BACK TO
TOP
Γνώμες

Βιολογική με λάθος υπολογισμό ενίσχυσης

Η πρώτη και δεύτερη πρόσκληση του µέτρου 11, Βιολογικές Καλλιέργειες, εκτιµούµε ότι δεν πέτυχε τους στόχους της (απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων) που ήταν η προώθηση της Βιολογικής Γεωργίας και όπως αναλυτικά αυτοί περιγράφονται στην πρόσκληση, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος να µην απορροφηθούν και να απωλεσθούν µεγάλα χρηµατικά ποσά.

karagiannis_5

Γρηγόρης Καραγιάννης

28
0

Ο τρόπος µε τον οποίο κινδυνεύουν να µην απορροφηθούν και να απωλεσθούν µεγάλα χρηµατικά ποσά θα παρουσιασθεί αναλυτικά στο παρακάτω παράδειγµα:

Παραγωγός καλλιεργεί έκταση 100 στρεµµάτων µε αροτραίες καλλιέργειες, υποβάλλει αίτηση και εγκρίνεται στη δράση 11.2.1 (Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στη γεωργία, µε χρονική διάρκεια 5χρόνια).

Η µέγιστη χρηµατική ενίσχυση, ανά έτος, που του υπολογίζεται από το πρόγραµµα υπολογίζεται ως εξής: 100 στρέµµα χ 51,60 ευρώ ανά στρέµµα = 5.160 (δεν υπολογίζουµε έξοδα πιστοποίησης και αναλύσεων καθώς αυτά είναι πάνω κάτω τα ίδια για όλες τις καλλιέργειες) τα χρήµατα αυτά θα τα λάµβανε ο παραγωγός εάν καλλιεργούσε αραβόσιτο στο σύνολο της εκµετάλλευσης του. Αν ο παραγωγός δεν καλλιεργήσει και τα 100 στρέµµατα µε αραβόσιτο και καλλιεργήσει 60 στρέµµατα µε κτηνοτροφικά ψυχανθή (βίκο, µπιζέλι κ.λπ, εκτός µηδικής) και 40 στρέµµατα µε χειµερινά σιτηρά (κριθάρι, σιτάρι, βρώµη, τριτικάλε κ.λπ) τότε η οικονοµική του ενίσχυση θα προκύπτει από την εξής σχέση: (60 στρέµµατα χ 35,3 ευρώ ανά στρέµµα) + (40 στρέµµατα χ 5,1 ευρώ ανά στρέµµα) = 2.322ευρώ.

Παρατηρούµε λοιπόν ότι ο παραγωγός µας θα λάβει, αντί των αρχικά εγκριθέντων και δεσµευθέντων 5.160 ευρώ, το ποσό των 2.322 ευρώ, µε το ποσοστό της διαφοράς να ξεπερνά το 50%.

 

Απουσία Καλλιεργητικού Σχεδίου

Γίνεται εύκολα κατανοητό τι θα συµβεί σε περιπτώσεις όπου ο παραγωγός θα καλλιεργεί αποκλειστικά χειµερινά σιτηρά ή θα αφήνει σε αγρανάπαυση κάποια αγροτεµάχια και κυρίως τι θα συµβεί στην περίπτωση ακόµα µεγαλυτέρων εκµεταλλεύσεων των 100 στρεµµάτων.

Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην απόρριψη τόσο µεγάλου αριθµού παραγωγών από την ένταξη τους στο πρόγραµµα είναι, κατά την άποψη µας, που πηγάζει από την πολυετή εµπειρία µας στο χώρο αυτό, η απουσία Καλλιεργητικού Σχεδίου, το οποίο θα υποχρέωνε τον παραγωγό να παρουσιάσει τις καλλιέργειες που πρόκειται να ακολουθήσει την επόµενη πενταετία. Κατά αυτόν τον τρόπο θα εγκρινόταν διαφορετικό ποσό ανά έτος, που θα υπολογιζόταν από τις ακολουθούµενες κατ’ έτος καλλιέργειες.

 

Τρόποι αύξησης των δικαιούχων

Κατ’ επέκταση, ένα ακόµα κριτήριο που θα άµβλυνε το παραπάνω αποτέλεσµα, θα ήταν η εισαγωγή της ένδειξης αρδευόµενο ή ξερικό για τα υπό ένταξη αγροτεµάχια. Με αυτό τον τρόπο δε θα υπολογιζόταν σε παραγωγούς µε ξερικές καλλιέργειες η µέγιστη χρηµατοδότηση.

Πρόταση µας για την ανατροπή της υφιστάµενης κατάστασης, έστω και στο στάδιο αυτό, είναι η δηµιουργία µιας ηλεκτρονικής πλατφόρµας στην οποία θα καταχωρηθούν τα Καλλιεργητικά Σχέδια των παραγωγών, ενταγµένων και µη, και των δύο προσκλήσεων (1ης και 2ης). Στο υποβαλλόµενο Καλλιεργητικό Σχέδιο να προβλεφθεί η εναλλαγή των καλλιεργειών µε χειµερινά σιτηρά (κριθάρι, βρώµη κ.λπ) κατ’ ελάχιστο σε ποσοστό π.χ 30% σε εκµεταλλεύσεις που καλλιεργούν αποκλειστικά αραβόσιτο και µηδική, ενώ σε όλους τους παραγωγούς να είναι υποχρεωτική η καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών ή αγρανάπαυσης (σιτάρι, κριθάρι, βρώµη) σε ποσοστό 20% επί της ενταγµένης έκτασης.

Άλλωστε η εναλλαγή αρδευόµενων µε µη αρδευόµενων καλλιεργειών, βαθύριζων µε επιπολαιόριζων φυτών και αγρανάπαυση αποτελεί την ουσία της Βιολογικής Γεωργίας.

Τέλος θετικά στην άµβλυνση των αποτελεσµάτων θα λειτουργούσε και η είσοδος ενός ανώτατου ορίου χρηµατοδότησης ανά εκµετάλλευση π.χ 30.000 ανά έτος εφαρµογής.


*Γεωπόνος Σύµβουλος Παραγωγών Χαλκίδας & Ιστιαίας Ευβοίας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία