BACK TO
TOP
Agrenda

Λιγότερα δικαιώματα μεγαλύτερης αξίας από τις μεταβιβάσεις χωρίς γη

Λιγότερα, αλλά διατηρώντας τη µέση αξία τους, θα έρχονται στα χέρια των παραγωγών τα δικαιώµατα που τους µεταβιβάζονται οριστικά ή τους µισθώνονται χωρίς να συνοδεύονται από επιλέξιµη γη.

4_128

Γιώργος Κοντονής

6129
0

Λιγότερα δικαιώματα μεγαλύτερης αξίας από τις μεταβιβάσεις χωρίς γη με βάση το  νέο πλαίσιο του 2023

Αυτός είναι ο νέος τρόπος που θα υπολογίζεται η παρακράτηση 25% υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος, που µέχρι και φέτος, αφαιρούσε από την αξία των δικαιωµάτων.

Για παράδειγµα ένας παραγωγός αγοράζει 6 δικαιώµατα για 60 στρέµµατα γης αξίας 40 ευρώ το στρέµµα. Με το παλαιό σύστηµα έφταναν στα χέρια του 6 δικαιώµατα αξίας 30 ευρώ το στρέµµα. Με το νέο θα έχει πλέον στην κατοχή του δικαιώµατα που καλύπτουν 45 στρέµµατα, αλλά µε αξία 40 ευρώ το στρέµµα. Για τα υπόλοιπα 15 που δεν µπορεί να τα «ντύσει» θα µπορεί να κάνει αίτηση από το Εθνικό Απόθεµα εφόσον είναι νεαρός αγρότης που έχει εγκατασταθεί την τελευταία 5ετία στη γεωργία. Αναλυτικά, στο στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ αναφέρονται τα εξής:

  • Τα δικαιώµατα ενίσχυσης µεταβιβάζονται µόνο σε ενεργούς γεωργούς. Τα δικαιώµατα ενίσχυσης µεταβιβάζονται µόνο εντός της αγρονοµικής περιφέρειας όπου χορηγήθηκαν.
  • Κατά την οριστική µεταβίβαση ή µίσθωση δικαιωµάτων ενίσχυσης χωρίς γη, παρακρατείται το 25% του αριθµού των δικαιωµάτων ενίσχυσης υπέρ του αποθέµατος. ∆ιευκρινίζεται ότι η µείωση κατά 25% αφορά τον αριθµό και όχι την αξία των δικαιωµάτων που µεταβιβάζονται.
  • Από την εφαρµογή του κανόνα εξαιρούνται οι συγγενείς πρώτου βαθµού και οι σύζυγοι. Επίσης, η παρακράτηση δεν εφαρµόζεται σε περίπτωση µεταβίβασης δικαιωµάτων λόγω κληρονοµιάς.
  • Τα αποκτούµενα από το απόθεµα δικαιώµατα δεν µπορούν να επαναµεταβιβαστούν (µε πώληση ή ενοικίαση) για µια πενταετία από την έναρξη της απόκτησης.

Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι πέρασαν ολόκληρη την προγραµµατική περίοδο χωρίς ούτε ένα δικαίωµα ενίσχυσης. Οι παραγωγοί αυτοί, σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγµα στην Ισπανία, θα εξυπηρετηθούν από το Εθνικό Απόθεµα. Στην Ελλάδα ακόµη οι όροι σχετικά µε τη λήψη δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα δεν προβλέπεται να δηµοσιευθούν σύντοµα, θα γίνουν γνωστοί πριν ανοίξουν οι αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία