BACK TO
TOP
Γνώμες

Όσο αμπελοφιλοσοφούν με το μπλε καρτελάκι

Η πρώτη προσπάθεια για την εγχώρια παραγωγή πιστοποιηµένων µοσχευµάτων για φύτευση αµπέλου άρχισε το 1986 και σταµάτησε αµέσως όταν ο τότε Υπουργός Γεωργίας κ. Ποττάκης αντικατέστησε την επιστηµονική οµάδα, που µόλις είχε ολοκληρώσει επιτυχώς την πιστοποίηση των σπόρων σποράς και άρχισε να καταπιάνεται µε την πιστοποίηση του αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού δενδρωδών και αµπέλου, µε αφίσο-κολλητές της ΠΑΣΚΕ.

50a

Ηλίας Εμμανουηλίδης

64
1

Έκτοτε, ήτανε νια και γέρασε γράφει η Κα Σπινθηροπούλου και δεν είδε ακόµη το µπλε καρτελάκι πιστοποίησης στα µοσχεύµατα για φύτευση της αµπέλου· ακόµη πολύ νερό έτρεξε κάτω από τα γεφύρια, πολλοί ασχολήθηκαν µε το θέµα, αλλά τίποτε, σχολίασε ο κ. Πανάγος της Agrenda.

Θα γεράσουν και τα εγγόνια µας, όσο αµπελοφιλοσοφούν άσχετοι, όµως το µπλε καρτελάκι πιστοποίησης θα παραµένει όνειρο άπιαστο, όσο δεν αλλάζει ρότα η αρµόδια ∆/νση για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

Τι κάνουµε; Απλά, για την εγγραφή των ποικιλιών και κλώνων της αµπέλου στον Εθνικό Κατάλογο αρκούµαστε σε όσα απαιτούν οι Βρυξέλλες. ∆ηλαδή µόνο στις ∆οκιµές ∆.Ο.Σ. (διακριτότητα, οµοιοµορφία, σταθερότητα), βάσει της κείµενης Εθνικής νοµοθεσίας που βασίζεται στην Κοινοτική και στις τεχνικές οδηγίες της UPOV και του CPVO. Συµπληρωµατικά, για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, να δηµιουργηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών της Αµπέλου ξεχωριστή Λίστα Κλώνων που εγγράφονται κατόπιν κλωνικής επιλογής του ΦΕΚ 970/Β’ 2020.

Εάν κάνουµε τα παραπάνω, τότε ο δρόµος είναι ανοικτός για πολλούς που έχουν έτοιµο, µελετηµένο και αξιόλογο υλικό για την εγγραφή ποικιλιών και κλώνων στον Εθνικό Κατάλογο της Αµπέλου µε παράλληλη εγκατάσταση προβασικών, βασικών και πιστοποιηµένων φυτειών της αµπέλου· και γρήγορη παραγωγή µοσχευµάτων µε µπλε καρτελάκι πιστοποίησης για τους αµπελοκαλλιεργητές µας.

Μερικές παρατηρήσεις και ορισµοί ιδιαίτερα για εκείνους τους οµότιµους που δεν µπορούσαν να ξεχωρίσουν τους κλώνους από τις µερίδες πολλαπλασιαστικού υλικού της αµπέλου:

Ο όρος «ποικιλίες», για το σύστηµα πιστοποίησης, είναι νοµικός όρος και περιλαµβάνει κλώνους και απλές, υβριδισµένες και γενετικά τροποποιηµένες ποικιλίες. Γι’ αυτό και ο Κατάλογος καλείται «Ποικιλιών» και όχι «Ποικιλιών και Κλώνων».

Μερίδα πολλαπλασιαστικού υλικού της αµπέλου είναι τα µοσχεύµατα και οι οφθαλµοί ενός πρέµνου που συλλέχθηκαν την ίδια βλαστική περίοδο.

Κλώνος καλείται το σύνολο των φυτών που προέρχονται αγενώς από ένα αρχικό (µητρικό) φυτό. Τα πιστοποιηµένα δενδρύλλια είναι όλα κλώνοι καθώς προέρχονται από ένα αρχικό µητρικό προβασικό φυτό για κάθε ποικιλία.

Η δηµιουργία ενός κλώνου αµπέλου, που να έχει επιθυµητά χαρακτηριστικά, είναι γνωστικό αντικείµενο της Γενετικής Βελτίωσης· και όχι της Αµπελουργίας. Κατ’ αναλογία η ανάπτυξη του αµπελοοινικού τοµέα µε την προώθηση της δηµιουργίας κατάλληλων κλώνων αµπέλου είναι της αρµοδιότητας της ∆/νσης Συστηµάτων Καλλιέργειας και όχι του Φυτικού Πολλαπλασιαστικού υλικού.

Στη Γενετική-Βελτίωση υπάρχει ελευθερία, εντός των αποδεκτών γενικών επιστηµονικών µεθόδων, για τη δηµιουργία νέων ποικιλιών και κλώνων. Έτσι επινοούνται διάφορα πρωτόκολλα κλωνικής επιλογής αµπέλου, (σε συνεργασία Γενετιστών και Αµπελουργών) στη Γαλλία, Ιταλία, κλπ. για εσωτερική εθνική χρήση και διευκόλυνση όσων ασχολούνται σχετικώς. Ίδια ελευθερία υπάρχει στους Φυτοπαθολόγους που ασχολούνται µε την ανίχνευση ιών και λοιπών παθογόνων που υπάρχουν στους κανονισµούς Πιστοποίησης.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-04-2020 17:49Κώστας

Που χαθήκατε κ. Εμμανουηλίδη. Ο αγροτικός χώρος έχει ανάγκη από καθαρές φωνές σαν την δική σας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία