BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο επιχειρηματίας μοιάζει με οδηγό της Formula 1

Ο κόσμος τείνει να βλέπει τους επιχειρηματίες ως μοναχικούς ήρωες, αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Πολλοί δικαιώνουν τη φήμη τους ως ριψοκίνδυνοι, ενώ άλλοι κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αλλά, παρά τις διαφορές τους, όλοι οι επιχειρηματίες χρειάζονται υποστήριξη για να πετύχουν. Στην πραγματικότητα, μοιάζουμε πολύ με τους οδηγούς της Formula 1: Ο άνθρωπος στο τιμόνι παίρνει όλη τη δόξα, αφού οι οπαδοί τείνουν να ξεχνούν το πλήρωμα του pit-stop και όλη την προσπάθεια που γίνεται στο παρασκήνιο για να αποδίδει ο οδηγός στην πίστα. Οι επιχειρήσεις δεν διαφέρουν, αφού ένας επιχειρηματίας δεν φτάνει μόνος του στην επιτυχία.

Ρίτσαρντ Μπράνσον

1
0

Αυτή η διαφορά είναι πιο σημαντική από ό,τι αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για μια ευημερούσα χώρα – είναι οι μηχανές που κινούν τις οικονομίες, δημιουργούν θέσεις εργασίας, πυροδοτούν την ανάπτυξη και τελικά μετασχηματίζουν τις κοινότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις, οι επενδυτές και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκουν τρόπους να αξιοποιούν αυτή την ενέργεια. Σημαίνει, επίσης, ότι το να ενθαρρύνονται οι επιχειρηματίες να κάνουν νέα εκκίνηση όταν αποτυγχάνουν, είναι θεμελιώδες για μια υγιή οικονομία.

Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που στέκεται στα πόδια του μετά από μια αναποδιά, μπορεί να χρειαστεί έναν μέντορα για να του υπενθυμίσει ότι η προοπτική είναι τα πάντα. Οι γονείς μου μου έμαθαν από πολύ νεαρή ηλικία τη σημασία της διατήρησης μιας θετικής στάσης και της ανάληψης της ευθύνης για τις πράξεις μου. Αυτά είναι δύο ανεκτίμητα δομικά στοιχεία που έχουν διαμορφώσει την καριέρα μου.

Κατά κάποιον τρόπο, η μητέρα μου ήταν ο πρώτος μου μέντορας. Ως παιδί, ήμουν πάντα ανυπόμονος να δοκιμάσω νέες προκλήσεις σε κάθε πτυχή της ζωής μου – στο σπίτι, στα αθλήματα, ακόμη και στο σχολείο. Όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά (και αυτό συνέβαινε συχνά!), εκείνη μου έλεγε πάντα να μην κοιτάζω πίσω μετανιωμένος αλλά να προχωρώ μπροστά και να δοκιμάζω το επόμενο πράγμα. Θεωρώ ότι αυτή η βασική ικανότητα είναι κρίσιμη για την επιτυχία στις επιχειρήσεις. Η εκκίνηση μιας επιχείρησης μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη και μοναχική εμπειρία –πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στα πρώτα τους χρόνια– αλλά ένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να θεωρεί την αποτυχία ως κακή εμπειρία. Είναι μόνο ένα μέρος της καμπύλης μάθησης.

Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να βοηθάμε τους νέους που ενδιαφέρονται για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα – ένα όχι και τόσο εύκολο έργο. Τα πανεπιστήμια μπορούν να διδάξουν ορισμένες δεξιότητες, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι καλύτερα να στηρίζονται σε ένα άτυπο δίκτυο προπονητών και συμβούλων που έχουν την πείρα και την εξειδίκευση που απαιτείται για να τους καθοδηγήσουν. Εγώ ο ίδιος στηρίζομαι σε μια εκπληκτική ομάδα συμβούλων, διευθυντών και συναδέλφων επιχειρηματιών που με βοηθούν να διοικώ τον όμιλο Virgin.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη Σχολή Επιχειρηματικότητας Branson στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Δεν είναι τόσο ένα σχολείο, όσο ένα εκκολαπτήριο επιχειρηματικού ταλέντου. Είναι ένας χώρος όπου ενθουσιώδεις νέοι με μεγάλες ιδέες μπορούν να αποκτήσουν πρακτικά επιχειρηματικά προσόντα και παράλληλα να συναντήσουν και να συμβουλευτούν επιτυχημένους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.

Μια επιχείρηση που γεννήθηκε μέσα στη σχολή είναι η Gaming Zone, με έδρα το Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Gaming Zone, η οποία ιδρύθηκε από τους Musa Maphongwane και Amos Mtsolongo, επαναπροσδιόρισε τη χρήση επτά κοντέινερ για να δημιουργήσει ένα ασφαλές και οικονομικά προσιτό μέρος για τους πελάτες που θέλουν να παίξουν τα πιο καινούρια βιντεοπαιχνίδια.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας επιχείρησης που μπορεί να επεκταθεί εμπορικά και την ίδια στιγμή να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην γύρω κοινότητα – και ένα υπέροχο παράδειγμα των δυνατοτήτων της νέας γενιάς επιχειρηματιών της Νότιας Αφρικής.

Πιστεύω ότι αν θέλουμε να νικήσουμε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η πείνα, η φτώχεια και η αλλαγή του κλίματος, πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία, συντονισμός και κοινή γνώση μεταξύ των επιχειρηματιών. Αυτός είναι ο λόγος που αφιερώνω πολύ χρόνο για να συναντώ επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, αναζητώντας μεγάλες ιδέες για να προωθήσω. Δεν αναφέρομαι μόνο σε χρηματοδότηση των startups. Φιλοδοξώ να βοηθήσω τους επίδοξους επιχειρηματίες να βρουν οι ίδιοι τα κεφάλαια που χρειάζονται.

Στην επιχείρηση, δεν υπάρχει υποκατάστατο της εμπειρίας. Έτσι εάν είστε επιχειρηματίας, συνεχίστε με αυτό. Εάν έχετε γνωρίσει ήδη την επιτυχία μέσω της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας, φροντίστε να δώσετε κάτι πίσω στην κοινότητα καθοδηγώντας ορισμένους νέους πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες. Ποιος ξέρει; Μπορεί να βρείτε τους επόμενους Musa και Amos.

*O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

Πηγή:capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία