BACK TO
TOP
Γνώμες

Η συγκυρία των τιμών και η αξία των θεσμών

Ο ρόλος των συντελεστών της κάθε αγοράς είναι η ανάληψη επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών και ο ρόλος της πολιτείας είναι να οριοθετεί τους κανόνες του παιχνιδιού, διευκολύνοντας στο µέτρο του δυνατού αυτές τις πρωτοβουλίες.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

70
0

Είναι λογικό οι φέροντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση των πραγµάτων να σπεύδουν κάθε φορά να επωφεληθούν από το καλό κλίµα στις αγορές, όπως και από τις επιχειρηµατικές κινήσεις σηµατωρούς στο επενδυτικό περιβάλλον. ∆εν µπορεί, ωστόσο, ο ρόλος των ιθυνόντων να εξαντλείται στην πολιτική επικοινωνία και την εκµετάλλευση της οικονοµικής συγκυρίας, χάριν της µικροπολιτικής.

Ειδικά στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, τα διαρθρωτικά προβλήµατα που θα πρέπει να αντιµετωπισθούν είναι τόσα πολλά, αυτό τον καιρό, που σε καµιά περίπτωση δεν θα µπορούσαν να κρυφτούν πίσω από την ευνοϊκή συγκυρία, η οποία διαµορφώνεται από την ανόδου των τιµών των αγροτικών εµπορευµάτων.

Πρώτον, γιατί µετά την άνοδο ακολουθεί η πτώση. ∆εύτερον, γιατί ακόµα και η άνοδος δεν αφορά το σύνολο των προϊόντων ή των παραγωγών. Τρίτον, γιατί η οικονοµική «ανάσα» που παίρνουν σ’ αυτή τη φάση οι εκµεταλλεύσεις, κυρίως στις µεγάλες καλλιέργειες, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για αναδιοργάνωση και βελτίωση των υποδοµών τους. Εποµένως δεν είναι ώρα για πανηγυρισµούς. Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να διαχειρισθεί πολύ µεγάλα θέµατα.

Η τάση συγκέντρωσης που καταγράφεται στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής συνοδεύεται από φθίνουσα πορεία των απασχολούµενων στον τοµέα, κάτι που απαιτεί κατάλληλο χειρισµό. Ανάλογη προσοχή χρειάζεται το θέµα των νεοεισερχόµενων, έτσι ώστε τα προβλεπόµενα κίνητρα να δίνονται σ’ εκείνους που πραγµατικά έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στη συγκεκριµένη δραστηριότητα και όχι στους λεγόµενους «κυνηγούς» των επιδοτήσεων.

Μ’ αυτή την έννοια, τα αναπτυξιακά προγράµµατα της ενδιάµεσης διετίας, όσο και οι επιλογές που συνδέονται µε τη νέα ΚΑΠ αποκτούν ιδιαίτερη σηµασία. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι πολιτικά τουλάχιστον, η σηµερινή ηγεσία της πλατείας Βάθη δεν έχει δώσει ακόµα το στίγµα της. Αντίστοιχα, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση των συλλογικών σχηµάτων στην αγροτική παραγωγή, τη διευκόλυνση της συµβολαιακής γεωργίας και την εύρυθµη λειτουργία των ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων.

Πέραν της ρητορικής, οι φέροντες την πολιτική ευθύνη και κατ’ επέκτασιν η ίδια η πολιτεία, θα πρέπει να εµπιστευθούν τους παραπάνω θεσµούς και να στηρίξουν στην πράξη την αποτελεσµατική λειτουργία τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία