BACK TO
TOP
Γνώμες

Το ΓΠΑ κάτω κι απ’ το Χαροκόπειο

Τις τελευταίες δεκαετίες το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο έχει εισέλθει σε περίοδο παρατεταµένης παρακµής

emanouilidis_Megalo

Ηλίας Εμμανουηλίδης

121
0

Στη λίστα αξιολόγησης του Κέντρου Παγκόσµιων Πανεπιστηµιακών Κατατάξεων (Center for World University Rankings) το ΓΠΑ βρίσκεται κάτω ακόµη και από το Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, καθώς και από τα περιφερειακά Ιωαννίνων, Πατρών, Κρήτης, Θεσσαλίας, ∆ηµοκρίτειου και Αιγαίου. Και η κατρακύλα συνεχίζεται· από τη θέση 1.608 στην παγκόσµια κατάταξη το 2020, κατέβηκε φέτος 54 θέσεις.

Οι καθηγητές µε µεγάλη επιρροή φάνηκαν να νοιάστηκαν για τις τηβέννους του Πρύτανη και των συγκλητικών τες κεντηµένες τόγες και µάλλον αδιαφόρησαν για το ότι το ΓΠΑ χάνει στη διεθνή και εγχώρια ανταγωνιστικότητα της πανεπιστηµιακής έρευνας και εκπαίδευσης. Ο αγρο-διατροφικός τοµέας της χώρας, δηµόσιος και ιδιωτικός, χρειάζεται ορισµένα στελέχη µε εκπαίδευση και παιδεία ιδιαίτερα υψηλή, κατάλληλα για τις επιτελικές θέσεις στο ∆ηµόσιο, όσο και στις µεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις· […].

Η ποιοτική κατάρρευση του ΓΠΑ έχει δυσµενή επίπτωση στην αγροτική οικονοµία της χώρας. Η µη «παραγωγή» γεωπόνων επιτελικών στελεχών έχει ως συνέπεια τη δυσκολία σύστασης και λειτουργίας επιτελικού αγροτικού κράτους που θα καθοδηγήσει τις εκτελεστικές και ελεγκτικές Υπηρεσίες του υπουργείου και των αγροτικών ∆ΕΚΟ. Ο κοµµατισµός έπληξε καίρια τη λειτουργία του ΓΠΑ. Αρκετοί καθηγητές συνωθούνταν στους διαδρόµους της εξουσίας για µια θέση γενικού γραµµατέα, προέδρου, έστω συµβούλου σε ∆ΕΚΟ·  µε κατά κανόνα αποτυχηµένη θητεία· κοµµατικές εξαρτήσεις και εξυπηρετήσεις· απουσία οράµατος· άγνοια δηµόσιας διοίκησης. […] Ο πρύτανης του ΓΠΑ Σπ. Κίντζιος σε άρθρο του στα ΝΕΑ γράφει «…για ρεαλιστικές προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων…». Παράλληλα φαίνεται να µην κατανοεί µια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη του τοµέα του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού που θα άνοιγε προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας σε αποφοίτους γεωπόνους και όχι µόνο.

Με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνολογίας Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο το 1986 θα υπήρχε µετεκπαίδευση και συνεχής ενηµέρωση των στελεχών. Όµως το Κέντρο δεν λειτούργησε ποτέ· λόγοι µικρόνοιας των αρµοδίων του υπουργείου, καθηγητικής ανοησίας και αδιαφορία...

 

*Πρώην δ/ντή Υπουργείου Γεωργίας,
 συντάκτη του νόµου 1564/1985 για το πολλαπλασιαστικό υλικό και πρώην FAO expert

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία