BACK TO
TOP
Γνώμες

Το χρήμα πάει μακριά, αλλά όχι αρκετά μακριά

Η εκκίνηση μιας επιχείρησης δεν χρειάζεται πάντοτε πολλά χρήματα. Ενώ ορισμένα βασικά "συστατικά" είναι απαραίτητα για να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση και να την κάνετε να επιτύχει, το "βαθύ πορτοφόλι" δεν είναι ένα από αυτά. Η πρόσβαση σε μεγάλη οικονομική στήριξη μπορεί στην πραγματικότητα να σας επιβραδύνει ή να σας εμποδίσει να εντοπίσετε τις προβληματικές περιοχές της επιχείρησής σας και να βρείτε τρόπους για να τις διορθώσετε. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με πολύ λίγα χρήματα, καθώς οι δεξιότητες που θα αναπτύξετε στην προσπάθεια να ξεπεράσετε τις προκλήσεις της ανάπτυξης της επιχείρησής σας θα είναι ανεκτίμητες – θα παρατηρήσετε τα λάθη σας από νωρίς και θα προσαρμοστείτε πιο γρήγορα, γεγονός που θα συμβάλει σε μια πιο υγιή εταιρεία.

richard-branson_2

Ρίτσαρντ Μπράνσον

12
0

Ας το παραδεχτούμε: Οι πρώτες σας προσπάθειες να ξεκινήσετε μια επιχείρηση είναι πιθανό να μην εξελιχτούν όπως τις σχεδιάζατε. Είχα κι εγώ επιχειρήσεις που παρέμειναν "καθηλωμένες στο έδαφος" και, κοιτώντας πίσω, αυτές ήταν χρήσιμες εμπειρίες.

Όταν ήμουν μαθητής πειραματίστηκα με διάφορα εγχειρήματα – όταν, για παράδειγμα, ο φίλος μου Nik Powell και εγώ προσπαθήσαμε να φυτέψουμε και να πουλήσουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα, χάσαμε την καλλιέργειά μας από πεινασμένα κουνέλια. Ήταν απογοητευτικό, αλλά εάν εκείνη την εποχή είχαμε περισσότερα κεφάλαια για να αρχίσουμε, ίσως να είχαμε κάνει τα ίδια λάθη αλλά σε μεγαλύτερη κλίματα και να είχαμε χάσει περισσότερα χρήματα.

Το χρήμα μπορεί να σας φτάσει μέχρι ένα σημείο. Εάν είστε άπειρος επιχειρηματίας που ξεκινάει την πρώτη του startup, μια μεγάλη δεξαμενή χρήματος μπορεί μόνο να σκεπάσει τα προβλήματα που τελικά θα ξαναβρείτε μπροστά σας.

Από την πρώτη μου εμπειρία αποτυχίας, άρχισα να καταλαβαίνω πόσο πολλά δεν ήξερα για τα πρώτα στάδια μιας επιχείρησης και ότι ακόμη και ιδέες που πίστευα ότι δεν γινόταν να αποτύχουν, δεν τελεσφορούσαν απαραίτητα. Και σταδιακά, κάνοντας λάθη και μαθαίνοντας από αυτά, βρέθηκα αντιμέτωπος με όσα έγιναν αργότερα οι κατευθυντήριες αρχές μου: ότι πρέπει να ξεκινάτε επιχειρήσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων και παθιάζεστε με αυτές. Πρέπει να προσπαθείτε να δημιουργήσετε κάτι διαφορετικό που θα ξεχωρίζει. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά (όπως συμβαίνει συχνά), μην τα παρατάτε – να είστε επίμονοι. Προσπαθήστε να εμφανίζεστε συχνά – είναι σημαντικό να βγαίνετε εκεί έξω και να πουλάτε το προϊόν σας. Πολλές μεγάλες ιδέες αποτυγχάνουν μόνο και μόνο επειδή οι δυνητικοί πελάτες τους δεν μαθαίνουν ποτέ γι’ αυτές.

Ένα τέλειο παράδειγμα για το πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε χωρίς οικονομική υποστήριξη είναι ο διαγωνισμός Tenner που διοργανώνεται από το επιχειρηματικό και επιχειρηματικό εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Young Enterprise. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, δίνονται 10 στερλίνες σε νεαρούς μαθητές και αυτοί καλούνται να κάνουν κάτι ευρηματικό με τα χρήματα σε διάστημα ενός μήνα. Τα παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει τα χρήματα για τα πάντα, από το να βοηθήσουν τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες να προωθήσουν τη δουλειά τους έως το να οργανώσουν σεμινάριο για τη εκτροφή και φροντίδα των αλόγων. Είναι εκπληκτικό το πόσα μπορούν να κάνουν με το δεκάρικό τους.

Έχοντας κατά νου τη δημιουργικότητα και το πνεύμα αυτών των παιδιών, είμαι ευγνώμων που η ομάδα μου και εγώ είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άλλους επιχειρηματίες να βρουν χρηματοδότηση. Μέσω μιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που περιλαμβάνει τις Virgin Money, Virgin Unite και Project North East, βοηθάμε στη διαχείριση ενός κυβερνητικού προγράμματος στη Βορειοανατολική Αγγλία και στην Κάμπρια, το οποίο παρέχει μικρά δάνεια σε αναδυόμενες επιχειρήσεις – μέχρι 25.000 λίρες με λογικά επιτόκια. Το πρόγραμμα τρέχει εδώ και μερικά χρόνια και έχουμε δει μερικούς υπέροχους ανθρώπους και ιδέες, σε επιχειρήσεις που κυμαίνονται από καταστήματα κατοικίδιων ζώων και καταστήματα hardware έως στούντιο ψηφιακής κινούμενης εικόνας και σχολές χορού.

Το πρόγραμμα StartUp Loans δεν παρέχει μόνο λογικά επίπεδα χρηματοδότησης, αλλά και καθοδήγηση και συμβουλές για εκείνους που παίρνουν δάνεια. Στην επιχείρηση, ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης είναι μέσω της πρακτικής εξάσκησης, γι' αυτό πάντα ενθαρρύνω τους νέους να ξεκινήσουν μια επιχείρηση αντί να πάνε σε μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων – είναι φθηνότερο και θα μάθετε πολλά περισσότερα για το τι χρειάζεται για να πετύχει μια επιχείρηση.

Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι ένα σημαντικό όπλο, αφού το υπόβαθρο πλούτου ή η γενναιοδωρία ενός επενδυτή δεν απογειώνουν πάντοτε μια επιχείρηση. Το υπέροχο είναι ότι τα χρήματα δεν είναι το μοναδικό νόμισμα όταν πρόκειται για την έναρξη μιας επιχείρησης: η παρόρμηση, η αποφασιστικότητα, το πάθος και η σκληρή δουλειά είναι όλα δωρεάν και πιο πολύτιμα από μια δεξαμενή χρήματος.

*O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

Πηγή:capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία