιτηρών είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των στρεµµατικών αποδόσεων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής, ενώ, παράλληλα, διατηρεί τη γονιµότητα και την παραγωγικότητα των εδαφών.

Στα χειµερινά σιτηρά, η συνήθης πρακτική που ακολουθείται περιλαµβάνει τη βασική λίπανση πριν ή κατά τη διάρκεια της σποράς και την επιφανειακή λίπανση σε µία ή δύο δόσεις την άνοιξη.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ανάγκες θρέψης των σιτηρών στα 3 µακροστοιχεία: άζωτο (Ν) για το σκληρό σιτάρι 14-16 κιλά/στρέµµα, για το µαλακό σιτάρι 16-18 κιλά/στρέµµα και για το κριθάρι 8-16 κιλά/στρέµµα, φώσφορος (Ρ2Ο5) το σκληρό σιτάρι 5-6 κιλά/στρέµµα, για το µαλακό σιτάρι 6-8 κιλά/στρέµµα και για το κριθάρι 4-8 κιλά/στρέµµα και κάλιο (Κ2Ο) το σκληρό σιτάρι 5-6 κιλά/στρέµµα, για το µαλακό σιτάρι 6-8 κιλά/στρέµµα και για το κριθάρι 4-6 κιλά/στρέµµα.

Η βασική λίπανση των σιτηρών µε άζωτο, φώσφορο και κάλιο αποτελεί προϋπόθεση για την καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας, την ανάπτυξη των βλαστικών οργάνων και των καταβολών των ανθέων. Η επάρκεια των στοιχείων αυτών, στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη και την επιτυχία της καλλιέργειας.

Στη βασική λίπανση προστίθεται όλη η ποσότητα του φωσφόρου και του καλίου και το 20-30% της ποσότητας του αζώτου. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι επιφανειακές λιπάνσεις για την αποτελεσµατική διαχείριση του αζώτου και τη συµπλήρωση των αναγκών των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία.

Η επιφανειακή λίπανση µπορεί να χορηγηθεί σε µία δόση την περίοδο του αδελφώµατος ή σε δύο, ανάλογα µε τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Στις περιοχές, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες επιτρέπουν µία µόνο επιφανειακή εφαρµογή, λόγω των περιορισµένων βροχοπτώσεων, αυτή θα πρέπει να καλύπτει όλη την ποσότητα του επιφανειακού αζώτου, που αντιστοιχεί στο 70 - 80% των συνολικών του αναγκών.

Για άριστα αποτελέσµατα προτείνεται η εφαρµογή της επιφανειακής λίπανσης σε δύο δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη δόση θα πρέπει να γίνεται από το τέλος του αδελφώµατος έως την έναρξη του καλαµώµατος και αντιστοιχεί στο 50% των συνολικών αναγκών των σιτηρών σε άζωτο. Η δεύτερη δόση, το υπόλοιπο 25% των συνολικών αναγκών, εφαρµόζεται από το 2ο γόνατο του καλαµώµατος και εφόσον υπάρχει επάρκεια νερού έως και λίγο πριν το ξεστάχυασµα. Η 2η επιφανειακή εφαρµογή είναι πολύ σηµαντική, καθώς τη συγκεκριµένη περίοδο οι ανάγκες της απορρόφησης σε άζωτο εντείνονται, ενώ συµβάλλει και στην αύξηση της πρωτεΐνης σε ποσοστό πάνω από 13%, για την παραγωγή σκληρού σιταριού εξαιρετικής ποιότητας.

∆ιαφοροποιήσεις υφίστανται στις περιπτώσεις που το κριθάρι προορίζεται για βυνοποίηση, ώστε να διασφαλισθεί η βέλτιστη περιεκτικότητα των κόκκων σε πρωτεΐνη. Ειδικότερα, η επιφανειακή λίπανση µε προσθήκη 6 µονάδων αζώτου θα πρέπει να εφαρµόζεται µέχρι τις αρχές του αδελφώµατος για κριθάρι βυνοποίησης και µέχρι το τέλος του αδελφώµατος το κριθάρι που προορίζεται για κτηνοτροφή.

Ορθολογική λίπανση

Ένα πρόγραµµα ορθολογικής λίπανσης στηρίζεται στην ισορροπηµένη παροχή θρεπτικών στοιχείων προς το φυτό, στη γνώση των εδαφολογικών ιδιοτήτων και των κλιµατικών δεδοµένων της περιοχής, στις ανάγκες της καλλιέργειας ανάλογα µε το είδος και την ποικιλία του φυτού, την παραγωγική κατεύθυνση της καλλιέργειας, την αναµενόµενη απόδοση και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Η ορθή εφαρµογή των λιπασµάτων αποσκοπεί στην µεγιστοποίηση του οικονοµικού και περιβαλλοντικού οφέλους και ακολουθεί τις βασικές αρχές των 4Rs, ως προς το είδος, την ποσότητα, τη µέθοδο και το χρόνο εφαρµογής των λιπασµάτων.

Οι εταιρείες µέλη του ΣΠΕΛ παρέχουν στον παραγωγό κατάλληλα προϊόντα προσαρµοσµένα στις ανάγκες θρέψης των καλλιεργειών. Τα προϊόντα λίπανσης και θρέψης των εταιρειών- µελών του ΣΠΕΛ εστιάζουν στις ανάγκες και στη φυσιολογία του φυτού, ενσωµατώνουν καινοτόµες τεχνολογίες και προσφέρουν συγκεκριµένες λύσεις, µε στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας της λίπανσης (NUE).

∆ρ. Γιαννακοπούλου Φωτεινή,
Γενική ∆ιευθύντρια ΣΠΕΛ

Κατσουλιέρη Αγάπη,Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη Marketing ΣΠΕΛ

Η αποδοτική θρέψη των σιτηρών ξεκινάει από νωρίς

> Η σειρά λιπασµάτων YaraMila προωθεί την γρηγορότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας στα πρώτα στάδια.

Η Yara είναι η µεγαλύτερη εταιρεία λιπασµάτων στον κόσµο στηρίζοντας εκατοµµύρια παραγωγούς για πάνω από 100 χρόνια. Τα σιτηρά είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες του πλανήτη και αποτελούν για τη Yara τοµέα εξειδίκευσης και καινοτοµίας.

Η Yara Ελλάς, µαζί µε τους τοπικούς της συνεργάτες διαµορφώνει ολοκληρωµένες προτάσεις θρέψης που καλύπτουν όλες τις θρεπτικές απαιτήσεις των σιτηρών. Πρωταρχικό της µέληµα είναι να εκµεταλλεύονται οι παραγωγοί στο µέγιστο την αποδοτικότητα των λιπασµάτων της, µεγιστοποιώντας τις αποδόσεις τους και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.

Οι απαιτήσεις των σιτηρών σε θρεπτικά στοιχεία

Όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τα σιτηρά, συµβάλλοντας σηµαντικά στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία τους. Ωστόσο, τα κυριότερα µακροθρεπτικά στοιχεία είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο και το θείο που θα πρέπει να χορηγούνται µε συνέπεια ώστε να διασφαλιστεί το µέγιστο δυναµικό της παραγωγής.

Στις ελληνικές συνθήκες και ανάλογα µε το είδος των σιτηρών, το άζωτο θα πρέπει να χορηγείται συνολικά από 12-18 µονάδες (κιλά ανά στρέµµα), ο φώσφορος από 3-6 µονάδες, το κάλιο από 5-8 και το θείο από 2-4. Όπως είναι φυσικό το κάθε χωράφι θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά µε βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, τον τύπο και τη γονιµότητα του εδάφους, το ιστορικό των καλλιεργειών και τις αναµενόµενες αποδόσεις. Η συµβολή των γεωπόνων της Yara είναι καθοριστική σε αυτή τη διαδικασία.

Τι πρέπει να προσέξουµε στη βασική λίπανση των σιτηρών;

Τα σιτηρά καλλιεργούνται συνήθως σε εδάφη χαµηλής γονιµότητας µε χαµηλή περιεκτικότητα οργανικής ουσίας. Το άζωτο που χορηγείται κατά τη βασική λίπανση µπορεί να στηρίξει τις ανάγκες των φυτών έως και το στάδιο του αδελφώµατος. Για το λόγο αυτό οι ποσότητες του αζώτου που χορηγούνται στη βασική λίπανση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 4 µονάδες (κιλά αζώτου ανά στρέµµα), µε τις υπόλοιπες να συµπληρώνονται στις ανοιξιάτικες εφαρµογές. Στη βασική λίπανση ωστόσο, χορηγείται ολόκληρη η ποσότητα του φωσφόρου, στοιχείο που χρειάζεται στα φυτά σε όλο τον κύκλο της ζωής τους, στηρίζοντας µε πολλαπλό τρόπο τις λειτουργίες τους. Για αυτό, η τεχνολογία των λιπασµάτων θα πρέπει να διασφαλίζει την παρατεταµένη τροφοδοσία των σιτηρών µε φώσφορο µέχρι και την περίοδο της άνοιξης.

YaraMila: Η δύναµη της πέρλας!

Τα YaraMila είναι κάτι περισσότερο από µια ειδική σειρά λιπασµάτων. Βασίζονται στην εξειδικευµένη γνώση των καλλιεργειών και την εµπειρία ειδικών επιστηµόνων της Yara, που αναπτύσσουν προϊόντα µε γνώµονα την ποιοτική και ποσοτική µεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Η τεχνολογία της πέρλας (prills): Σε αντίθεση µε τα κοινά κοκκώδη λιπάσµατα, η µοναδική τεχνολογία της «πέρλας» προωθεί το γρήγορο λιώσιµο των λιπασµάτων YaraMila και την καλύτερη µετακίνηση των θρεπτικών στοιχείων προς τις ρίζες των φυτών, ακόµα και σε χαµηλές συνθήκες υγρασίας του εδάφους. Το γεγονός αυτό αποτελεί πλεονέκτηµα για τις ξηροθερµικές συνθήκες της χώρας µας που δυστυχώς εντείνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. 

■ Πληρότητα: Λόγω του ευρέως φάσµατος αναλογιών Ν:P:K, των δευτερευόντων στοιχείων και ιχνοστοιχείων, είναι τα πλέον κατάλληλα λιπάσµατα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καλλιεργειών, µέσω µιας ισορροπηµένης και αποδοτικής θρέψης.

■ Σταθερή παροχή αζώτου: Το άζωτο στα λιπάσµατα YaraMila είναι σε µια ιδανική αναλογία αµµωνιακής και νιτρικής µορφής για να καλύψει πλήρως τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Η αναλογία αυτή αποτελεί προϋπόθεση για µια γρήγορη αλλά και σταθερή τροφοδοσία των φυτών µε άζωτο.

Ενισχυµένη απορρόφηση φωσφόρου: Ο φώσφορος στα YaraMila αποτελείται από ένα µοναδικό συνδυασµό ορθοφωσφορικών και πολυφωσφορικών µορφών (P-Extend) που βελτιώνουν τη µεταφορά του στο έδαφος και την παροχή του στις ρίζες των φυτών για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Η τεχνολογία P-Extend διασφαλίζει ότι τα φυτά θα απορροφήσουν από το λίπασµα µεγαλύτερες ποσότητες φωσφόρου περιορίζοντας σηµαντικά τη δέσµευσή του στο έδαφος.

■ Ευνοεί την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων του εδάφους: Οι πολυφωσφορίτες που περιέχονται στις πέρλες των λιπασµάτων YaraMila αποδεσµεύουν από το έδαφος ιόντα χαλκού, ψευδαργύρου και µαγγανίου, µε αποτέλεσµα αυτά να απορροφούνται από τις ρίζες των φυτών σε βαθµό µεγαλύτερο κατά 20-50% συγκριτικά µε τα κοινά κοκκώδη λιπάσµατα.

■ Καλύτερη διασπορά στο χωράφι: Τα λιπάσµατα YaraMila είναι ειδικά σχεδιασµένα ώστε να επιτρέπουν την καλύτερη κατανοµή τους στην επιφάνεια του χωραφιού. Η καλή κατανοµή αποτελεί το πρώτο βήµα για την επιτυχία µιας σωστής θρέψης.

Οι προτάσεις της Yara για τη βασική λίπανση των σιτηρών:

Τα YaraMila STAR PLUS 21-17-0+Zn και το νέο YaraMila 22-15-0+17SO3:

■ Προωθούν την γρηγορότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας στα πρώτα στάδια. Τα φυτά έχουν δυναµικό ξεκίνηµα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.

■ Προσφέρουν διαρκή και σταθερή παροχή του αζώτου µέχρι και το στάδιο του αδελφώµατος των φυτών, ακόµα και σε άγονα εδάφη.

■ Προσφέρουν σταθερή και παρατεταµένη τροφοδοσία φωσφόρου µέχρι και το ξεστάχυασµα της καλλιέργειας χάρη στην τεχνολογία φωσφόρου P-EXTEND.

■ Προωθούν ένα δυναµικότερο αδέλφωµα, χάρη στην σωστή τροφοδοσία τους µε φώσφορο (τεχνολογία P-EXTEND).

■ Ισχυροποιούν τα σιτηρά κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στις δύσκολες συνθήκες του χειµώνα, ευνοώντας µια καλύτερη ανοιξιάτικη επανεκκίνηση. 

Στα πλαίσια των εξειδικευµένων λύσεων για τα σιτηρά, η Yara διαθέτει και άλλους τύπους σύνθετων λιπασµάτων κατάλληλους για τη βασική λίπανση των σιτηρών όπως το Power  20-10-0+14SO3+ΙΧΝ, και τα κοινά 18-20-0+4CaO+14SO3, 20-10-0+14SO3 καλύπτοντας κάθε θρεπτική τους απαίτηση. .

*Marketing & Agronomy manager
Yara Ελλάς

Εξασφάλιση επιτυχίας από τα πρώτα στάδια

> Οι ειδικοί στη θρέψη της Medilco προτείνουν επεµβάσεις στα σιτηρά µε τη σειρά λιπασµάτων Νοva Chava και Ν- Force 36

Oλοκληρωµένη θρέψη σιτηρών µε την εγγύηση της Medilco Hellas, για όλα τα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας.

Η σειρά λιπασµάτων Nova Chava µε όλα τα θρεπτικά στοιχεία στον κόκκο, που µεταφράζεται σε «πηγή ζωής», διασφαλίζει υγιείς και ποιοτικές καλλιέργειες σιτηρών για εφαρµογή τόσο στην βασική όσο και στην επιφανειακή τους λίπανση.

Νοva Chava 20-20-0: Σταθερή ποιότητα και 90% διαλυτότητα Φωσφόρου για τη βασική λίπανση των σιτηρών: 

Η ποιότητα των λιπασµάτων για τη βασική λίπανση σιτηρών διακρίνεται από την οµοιοµορφία το κόκκου και την διαλυτότητα των θρεπτικών στοιχείων. Σε µια περίοδο συνεχών ανατιµήσεων είναι σηµαντικό να παίρνεις αυτό που πληρώνεις. Με σταθερή ποιότητα και διαλυτότητα φωσφόρου 90% κάθε χρόνο όλοι και περισσότεροι έµπειροι καλλιεργητές εµπιστεύονται το Nova Chava 20-20-0 µε τα αποτελέσµατα που βλέπουν στο χωράφι.

■ Yψηλότερες αποδόσεις.

■ Οµοιόµορφη διασπορά στο χωράφι.

■ Καλύτερη ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήµατος.

■ Καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.

Νοva Chava 40-0-0+NBPT: Eπιφανειακή λίπανση µε καθαρές πρώτες ύλες και παρεµποδιστή ουρεάσης για µειωµένες απώλειες αζώτου  

Ο τρόπος χορήγησης των θρεπτικών στοιχείων και ιδιαίτερα του αζώτου, επιδρά σηµαντικά στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού, καθώς η επάρκειά του κατά το αδέλφωµα και το ξεστάχυασµα αυξάνει το µέγεθος και τον αριθµό των κόκκων και βελτιώνει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. 

Η εφαρµογή του Nova Chava 40-0-0+14,5SO3 µε παρεµποδιστή ουρεάσης, εξασφαλίζει διαρκή επάρκεια αζώτου στα φυτά, συντελώντας σε πιο οµοιόµορφη θρέψη στα κρίσιµα στάδια του αδελφώµατος και του ξεσταχυάσµατος.  Παράλληλα εφοδιάζει τη καλλιέργεια και µε θείο, το οποίο προωθεί την σύνθεση  πρωτεϊνών.

Ν- Force 36 : Άµεση και πλήρης κάλυψη αναγκών αζώτου κατά το αδέλφωµα   

Το στάδιο του αδελφώµατος αποτελεί καθοριστικό σηµείο για την  εξέλιξη της καλλιέργειας, καθώς  επηρεάζει καθοριστικά την απόδοση και την ποιότητα της παραγωγής.

Είναι σηµαντική η εξασφάλιση των καταλληλότερων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ικανοποιητικού αριθµού παραγωγικών αδελφιών, που θα δώσουν περισσότερους και µεγαλύτερου σπόρους ανά στάχυ.

Η διαφυλλική εφαρµογή µε το υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, υγρό λίπασµα N-Force 36, αποτελεί την ιδανική λύση για εκτατικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το καλαµπόκι και το βαµβάκι. Η πλούσια σύνθεση του σε µαγνήσιο και ιχνοστοιχεία το καθιστά κατάλληλο και για εντατικές καλλιέργειες όπως λαχανικά και φρούτα. Ενισχύει τη φωτοσύνθεση και  επιταχύνει τον µεταβολισµό ώστε να αναπτυχθεί η φυλλική επιφάνεια και  να ενισχυθεί η αντοχή των φυτών. Ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες, όπως οι χαµηλές θερµοκρασίες του χειµώνα έχει αποδειχθεί ότι µε την εφαρµογή του N-Force 36 επιτεύχθηκε πιο γρήγορη απορρόφηση και άµεση αφοµοίωση των θρεπτικών στοιχείων καλύπτοντας πλήρως της ανάγκες της καλλιέργειας.

Οι ειδικοί στη θρέψη της Medilco συστήνουν την τήρηση των αρχών της ορθολογικής λίπανσης µε προϊόντα θρέψης που πραγµατικά ενισχύουν την προστιθέµενη αξία του τελικού προϊόντος.

ΤΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΓΕΩΠΟΝΟΥ Msci

Λιπάσµατα Νutrimore απο την Gavriel

Για αυξηµένη σοδεια και µείωση κόστους

Σήµερα οι παραγωγοί σιτηρών που θέλουν να έχουν µέλλον, επιβάλλεται να µάθουν να υπολογίζουν κόστος ανά µονάδα θρέψης. Η τιµή του σακιού δεν λέει κάτι και κατά κανόνα το φθηνό κοστίζει πάντα ακριβά. Για αυξηµένη σοδειά και µειωµένα κοστολόγια η Gavriel προτείνει Nutrimore και να γιατί:

Άζωτο που δεν φτάνει στα φυτά σηµαίνει χαµένα λεφτά: Τα περισσότερα χηµικά λιπάσµατα όπως το 20-10-0, 16-20-0, 20-20-0 κ.α. περιέχουν υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου. Το νιτρικό άζωτο, ξεπλένεται πολύ γρήγορα. Από την σπορά µέχρι το φύτρωµα µεσολαβούν τουλάχιστον 15-20 ηµέρες συνεπώς το νιτρικό άζωτο δεν φτάνει στο σιτάρι ποτέ. Επίσης λιπάσµατα που περιέχουν κοινή ουρία όπως τα κοινά blending, χάνουν 30-50% του αζώτου που περιέχουν στον αέρα τις πρώτες κιόλας ηµέρες µετά την εφαρµογή τους. Για κάθε τρεις µονάδες αζώτου που δεν φτάνουν στο φυτό η παραγωγή µειώνεται 100 κιλά/στρέµµα.

Τα Nutrimore δεν περιέχουν καθόλου νιτρικό άζωτο. Αντίθετα περιέχουν ένα µέρος αµµωνιακό-σταθερό άζωτο και κυρίως ουρεϊκό άζωτο το οποίο όµως είναι ενισχυµένο 100% µε Agrotain. Γι’ αυτό µε τα Nutrimore όσες µονάδες αζώτου πληρώνει ο αγρότης φτάνει στα φυτά και η σοδειά αυξάνεται τουλάχιστον 10%.

Φώσφορος που δεν φτάνει στα φυτά είναι σπατάλη: Η δεύτερη παγίδα αφορά στο φώσφορο µιας και πολλά λιπάσµατα περιέχουν φώσφορο χαµηλής υδατοδιαλυτότητας . Τα φυτά µπορούν να απορροφήσουν µόνο τον υδατοδιαλυτό φώσφορο. Τα Nutrimore περιέχουν φώσφορο 95% υδατοδιαλυτό, έτσι πετυχαίνουµε άριστη ανάπτυξη της ρίζας και ανάπτυξη εύρωστων φυτών µε ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Επιπλέον τα Nutrimore περιέχουν υψηλό ποσοστό θείου, στοιχείο που ενισχύει την αξιοποίηση του αζώτου και την παραγωγή πρωτεΐνης, άρα την κερδοφορία.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάµε πως τα φυτά καταλαβαίνουν µονάδες θρέψης και όχι κιλά λιπάσµατος.

Τα Nutrimore παρέχουν πυκνούς τύπους λιπάσµατος. Έτσι, σε ένα χωράφι π.χ. 500 στρέµµατα. που θα πέσουν 20 κιλά/ στρέµµα 20-10-0 θα χρειαστούν 10 τόνοι λίπασµα ενώ εάν χρησιµοποιηθεί λίπασµα Nutrimore 30-15-0 θα πρέπει να εφαρµοστούν 13,5 κιλά/στρέµµα άρα 6,75 τόνους λιπάσµατος συνολικά. Το κόστος λίπανσης µε Nutrimore είναι τουλάχιστον 15-20% χαµηλότερο σε σχέση µε τα κοινά λιπάσµατα που ξεγελούν µε φθηνή τιµή στο σακί. Επιλέγοντας πυκνούς τύπους Nutrimore, όλες οι µονάδες θρέψης φτάνουν στα φυτά. Έτσι µε λιγότερα κιλά, το κόστος λίπανσης µειώνετα , τα σιτηρά τελικά τρέφονται καλύτερα και στο τέλος η σοδειά αυξάνεται τουλάχιστον 10%. Στα ίδια συµπεράσµατα κατέληξε και το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας µε σχετικό διετές πειραµατικό.

ΚΑΛΚΟΥΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ. ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSC.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ MARKETING GAVRIEL

Με την τιµή σκληρού στα ύψη η επένδυση στη θρέψη πληρώνει διπλά

Προς αύξηση εκτάσεων µε ενδιαφέρον για µια προσεκτική προσέγγιση µε στόχο την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσµατος κατευθύνονται οι παραγωγοί στα κέντρα καλλιέργειας σκληρού σίτου της χώρας. Αναµφίβολα η καλλιέργεια φέτος είχε την τιµητική της κατά την φετινή εµπορική περίοδο, µε τις τιµές παραγωγού να σηµειώνουν µέσα σε µερικούς µήνες, ένα άλµα της τάξης του 100% όσο στον ορίζοντα διακρίνονται περιθώρια για νέα υψηλά προς τα 55 λεπτά το κιλό.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι εκτάσεις σκληρού σίτου αναµένεται να σηµειώσουν µια αύξηση της τάξης του 10% κόβοντας από κριθάρι και ηλίανθο, µε έµπειρο παραγωγό να αναφέρει ότι όσοι κατάφεραν να πουλήσουν στα υψηλά µπορούν µε άνεση να επανεπενδύσουν τώρα στις απαιτούµενες εισροές, ευελπιστώντας πως και τα γυρίσµατα του καιρού θα επιτρέψουν υψηλής ποιότητας σκληρό σίτο και µεγάλες αποδόσεις, κάτι που έλειψε  φέτος από την αγορά. Αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτες ποιότητες σκληρού σίτου έχουν λίγο έως πολύ εξαντληθεί από τώρα, ενώ ασύµφορες καθίστανται και οι εισαγωγές από τον Καναδά, όσο τα ναύλα διατηρούνται σε δυσθεώρητα ύψη. Ήδη οι περισσότεροι συντελεστές της αγοράς εκτιµούν πως το υψηλό εύρος των τιµών δεν µπορεί παρά να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαµήνου του 2022, αφού οι µύλοι εµφανίζουν από τώρα ελλείψεις, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια ανησυχητικής διόρθωσης των τιµών ακόµα και αφ’ ότου πατήσουν µε σιγουριά οι µηχανές στα χωράφια.

Ολόκληρο το αφιέρωμα για την λίπανση των χειµερινών σιτηρών ΕΔΩ


 







Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

23-11-2021 10:09ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ .ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ Χ ΤΙΜΗ 50ε ΜΟΝΟ ΛΙΠΑΣΜΑ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ,ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΟΦΑ Η ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ 400 ΚΙΛΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ? ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΩΦΕΛΟΣ? ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΑΠΑΝΗ? 1] ΔΕΝ ΚΑΙΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΑΜΙΕΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΚΑΛΙΟ. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΝΣΟΜΑΤΩΣΗ ΑΥΤΩΝ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΕΡΟΥΝ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗΜΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ. ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΦΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ. 2] ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ 3] ΑΜΕΙΨΗΣΠΟΡΑ 4] ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΡΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ [ΖΙΖΑΝΙΑ, ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ].

Απάντηση

09-11-2021 12:49ΜΗΤΣΟΣ

Α ρε απατεώνες της δεκαρας...Κοροϊδεύετε τους αγρότες και την Ελληνική κοινωνία λέγοντας ότι οι αγρότες πιάσαν την καλή φέτος με το σκληρό σιτάρι αφού οι τιμές φτάσαν τα 0,55 λεπτά το κιλό. Αφού ξέρετε πολύ καλά ότι σχεδόν όλοι οι αγρότες πούλησαν το σιτάρι τους στα 0,30 λεπτά το κιλο. Συμφωνώ απόλυτα φέτος λίπασμα 0-0-0 να είναι όλοι ευχαριστημένοι....

Απάντηση

06-11-2021 18:26agrotis

ΦΕΤΟΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΠΑΣΜΑ 0-0-0 ΓΙΑΤΙ ΣΙΤΑΡΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ 90€ 300 ΚΙΛΑ ΜΕ 0.30 ΛΕΠΤΑ 90 ΕΥΡΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία