BACK TO
TOP
Γνώμες

Επτά πράγματα να έχουμε κατά νου για την Τουρκία

Tο νόµισµα της Τουρκίας έχει γνωρίσει έντονη αδυναµία και αποπροσανατολιστική αστάθεια. Υπάρχουν επτά βασικά ζητήµατα που πρέπει να λάβουν υπόψη traders, επενδυτές, κυβερνήσεις και τράπεζες.

Μοχάμετ Ελ Έριαν

5
0

Κοιτάξτε πέρα από τη συναλλαγµατική ισοτιµία: Ακόµα κι αν η προσοχή αυτές τις µέρες είναι στραµµένη στις µεταβολές του νοµίσµατος, η δύσκολη θέση της Τουρκίας εκτείνεται πολύ πέρα από την αγορά συναλλάγµατος. Τα νοµίσµατα φεύγουν αρκετά συχνά από το σηµείο ισορροπίας, ειδικά στις αναδυόµενες οικονοµίες, και όχι µόνο προς τα κάτω.

Οι ανισορροπίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο: Με την επίµονη τόνωση της οικονοµίας της µέσω πιστώσεων και προϋπολογισµού, η Τουρκία έχει συσσωρεύσει δίδυµα ελλείµµατα, δηλαδή ανισορροπίες τόσο στον προϋπολογισµό του δηµόσιου τοµέα όσο και στο ισοζύγιο πληρωµών. Χρηµατοδοτούµενα από εξωτερικό δανεισµό και τις εισροές κεφαλαίων, συνέβαλαν στην τόνωση των επενδύσεων.

Λιγότερο φιλόξενο το εξωτερικό περιβάλλον: Αν και οι ανάγκες χρηµατοδότησης παραµένουν σηµαντικές, η Τουρκία αντιµετωπίζει τώρα ένα πιο δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, που δεν θα αλλάξει σύντοµα, ενώ οι εισροές έγιναν λιγότερο άφθονες και πιο ακριβές.

Οι επενδυτές έχουν αµφιβολίες σχετικά µε τις αντιδράσεις πολιτικής: ∆εν υπάρχει εµπιστοσύνη ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να παράσχει αποφασιστικά µέτρα για τη σταθεροποίηση του νοµίσµατος.

Η χώρα δε διαθέτει αξιόπιστες εξωτερικές άγκυρες: Η Τουρκία φαίνεται διστακτική να προσεγγίσει το ∆ΝΤ. Πάντως, µε ή χωρίς αυτό, είναι πιθανό να αντιµετωπίσει µια περίοδο περικοπών των δαπανών, αύξησης των τιµών για τις δηµόσιες υπηρεσίες και υψηλότερων φόρων για τη µείωση των ελλειµµάτων.

Η αναµονή δεν είναι ελκυστική επιλογή: Αν συνεχιστεί η υποτίµηση του νοµίσµατος, θα στρώσει το δρόµο για ύφεση και παραλυτικό πληθωρισµό, για περισσότερες πτωχεύσεις και αδυναµία αποπληρωµής εταιρικών χρεών.

Σενάρια για ελέγχους κίνησης κεφαλαίων: Συζητάται η δυνατότητα της Τουρκίας να εφαρµόσει ελέγχους κεφαλαίου για τον περιορισµό των εκροών και την αντιµετώπιση της δολαριοποίησης της οικονοµίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία