BACK TO
TOP
Γνώμες

Η άνυδρη ρητορική ξεραίνει τη γεωργία

Υπάρχουν δύο τρόποι να κάνει κανείς πολιτική, µε πράξεις ή µε λόγια.

panagos_2_13

14
0
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ανήκει σίγουρα στη δεύτερη περίπτωση. Συγκεκριµένα, είναι στην κατηγορία των πολιτικών που δεν φείδονται λόγων, ενώ το πραγµατικό αποτύπωµα της επίδρασής τους στα τεκταινόµενα στην καλύτερη περίπτωση... αγνοείται.

Για του λόγου το αληθές επιχειρήθηκε η σταχυολόγηση ορισµένων από τις χαρακτηριστικές φράσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το τελευταίο διάστηµα, τουλάχιστον όπως αυτές αποτυπώνονται σε αντίστοιχες ανακοινώσεις οι οποίες εκδόθηκαν από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου.

«H διασφάλιση βιώσιµων και ανθεκτικών συστηµάτων τροφίµων θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, υγειονοµικά και κοινωνικά», σε Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τα τρόφιµα. «∆εν νοείται αγροτική ανάπτυξη χωρίς έρευνα και καινοτοµία», από οµιλία του κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων σε κτίρια του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα στη Θέρµη.

«Έχετε κάνει µια καλή επαγγελµατική επιλογή. Ο πρωτογενής τοµέας θα πρωταγωνιστήσει στην οικονοµία µας». (σε µαθητές του τµήµατος Γεωπονίας Σχολής Αναβρύτων).

«Ενισχύουµε τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους νέους για να παραµείνουν στον πρωτογενή τοµέα - Στηρίζουµε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και µελισσοκόµους που φροντίζουν και προστατεύουν τα δάση». (συνέντευξη στο ΣΚΑΙ).
«Η Μακεδονία θα είναι κυρίαρχη δύναµη στην προσπάθεια ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας όπου ο πρωτογενής τοµέας θα διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
(συνάντηση µε περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας).

«Αποζηµιώνεται άµεσα, απλά και αποτελεσµατικά ο µόχθος των παραγωγών µας». (για πίστωση µέρους των προκαταβολών παγετού).

«Καλωσορίζω έναν έµπειρο, οραµατικό πολιτικό, αποχαιρετώ µία πολύτιµη συνεργάτη» (αλλαγή στην πολιτική ηγεσία ΥΠΑΑΤ).

«Τα σύνορα της χώρας µας είναι απαραβίαστα και αδιαπραγµάτευτα». (επίσκεψη στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου).

Υπό κανονικές συνθήκες, µια τέτοιας αοριστίας και κενή τις περισσότερες φορές περιεχοµένου ρητορική θα µπορούσε ίσως να περάσει απαρατήρητη. Τα έχει αυτά η πολιτική και ενίοτε δικαιολογείται, ειδικά όταν υπάρχει πολιτική απειρία. Προσεγγίζει ωστόσο τα όρια τις επικινδυνότητας σε µια εποχή που η χώρα έχοντας περάσει τα πάνδεινα, αναζητά εναγωνίως το νέο της αγροτικό βηµατισµό. Όταν οι αγροτικές επιχειρήσεις, στην οικογενειακή τους µορφή, κλείνουν η µια µετά την άλλη, µεγάλο µέρος των αγροτικών εκτάσεων υποαπασχολείται και υποαποδίδει, οι παλιοί αγρότες δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν και οι νέοι απογοητεύονται. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας υποχωρεί και οι λίγες επενδύσεις στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις είναι συνυφασµένες µε τα αργόσυρτα κοινοτικά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία