Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Το τυφλό σημείο Trump στις τιμές πετρελαίου

Ο Πρόεδρος Trump πήρε πρόσφατα τα εύσημα για την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τις αρχές Οκτωβρίου. Είναι αλήθεια ότι οι ενέργειες του Προέδρου συνέβαλαν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά με ένα κόστος το οποίο σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε.

Robert_Rapier

Ρόμπερτ Ράπιερ

0
2

Πώς ο Πρόεδρος Trump επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου

Ας το εξετάσουμε.
Ο εμπορικός πόλεμος οδήγησε την Κίνα στο να διακόψει της εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Πριν από αυτό, οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου έστελναν μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην Κίνα. Αυτή η απώλεια της αγοράς έβλαψε τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ και συνέβαλε στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Αυτό ζημίωσε περαιτέρω τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

Δεύτερον, στο δρόμο προς την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν που θα εμπόδιζαν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, ο Πρόεδρος Τραμπ έπεισε τη Σαουδική Αραβία να ξεκινήσει να αντλεί περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τις επικείμενες απώλειες ιρανικών εξαγωγών.
Στη συνέχεια, λίγο πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ότι ορισμένες χώρες θα εξαιρεθούν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο. Μεταξύ αυτών των χωρών ήταν η Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ έχασαν μέρος της δραστηριότητάς τους στο Ιράν ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης.


Οι συνέπειες

Η Σαουδική Αραβία πιάστηκε απροετοίμαστη από την απόφαση χορήγησης απαλλαγής από τις κυρώσεις, η οποία οδήγησε σε υπερβολική ποσότητα πετρελαίου στην αγορά. Η τιμή του πετρελαίου, όπως ήταν αναμενόμενο, βυθίστηκε, αλλά η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευθεί να μειώσει την παραγωγή. Συνεργάζονται επίσης με άλλες χώρες για να σχεδιάσουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής.

Ο Πρόεδρος προσπαθεί τώρα να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία κάνοντας λίγο τα στραβά μάτια στη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Jamal Khashoggi τον Οκτώβριο και ευχαριστώντας την δημοσίως στο Twitter. Αλλά αυτό είναι απίθανο να αντισταθμίσει τα δισεκατομμύρια χαμένων εσόδων από αυτό που η Σαουδική Αραβία αναμφισβήτητα θεωρεί πισώπλατη μαχαιριά.

Συνεπώς, το κόστος των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου ήταν η απώλεια μιας αναπτυσσόμενης αγοράς για τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, η αποδυνάμωση των κυρώσεων κατά του Ιράν και η αύξηση της δυσπιστίας από τη Σαουδική Αραβία.


Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου βλάπτουν την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου


Ο Πρόεδρος Trump φαίνεται να έχει ένα τυφλό σημείο στις τιμές του πετρελαίου που θα μπορούσε να είναι κατάλληλο πριν από μια δεκαετία, όταν οι ΗΠΑ ήταν καθαρός εισαγωγέας 13 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Αλλά φέτος το καλοκαίρι οι καθαρές εισαγωγές των ΗΠΑ υποχώρησαν σε μόλις κάτω από δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και βρίσκονται σε τροχιά να φτάσουν στο μηδέν μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό, εάν δεν θεσπιστούν πολιτικές που θα βλάψουν τη βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ας εξετάσουμε τη λογική των δασμών που επέβαλε ο Πρόεδρος Trump. Ναι, θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, αλλά το επιχείρημα είναι ότι θα ωφελήσουν τελικά τις ΗΠΑ φέρνοντας την παραγωγή πίσω στη χώρα. Πώς είναι αυτό διαφορετικό από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου; Παρέχουν κίνητρα στους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, γεγονός που μειώνει την εξάρτησή της χώρας από το ξένο πετρέλαιο. Ο αντίκτυπος για τους καταναλωτές φαίνεται να είναι πολιτικός προβληματισμός όσον αφορά τις τιμές της βενζίνης, αλλά όχι για όλα τα προϊόντα που επηρεάζονται από τους δασμούς.

Ο Πρόεδρος Trump έχει μια ξεπερασμένη άποψη για τις τιμές του πετρελαίου και μία που είναι ασυμβίβαστη με τη λογική του για τους δασμούς. Αν θέλει να εξασφαλίσει μια ισχυρή πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ που θα μπορεί να περιθωριοποιεί όλο και περισσότερο την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας, πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ.

*Ο Robert Rapier είναι χημικός μηχανικός στον τομέα της ενέργειας, έχει 25ετή διεθνή εμπειρία στον τομέα των χημικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατέχει αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με το έργο του. Αρθρογράφος με θέμα την ενέργεια για την Wall Street Journal, Washington Post και Christian Science Monitor.

Πηγή:capital.gr

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2019 16:55Maria

Hi guys Just wanted to congratulate you on publishing such an awesome article inside the Peaches and Screams UK Lingerie section. Could I ask you how you have managed to publish your article there as I would like to publish an article of mine there too. I look forward to hearing from you and a massive congrats yet again. Regards Maria https://wowitloveithaveit.com/

Απάντηση

24-01-2019 14:00Maria

Hi guys Just wanted to congratulate you on publishing such an awesome article inside the Peaches and Screams UK Lingerie section. Could I ask you how you have managed to publish your article there as I would like to publish an article of mine there too. I look forward to hearing from you and a massive congrats yet again. Regards Maria https://wowitloveithaveit.com/

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία