Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

«Ανάμεσα στον Θείο Σαμ και τον κινεζικό Δράκο»

∆εκατρείς ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ανοιχτές σε επενδύσεις από την Κίνα, αλλά η δέκατη τέταρτη ενόχλησε τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσινγκτον.

_Ian-BremmerΥ

Ίαν Μπρέμερ

0
0

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στη Ρώµη τον Μάρτιο για να καλωσορίσει επίσηµα την Ιταλία στη φιλόδοξη πρωτοβουλία για νέο ∆ρόµο του Μεταξιο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προωθεί η Κίνα να ενώσει την Ανατολή µε τη ∆ύση µέσα από σιδηρόδροµους, λιµάνια, τούνελ και άλλα έργα υποδοµής.

Η πρόσδεση της Ιταλίας στο εγχείρηµα, που αποτελεί την τρίτη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης και είναι µέλος της G-7, έχει υποδαυλίσει τις ανησυχίες για την προοπτική η Κίνα να διαιρέσει την Ευρώπη, από την περιφέρεια στον πυρήνα, κυριολεκτικά και µεταφορικά.

Στις 12 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηµοσίευσε έκθεση όπου η Κίνα χαρακτηριζόταν «συστηµικός αντίπαλος» παροτρύνοντας σε µεγαλύτερη εποπτεία των επενδύσεών της στην Ευρώπη. ∆εν είναι η πρώτη φορά που αναδύονται ανησυχίες για τις σχέσεις συγκεκριµένων ευρωπαϊκών χωρών µε δυνάµεις εκτός του µπλοκ, η Ρωσία επίσης επεδίωξε άνοιγµα σε συγκεκριµένες ευρωπαϊκές χώρες. Η αγωνία τους ενισχύεται από την πεποίθηση ότι ο Αµερικανός πρόεδρος θα στρέψει το ενδιαφέρον του στην Ευρώπη, όταν ο εµπορικός πόλεµος µε τον Κινέζο πρόεδρο φτάσει στο τέλος του.

Η πρόσφατη απειλή των ΗΠΑ ότι θα παρακρατήσουν πληροφορίες των µυστικών υπηρεσιών από τους συµµάχους τους, εάν οι τελευταίοι συµφωνήσουν να αποκτήσουν 5G εξοπλισµό από την κινεζική εταιρεία Huawei αποτελεί σηµάδι ότι η Ουάσινγκτον δε θα διστάσει να τους πιέσει να διαλέξουν ανάµεσα στον Θείο Σαµ και τους Κινέζους. Θα ήταν µια δύσκολη απόφαση, ακόµη κι αν οι κινεζικές επενδύσεις αντιπαρατίθεντο σε µια ζωντανή ευρωατλαντική σχέση. Στην πραγµατικότητα, αυτή η σχέση είναι σε µηχανική υποστήριξη. Και όταν η Κίνα προσφέρει καρότα, ενώ οι ΗΠΑ µόνο µαστίγιο, η επιλογή για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθίσταται όλο και πιο εύκολη.

Παράλληλα, η Κίνα εµφανίζεται ξανά ικανή να ορίσει την παγκόσµια ατζέντα, την ώρα που παρέχει ενός είδους σταθερότητα και «ανοιχτοχεριά», που ο µόνος της αυθεντικός γεωπολιτικός αντίπαλος δεν ενδιαφέρεται να προσφέρει. 


*Αρθρογράφος του περιοδικού Time

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία