Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Παράταση στον εαυτό του δίνει το βαθύ κράτος του ΕΛΓΑ για παγετό

Στον βάλτο του αναχρονισµού και της πελατοκρατίας παραµένει καθηλωµένος εδώ και χρόνια ο ΕΛΓΑ, γεγονός το οποίο αυξάνει χρόνο µε το χρόνο τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσµου και εντείνει τις φωνές εκείνων που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

10_6

Γιάννης Πανάγος

7460
16

Παράταση στον εαυτό του δίνει το βαθύ κράτος του  ΕΛΓΑ για παγετό Απριλίου    

Η νέα παράταση, µέχρι 31 ∆εκεµβρίου, στην προθεσµία καταβολής στους δικαιούχους του 40% της εκτιµηθείσας αποζηµίωσης για τις ζηµιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από τον παγετό την περασµένη Άνοιξη (9 και 10 Απριλίου 2021) επιβεβαιώνει µε τον πιο σαφή τρόπο τις µεγάλες αδυναµίες του διοικητικού µηχανισµού να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις, ακόµη και στις περιπτώσεις που η πολιτική βούληση µοιάζει να είναι ξεκάθαρη και τα χρήµατα, έστω και µε τη βοήθεια του κρατικού προϋπολογισµού, είναι διαθέσιµα. 

Απολύτως ενδεικτική της κατάσταση είναι και η παράταση µέχρι 31 Ιανουαρίου 2022 (αντί για 31 ∆εκεµβρίου 2021) της προθεσµίας που αφορά τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ζηµιάς - αιτήσεων οικονοµικών ενισχύσεων από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Αυτό σηµαίνει ότι για ζηµιές που έγιναν την περασµένη Άνοιξη, δηλαδή, τουλάχιστον 7 µήνες πριν, οι ανταποκριτές και οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν έχουν ακόµα ολοκληρώσει το έργο της εκτίµησης. Κι αυτό, ενώ έχουν προσληφθεί περί τους 150 πρόσθετους γεωπόνους – εκτιµητές, κι ενώ, οι εν λόγω ανταποκριτές λαµβάνουν την οριζόµενη αυξηµένη αποζηµίωση (εκτός έδρας κ.α.).

Σηµειωτέον ότι είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση, παράλληλα µε την πρόβλεψη των απαραίτητων πόρων ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, νοµοθετεί (αυτή τη φορά µε τροπολογία στο νοµοσχέδιο για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων) προθεσµίες και παρατάσεις προκειµένου να πιέσει τα πράγµατα προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το βαρύ σχήµα του Οργανισµού περί άλλων τυρβάζει.

«Εκτός κανονισµών του ΕΛΓΑ, αλλά µε βάση τα δεδοµένα της µεγάλης  φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδοµένα παγετούς, θα αποζηµιωθούν οι αγρότες», τόνιζε από τη Νεµέα στις 17 Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συνόδευε εκείνη την ηµέρα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον όψιµο και καταστροφικό παγετό λίγα 24ωρα νωρίτερα.

Ακολούθησε η περιβόητη ρύθµιση του άρθρου 209 του ν.4820/2021, η οποία προέβλεπε µεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του κύκλου πληρωµής των προκαταβολών 40%, βάσει των εκτιµήσεων, µέχρι τα µέσα του καλοκαιριού. Βρισκόµαστε ήδη στην καρδιά του χειµώνα και δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η πίστωση της προκαταβολής και µάλιστα σε ποσοστό µικρότερο του 50%. Σηµειωτέον ότι ο ίδιος ο Κανονισµός του ΕΛΓΑ προβλέπει προκαταβολή του 65%, εντός τριµήνου από το γενεσιουργό αίτιο και εξόφληση στη διάρκεια του έτους.

Ίδιες δεσµεύσεις και από το βήµα της Βουλής

Ο κ. Λιβανός είχε αναφέρει τον περασµένο Απρίλιο: «Πρώτον, οι ζηµιές θα αποζηµιωθούν µε ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσµατικότητα. Θα υπάρξει δίχτυ προστασίας προς κάθε παραγωγό που επλήγη από το φαινόµενο του παγετού. ∆εύτερον, πραγµατική εικόνα της ζηµιάς, και άρα χρονοδιάγραµµα καταβολής των αποζηµιώσεων, θα µπορούµε να έχουµε στο 2ο δεκαπενθήµερο του Μαΐου, όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία και θα είµαστε σε θέση να ορίσουµε το ακριβές µέγεθος της ζηµιάς.

Τρίτον, όλος ο κρατικός µηχανισµός έχει ήδη κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγµή. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές µε όλο το µόνιµο προσωπικό τους. Έγιναν άµεσα και επιπλέον προσλήψεις 146 γεωπόνων, υποβλήθηκαν αιτήµατα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. 

Τέταρτον, ο επαναλαµβανόµενος παγετός, µοναδικό ακραίο καιρικό φαινόµενο τα τελευταία 15 χρόνια θα αντιµετωπιστεί µέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, µε όποια κρατική αρωγή χρειαστεί.

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

23-03-2022 05:37Γεωργιος Λοης

Καλησπέρα καθυστέρησα να πληρώσω τα τέλη εκτίμησης.5 ημέρες τη μπορώ να κάνω τώρα για να μην χάσω την αποζημίωση άπω το χαλάζι

Απάντηση

27-11-2021 08:40Στεφανος

Ρεπουσταραδες 2000ευρω πληρωσα για 40 στρεματα κρεμιδια το γεναρη μου τα ισωπεδωσε καταστραφηκα ουτε το πορισμα δεν εχω.

Απάντηση

22-11-2021 23:15ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

ΒΡΕ ΠΑΛΙΟΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ ΓΑΜΙΟΛΕΣ ΔΕΞΙΟΙ.ΠΕΙΝΑΜΕ ΡΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ.ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΚΑΝΤΗΛΘΑ ΣΑΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ?ΨΟΦΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΚΟΥΝΕΛΑ

Απάντηση

22-11-2021 21:10βλασης αιβαλης

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΠΟΥ ΝΟΘΕΥΣΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΛΟΞΟΝΔΡΟΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ !!Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΟΥ !!!ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!

Απάντηση

22-11-2021 19:42Στεφανος Χατζαρας

Η υποχρεωτικη ασφαλιση για πιο λογο μπορω να ασφαλιστω και στον ιδιωτη.Δεν θελω να ασφαλιστω δικαιωμα του καθενος ειναι?

Απάντηση

22-11-2021 19:23Χρήστος Βασιλακος

Θέλω να σας κάνω γνωστό ότι οι ανταποκριτές έχουν τελειώσει τις δηλώσεις κ της έχουν στειλη στα κατατοπους υποκατάστημα από την ημέρα της αναγγελίας κ μέσα σ χρονικό διάστημα 15 ημερών όπως ορίζει η νομοθεσία του ΈΛΓΑ κ να γνωρίζετε ότι οι ανταποκριτές δεν έχουν πληρωθεί όπως αναφέρεσθε θέλω νασας πληροφορήσω ότι οι ανταποκριτές της ΘΕΣΣΑΛΊΑΣ δεν έχουν πληρωθεί από τον ΈΛΓΑ για της δηλώσεις της ζημιάς ΙΑΝΟΎ ευχαριστώ κ είμαι στην διαθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία. Αυτά για ν ξέρετε τι γίνετε μ τους ανταποκριτές. Κ να μην δίνετε παραπληροφορηση

Απάντηση

22-11-2021 13:15Δημήτρης τσουμπος

Τα μεγαλύτερα κοπρόσκυλα είναι εκεί στων ελγα όλο δικεολωγιες βρίσκουν για να μην πληρώσουν μόνο να τα περνουν ξέρουν βρε ουστ κοπριτες

Απάντηση

22-11-2021 11:57Νίκος

Ντροπή τους.. τα λεφτά από τον έλγα τα περνουν κατευθείαν για να τα ασφαλίσουμε! Γιατί η ασφάλεια δεν είναι σαν τις ιδιωτικές όπως στα αυτοκίνητα πού όταν γίνει κάτι σε πληρώνουν άμεσα.ντροπη στην κυβέρνηση που μας ξεγελασε και τους ψηφίσαμε... χίλιες φορές ΣΥΡΙΖΑ όπως μας ταλαιπωρηται έτσι θα είστε και εσείς στις εκλογές

Απάντηση

21-11-2021 19:33Ιωαννης

Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει τον χειρότερο εαυτό της στους αγρότες δεν μένει πλέον για να φύγουν δεν αξίζουν τη θέση που κατέχουν δεν υπηρετούν τους αγρότες Για φαντάσου Πριν μερικά χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν δυσαρεστημένη γιατί καθυστέρησαν ένα μήνα αυτή Κοντεύω να πηδήξουν τη χρονιά και με τη χειρότερα των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-11-2021 19:07ΦΑΙΔΩΝ

Στη βόρεια Εύβοια σιωπή για τις καταστροφές από τον χιονιά του χειμώνα, σιωπή και από τις καταστροφές της πυρκαγιάς του Αυγούστου. Κατά τα άλλα αν αργήσεις να πληρώσεις αμέσως πρόστιμο. Αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις ας γίνει η ασφάλιση προαιρετική. Τι νόημα έχει να πληρώνεται ανελλιπώς ο ΕΛΓΑ χωρίς να παρέχει καμία υπηρεσία.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία