BACK TO
TOP
Γνώμες

Το «κίτρινο» της φωτιάς στη Νotre Dame

H οµιλία του προέδρου Μακρόν προς τον γαλλικό λαό σε συνέχεια µηνών διαµαρτυρίας των κίτρινων γιλέκων είχε µαγνητοσκοπηθεί το απόγευµα της ∆ευτέρας 15 Απριλίου και επρόκειτο να µεταδοθεί στις 20:00µµ ώρα Γαλλίας. Ήταν, σύµφωνα µε τη Le Monde, καίριας σηµασίας για την προεδρία που είχε βρεθεί αντιµέτωπη µε µια από τις σοβαρότερες κοινωνικές κρίσεις που γνώρισε η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αλλά λίγο πριν τις 19:00µµ οι πρώτες φλόγες άρχισαν να φτάνουν στην οροφή του Καθεδρικού της Παναγίας των Παρισίων. Μετά από δισταγµό, η µετάδοση ακυρώθηκε. (…)

henley_jon_2

Τζόν Χένλεϊ

7
0

Αναλυτές σηµειώνουν ότι η δραµατική φωτιά και τα συναισθήµατα που προκάλεσε στους πολίτες, έχει τόσες πιθανότητες να αποδειχτεί πλεονέκτηµα όσες και απειλή για τον µεταρρυθµιστή, ανοιχτό στο επιχειρείν Μακρόν.

Ο François Heisbourg από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών είπε ότι «η χώρα έχει υποφέρει από αλλεπάλληλα τραύµατα. Η Γαλλία είναι πολιτικά και κοινωνικά σε πολύ εύθραυστη κατάσταση». Ο Bruno Cautrès του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας στο Sciences Po παρατήρησε ότι η αντίδραση του προέδρου στη φωτιά «πάνω απ’ όλα έδειξε πώς σκοπεύει να αντιµετωπίσει και να αφήσει πίσω την κρίση µε τα κίτρινα γιλέκα». (…) Μπορεί να χρησιµοποιήσει τη φωτιά για να ενισχύσει τα βασικά του επιχειρήµατα: (…) ότι υπάρχουν πολλά να ανοικοδοµηθούν στη Γαλλία: αυτό είναι το µήνυµα».

Η οµιλία που ακυρώθηκε θα σηµατοδοτούσε και τη λήξη µιας µεγάλης συζήτησης, που συνοδεύτηκε από κατάθεση προτάσεων σε εθνικό επίπεδο για τρεις µήνες. (…) Παρουσιάζοντας τα συµπεράσµατα της ο πρωθυπουργός Édouard Philippe ανέφερε ότι βασικό θέµα που προέκυψε ήταν η «τεράστια απόγνωση» σχετικά µε τους φόρους. Άλλα αιτήµατα αφορούσαν την αποκατάσταση των δεσµών ανάµεσα στη Γαλλία του άστεως και αυτή της υπαίθρου. (…)

Αλλά στον απόηχο της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων ένας κατάλογος µεταρρυθµίσεων ίσως να µην είναι πια αρκετός, υπογράµµισε ο Heisbourg. «Η οµιλία του θα πρέπει να είναι διαφορετική απ’ ό,τι είχε προγραµµατίσει. Η χώρα έχει πολύ µεγάλη ανάγκη από κατεύθυνση. Το κοινό θα δεχόταν κάτι τέτοιο, θεωρώ. Αλλά αν δεν το βρουν … ίσως τότε θα έχουµε να µιλάµε για µια πολύ σηµαντική στιγµή πράγµατι».


*Ανταποκριτής στην Ευρώπη για τον Guardian

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία