BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ελίτ του Νταβός είχε φέτος τα δικά της

Ποτέ η προοπτική του να περάσει κανείς λίγες µέρες στις σουηδικές Άλπεις δεν έµοιαζε λιγότερο ελκυστική. Για σχεδόν πενήντα χρόνια, η «ανφάν γκατέ» του παγκόσµιου επιχειρείν και της πολιτικής συγκεντρωνόταν στο µικρό χωριό του Νταβός για να εξετάσει το µέλλον της παγκόσµιας οικονοµίας µε κοινό διακηρυγµένο στόχο της οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ «να βελτιώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσµος».

Simon-Jack

Σάιμον Τζάκ

11
0

Όµως για πολλούς ηγέτες, στην παρούσα στιγµή, ο κόσµος µπορεί να περιµένει καθώς διαχειρίζονται πιο πιεστικά ζητήµατα στο εσωτερικό των χωρών τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος της Ζιµπάµπουε Έµερσον Μνανγκάγκουα αποφάσισαν όλοι ότι η εικόνα τους να περιφέρονται στο χιόνι ενώ µαίνονται εσωτερικές κρίσεις θα ισοδυναµούσε µε το ρίχνουν αλάτι στις πληγές µιας κοινωνίας που άνοιξε το είδος της παγκοσµιοποίησης που θεωρείται ότι εκπροσωπεί το Νταβός.

Το οικονοµικό πλαίσιο της φετινής συνάντησης, επίσης, δεν εµπνέει πολλή εµπιστοσύνη. Η µεγαλύτερη οικονοµία του κόσµου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές, εισέρχεται στην πέµπτη εβδοµάδα µε κλειστές τις αµερικανικές δηµόσιες υπηρεσίες, η δεύτερη ισχυρότερη οικονοµία της Κίνας καταγράφει τον µικρότερο ρυθµό ανάπτυξής της εδώ και τριάντα χρόνια, η τέταρτη πιο εύρωστη οικονοµία της Γερµανίας κρίνεται ότι είναι σε ύφεση και η έκτη πιο σηµαντική του Ηνωµένου Βασιλείου δέχεται τις αρνητικές επιδράσεις του αδιεξόδου µε το Brexit καθώς εταιρείες ακυρώνουν ή µεταφέρουν αλλού τις επενδύσεις τους.

Ο ραφιναρισµένος αέρας του Νταβός θα φιλοξενήσει παρόλα αυτά δεκάδες συνεδρίες πάνω σε θέµατα ενδεχοµένως πολύ πιο σηµαντικά από τις µάχες στο εσωτερικό όπως η κλιµατική αλλαγή, η τεχνητή νοηµοσύνη, η µετανάστευση κ.ά. Αλλά οι σειρήνες του παρόντος σκεπάζουν τις συζητήσεις που αφορούν το µέλλον.

*Αρθρογράφος του bbc.com

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία