Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Ανοιχτά μέτωπα και ένας καυτός μήνας υπηρεσιακής ακυβερνησίας

∆ύσκολος αποδεικνύεται ο µήνας υπηρεσιακής… ακυβερνησίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, παρά τα µεγάλα όνειρα για ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ των λιγότερο εύπορων (αγροτών) που δηµοσιοποίησε µε την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, ο Οµότιµος Καθηγητής ∆ιαχείρισης Υδάτινων Πόρων του ΕΜΠ, Γιώργος Τσακίρης.

46_49

Γιάννης Πανάγος

962
2

Η πορεία… βύθισης που καταγράφουν οι προσφερόµενες από το ελεύθερο εµπόριο τιµές στους παραγωγούς σιτηρών σε συνδυασµό µε τη στασιµότητα που παρατηρείται στην υπόθεση του ΟΣ∆Ε και γενικότερα στη λειτουργία της δηµόσιας διοίκησης, είναι εκφάνσεις που βαραίνουν το κλίµα και κάνουν τη θέση των αγροτών ακόµα πιο δύσκολη.

Αναµφίβολα εδώ υπάρχει ευθύνη για τη συγκεκριµένη επιλογή και από τους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων, ειδικά δε από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που είχε την ιδέα της συγκεκριµένης πρότασης. Έτσι, πέραν της «ελαφρά τη καρδία» απόφασης για δεύτερες εκλογές, έσπευσαν να εµπιστευθούν τα ηνία του υπουργείου σε µια προσωπικότητα που ελάχιστη σχέση έχει µε τα θέµατα της αγροτικής παραγωγής (τα αρδευτικά έργα δεν προσεγγίζουν τον πυρήνα της ευθύνης), εποµένως θα δυσκολευθεί να διευθύνει, έστω και προσωρινά, την έτσι κι αλλιώς ξεκούρδιστη ορχήστρα του υπουργείου.

Έµπειροι παρατηρητές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόµενο, αυτές τις 30 µέρες, η κατάσταση στα θέµατα των αγροτών να γίνει πολύ χειρότερη, ειδικά σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην αγορά και όταν µε το καλό έρθει η νέα διακυβέρνηση, για πολλά εξ αυτών να είναι πολύ αργά. Σηµειωτέον ότι µια µεγάλη υποχώρηση των τιµών παραγωγού στα σιτηρά µπορεί να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες και την εµπιστοσύνη που υπάρχει σήµερα µεταξύ των συναλλασσόµενων (αγρότες – εφόδια) και να έχει αλυσιδωτές (αρνητικές) συνέπειες σε όλο το φάσµα της εν λόγω αλυσίδας αξίας.

 

Οι δηλώσεις πρώην και νυν

Τι είπαν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στις αρχές της εβδοµάδας Γεωργαντάς-Τσακίρης:.

Ο απερχόµενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωγαντάς κάνοντας ένα σύντοµο απολογισµό έργου είπε:

«Στη διάρκεια των 15 µηνών που είχα εγώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά σε όλη την τετραετία και από τους προκατόχους µου έγινε πολύ σηµαντικό έργο, το οποίο είχε θετικό αποτύπωµα στους αγρότες, οι οποίοι σε πολύ υψηλά ποσοστά στήριξαν την κυβέρνηση της Ν.∆ στις εκλογές. Οι προκλήσεις για το επόµενο διάστηµα είναι πολλές και χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των θεσµικών παραγόντων και των ανθρώπων του πρωτογενούς τοµέα για να συνεχίσουµε δυναµικά την πορεία προς το µέλλον».

Από την πλευρά του ο νέος Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής, Γιώργος Τσακίρης αναφέρθηκε σε ιδέες που µπορεί να γίνουν πράξη: «Οφείλουµε να υπηρετήσουµε ένα κοµµάτι του πληθυσµού µας που δεν είναι και το πιο εύπορο, άρα µας πέφτει η ευθύνη να µπορούµε να στηρίξουµε και την παραγωγή τους, αλλά και την υπόστασή τους.

Ξέρω ότι αυτό το µήνα που θα είµαι µαζί σας δεν µπορούµε να κάνουµε µεγαλεπίβολα σχέδια. Μπορούν όµως να πραγµατοποιηθούν κάποιες ιδέες. Θα εργαστώ λοιπόν µε τις αρχές που υπάρχουν στο Υπουργείο για να πετύχουµε τους στόχους του ΥΠΑΑΤ. Θέλω τα πράγµατα να κυλήσουν οµαλά, να µην εµποδίσουµε τίποτα απ΄ αυτά που γίνονται.  Η θέση µου – όπως γνωρίζετε- είναι έξω από τα κόµµατα. Θεωρώ ότι η επιλογή µου είναι τεχνοκρατική. Ακούω όλες τις απόψεις και δεν θα είµαι συνδεδεµένος µε µια συγκεκριµένη άποψη».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

04-06-2023 21:41Στάμος

Νά μπει μια φορά υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ένας σχετικός με το επάγγελμα και τι στον κόσμο.βαζουν δικηγόρους,μηχανικούς, γιατρούς κλπ που δεν γνωρίζουν τίποτα με διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος αμφιβάλω αν γνωρίζουν οπτικά κάποιο προιόν εκτός από την τομάτα που τρώνε

Απάντηση

03-06-2023 12:11🐏 πρόβατο ψηφοφόρος 🐏

όλοι οι υπουργοί που πέρασαν ( και θα περάσουν ) από το υπουργείο αυτό κινούνται ( και θα συνεχίσουν) σε απογοητευτικά στάνταρντς απόδοσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω ότι δεν ξέρουν τη πάει να πει χομα & κοπριά . Επιστημονικές γνώσης μπορεί να έχουν επάνω σε νομικά θέματα ( έχουν πέραση πολλοί νομικοί ) αλλά τη σημαίνει αγροτηκη παραγωγή , και τη σημαίνει δουλειά, σε σταύλο , και χωράφι ,τυποτα μηδέν . Και εάν δεν ξέρεις τα βασικά . Πως ? Θα βοηθήσεις.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία