Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Μήπως να πάμε στον Β’ πυλώνα;

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ελληνική γεωργία δυσκολεύεται να βρει τον δρόµο της, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι τα περισσότερα χρήµατα και ειδικά αυτά που εισρέουν από ευρωπαϊκούς πόρους, αντί να κατευθύνονται στην ανάπτυξη λογίζονται σαν συµπλήρωµα στο αγροτικό εισόδηµα.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

259
1

Ειδικά στις τρεις τελευταίες προγραµµατικές περιόδους (2003-2021), δηλαδή µετά την πλήρη αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων κινείται µε προσανατολισµό το αγροτικό εισόδηµα. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι ο αγρότης εισπράττει τις εν λόγω ενισχύσεις, παράγει δεν παράγει, επενδύει δεν επενδύει. Αρκεί να διαθέτει και να δηλώνει κάποια αγροκτήµατα και αρκεί αυτά τα αγροκτήµατα να δεσµεύονται για κάποια καλλιέργεια.

Από τη στιγµή που τα χρήµατα αυτών των ενισχύσεων πιστώνονται στο λογαριασµό του αγρότη, χωρίς καµιά άλλη υποχρέωση εκ µέρους του, είναι φυσικό να µην έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση των εν γένει συνθηκών και της ανταγωνιστικότητας της εκµετάλλευσης. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές εκπληρώνουν άλλες ανάγκες οι οποίες σχετίζονται µε δραστηριότητες εκτός γεωργίας. Είναι επίσης αλήθεια, ότι οι αιρετοί, δηλαδή το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τα θέµατα του αγροτικού τοµέα, αρέσκεται στο να µοιράζει άµεσες ενισχύσεις. Ειδικά όταν για την κατοχύρωση αυτών των ενισχύσεων, θα πρέπει ο αγρότης να περάσει προηγουµένως και από κάποιο βουλευτικό γραφείο ή από τον «µηχανισµό» που συνδέεται κατά κάποιο τρόπο µε την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

∆εν συµβαίνει το ίδιο µε τις διαρθρωτικές ενισχύσεις και εν προκειµένω µε τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εδώ, ο αγρότης και ο κάθε δικαιούχος ενισχύσεων από τον λεγόµενο Β’ πυλώνα, για να εισπράξει ένα εύρω, θα πρέπει να επενδύσει άλλο ένα. Θα υποχρεωθεί µάλιστα να εξοικονοµήσει πόρους από τα άλλα έσοδά του, προκειµένου να καλύψει µε ευχέρεια την ίδια συµµετοχή ή το τραπεζικό δάνειο στο οποίο θα καταφύγει για να καλύψει αντίστοιχα µέρος της ίδιας συµµετοχής.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο, οι αγροτικές επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αγροτικά προγράµµατα, είναι αυτές που ξεχωρίζουν τελικά για τη συγκρότησή τους, για το οικονοµικό τους εκτόπισµα, για την ανταγωνιστικότητά τους. Αντίθετα, αγρότες και αγροτικές εκµεταλλεύσεις που παραµένουν προσκολληµένες στις άµεσες ενισχύσεις, είναι συνήθως αυτές που εµφανίζουν φθίνουσα πορεία.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-12-2021 09:24Ιωάννης Κ. Σφακιωτάκης

Τίποτα απ' αυτά που γράφει ο κύριος Πανάγος κατά τη γνώμη μου δεν τεκμηριώνεται με στοιχεία. Οι απλοί αγρότες προκαλούν πολλαπλάσιο όφελος στην οικονομία σε σχέση με το ποσό που εισπράττουν ως επιδότηση και κυρίως παρέχουν ασφάλεια στη χώρα. Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια μια έντονη προσπάθεια στα μέσα ενημέρωσης να τους αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις αλλά και η γεωργική γη. Η μόνη λύση κατά τη γνώμη μου για τους Έλληνες αγρότες για να ξεφύγουν από τους "επενδυτές" είναι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το χτίσιμο μιας αυτοδύναμης οικονομίας. Αλλιώς θα μείνουν με όλα τα αρνητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανοιχτές και απελευθερωμένες αγορές καθώς και τον άνισο ανταγωνισμό) χωρίς επιδοτήσεις και με τους "επενδυτές" με δημόσιο χρήμα. Όποιος θέλει να επενδύσει κύριε Πανάγο να βάλει το σύνολο του ποσού από την τσέπη του. Περιμένουμε να μας τεκμηριώσετε, εάν μπορείτε, τα γραφόμενα σας. Κυρίως να μας φέρετε στοιχεία για τη μακροχρόνια πορεία των μεγαλοεπενδυτών και τη σχέση τους με το δημόσιο ταμείο, τις τράπεζες και τις επιδοτήσεις.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία