Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αγρόκτημα

01_12

Τον µισό χρόνο καλλιεργεί εντατικά 1.100 στρέµµατα µε ρύζι στον κάµπο της Χαλάστρας και άλλα 150 µε βαµβάκι και τον άλλο µισό συµµετέχει µε τα έργα του σε εκθέσεις στο Μόντε Κάρλο, το Παρίσι, τη Φλωρεντία, δίπλα σε «ιερά τέρατα» της ζωγραφικής.

Argentikon, το κρυμμένο κόσμημα του κάμπου

Στον τόπο που διάλεξαν οι αριστοκράτες Γενοβέζοι και Χιώτες τον 14ο αιώνα για να χτίσουν τα αρχοντικά τους, ανάµεσα σε περίτεχνες στέρνες, πληθωρικούς κήπους και συστάδες δένδρων εσπερειδοειδών που µοσχοβολούν, είναι κτισµένο το εξαιρετικής αισθητικής πολυβραβευµένο ξενοδοχείο Argentikon Luxury Suites.

Τράνεψε τα Καλάβρυτα ο Θανάσης Παπαδόπουλος

«Το 1983 στα Καλάβρυτα, περπατούσαµε 3 άτοµα στο δρόµο. Εγώ και άλλοι δύο. Οι κτηνοτρόφοι στέκονταν στην ουρά για να γεµίσουν τα σακιά καλαµπόκι και έρχονταν εδώ κάτασπροι για ν’ αφήσουν το γάλα. Στο Συνεταιρισµό βρήκα µία αποθήκη που έµπαζε νερά και ένα εργοστάσιο που µπορούσε να επεξεργαστεί έως 10 τόνους γάλα την ηµέρα. ∆εν ήξερα και πολλά αλλά είπα θα δουλέψω».

Ο ιδεαλισμός χτίζεται με τα χέρια στη γη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

«Στο νου, στα χέρια και την ψυχή απευθύνεται η εκπαίδευση», µια φιλοσοφία, που έγινε στάση ζωής για τον ιδρυτή της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. John Henry House, στο µακρινό 1905, και την οποία ακολουθεί ακόµη και σήµερα η Σχολή. Αυτό άλλωστε γίνεται άµεσα αντιληπτό στον επισκέπτη, όχι µόνο όταν περνάει µπροστά από το James Hall και βλέπει τις προτοµές των πρώτων διευθυντών που καθόρισαν το µέλλον του ιδρύµατος αλλά σε κάθε γωνιά του συγκροτήµατος, που στεγάζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Φτιάχνει βιομήχανους και στην Ελλάδα η κάνναβη

Ενώ οι εκτιµήσεις για τον τζίρο της παγκόσµιας αγοράς φαρµακευτικής κάνναβης αγγίζουν τα 56 δις δολάρια για το 2025, η Ελλάδα επιβάλλεται να κατοχυρώσει τη θέση που της αναλογεί, λόγω των πλεονεκτηµάτων της.

Με τρύπες η εμπορική αξία της φέτας

Μια από τις πιο δύσκολες φάσεις στη σύγχρονη ιστορία του δείχνει να διέρχεται ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα µας, χωρίς µέχρι στιγµής να έχουν διευκρινιστεί πλήρως τα ακριβή αίτια της οικονοµικής πίεσης την οποία υφίστανται οι παραγωγικές µονάδες και οι κτηνοτρόφοι που τις υπηρετούν.

Θέση στο ράφι για το τυρί των µετακινούµενων

Το µοναδικό σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γάλα που παράγεται από τα κοπάδια των Ελλήνων µετακινούµενων κτηνοτρόφων ετοιµάζεται να αναδείξει µια σύµπραξη επιχειρήσεων υπό την επιστηµονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα.

Πάνος Κανέλλης: Αγρότες με laptop στο πορτμπαγκάζ βγάζει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή

«Ένα επάγγελµα πολύ απαιτητικό, το οποίο εκτός από θεωρητικές γνώσεις σε επιστήµες όπως η Βιολογία και η Χηµεία, απαιτεί να έχεις και σηκωµένα µανίκια αλλά και να µη φοβάσαι να λερώσεις τα παπούτσια σου µε λάσπη είναι αυτό του γεωργού», όπως επισηµαίνει στη συνέντευξή του στο «Αγρόκτηµα» ο δρ Πάνος Κανέλλης.

Είδαμε ευκαιρία στα γλυκά που μας μεγάλωσαν

Άραγε οι αναµνήσεις έχουν… γεύση; Στην κυριολεξία του ερωτήµατος, η απάντηση είναι προφανής. Ωστόσο, οι αναµνήσεις που σχετίζονται µε το φαγητό έχουν κάτι το ξεχωριστό σε σχέση µε τις υπόλοιπες. Είναι, χωρίς αµφιβολία, εντονότερα χαραγµένες στη µνήµη µας.

Κρατάμε ψηλά τη σημαία του Αγρότη της Χρονιάς

Περίσσευε η συγκίνηση στη φετινή εκδήλωση για τα βραβεία του Αγρότη της Χρονιάς, η οποία στην ένατη χρονιά της ταξίδεψε στη Λάρισα, τον τόπο όπου χτυπά η καρδιά της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Nissan Qashqai πρώτο σε πωλήσεις crossover

Για περισσότερα από 10 χρόνια το Qashqai κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία urban crossover. Και αυτό γιατί συνδυάζει µε επιτυχία την πρακτικότητα και το χαρακτήρα ενός SUV µε το «αποτύπωµα», τη δυναµική οδήγηση και το κόστος λειτουργίας ενός hatchback.

Πωγώνι, ταξίδι στην άκρη του χάρτη

Στο ακριτικό και χωρισμένο στα δύο Πωγώνι ταξιδεύει αυτή τη φορά το περιοδικό Αγρόκτημα. Σε έναν τόπο τραχύ –πέτρα πάνω στην πέτρα- που έθρεψε ανθρώπους απόκοσμους, βουνίσιους που όμως μπορούν με τα λόγια ενός τραγουδιού να κλάψουν σαν μικρά παιδιά….

Φύσης έργο ο πράσινος θεσσαλικός λίθος

Γεννήθηκε στην πανάρχαια θάλασσα της Τηθύος και από τον 1ο αιώνα µ.Χ. η µοναδικότητά του τον κατέστησε ένα από τα πιο περιζήτητα δοµικά υλικά για οικοδοµήµατα που έµελλε να γίνουν τα µνηµεία της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς.

Το κάστανο ήταν ο λόγος που γίναμε τρανοί

«Ήµουν 2 χρονών όταν πέθανε ο πατέρας µας και µείναµε ορφανά τρία κορίτσια, ένα αγόρι και η µάνα µας 35 χρονών. Το κάστανο υπήρξε ο λόγος που τρανέψαµε, καθώς σε όλη µας τη ζωή θυµάµαι να µας στηρίζει, αν και τότε δεν είχε την αξία που έχει σήµερα. Πήρε τα πάνω του όταν αρχίσαµε να φτιάχνουµε τις άγριες καστανιές ήµερες», διηγείται µε συγκίνηση η 82χρονη σήµερα Χριστίνα Αλεξανδρίδου, την οποία το Αγρόκτηµα συνάντησε στη Γιορτή Κάστανου της Καρίτσας στις 22 Οκτωβρίου.

Η συνεργασία έγινε τρόπος ζωής στη Ζαγορά

H Ζαγορά των ξακουστών µήλων, των νέων ανθρώπων, του συνεργατισµού και της αλληλεγγύης. Για πόσα µπορεί να περηφανεύεται αυτό το ορεινό χωρίου του Πηλίου, όπου η συνεταιριστική πίστη, που περνά από γενιά σε γενιά, αλλά και η ανάδειξη άξιων ανθρώπων στα ηνία έχουν κάνει θαύµατα; Πέρσι ο Συνεταιρισµός γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του, ενώ όλοι εµείς περιµένουµε µε περιέργεια να δούµε τι ετοιµάζουν οι Ζαγοριανοί για τα επόµενα 100 χρόνια.

Στις καλές βρύσες τρέχει νερό αθάνατο

Τα νερά της Στυγός, η διαδροµή του Οδοντωτού, ο ορµητικός Βουραϊκός, το δάσος µε τα πλατάνια στο Πλανητέρο, το διάσηµο Χιονοδροµικό Κέντρο, τα αµέτρητα ιστορικά µνηµεία, οι παραδοσιακοί ξενώνες και το καλό φαγητό συνθέτουν τον απόλυτο φθινοπωρινό προορισµό...

Κινητήρες Έλσα Μαλκότση, όπως λέµε Mercedes

Ο Emil Jellinek ήταν ο έµπορος αυτοκινήτων που το 1901 έδωσε το όνοµα της κόρης του στους κινητήρες των Daimler-Benz, δηλαδή Mercedes, µε τη συνέχεια γνωστή στο παγκόσµιο στερέωµα της αυτοκινητοβιοµηχανίας.

Το αμαρτωλό φυτό που έγινε Άγιο ∆ισκοπότηρο

Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία