Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Πολλά ντουβάρια, φτωχή παραγωγή

Στην καινούργια χρονιά και µε την προϋπόθεση ότι η πανδηµία θα αναχαιτισθεί, η κυβέρνηση ίσως να έχει στη διάθεσή της τον απαιτούµενο χρόνο, προκειµένου να φιλοτεχνήσει απερίσπαστα τις κατάλληλες πολιτικές για το νέο παραγωγικό µοντέλο της χώρας.

panagos_2_13__1___1_

Γιάννης Πανάγος

203
0

Προς το παρόν πάντως, η πολυδιαφηµισµένη έκθεση Πισσαρίδη έχει ξεχαστεί. Αν κάτι πιστώνεται η σηµερινή κυβέρνηση στη µέχρι τώρα θητεία της, είναι αποκλειστικά και µόνο η συµβολή της στην ψηφιοποίηση του κράτους. Αν αυτό είχε συνοδευτεί από µια πραγµατική επανίδρυση της δηµόσιας διοίκησης, τότε όλα θα ήταν ευκολότερα. Μέχρι σήµερα, σ’ αυτό που λέγεται αναθεώρηση του παραγωγικού µοντέλου, οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι χαµηλές και οι όποιες προσπάθειες αποσπασµατικές. Για παράδειγµα, η πράσινη ανάπτυξη µοιάζει ετεροβαρής και αποκοµµένη από την πραγµατικότητα, ενώ η κυκλική οικονοµία παραµένει σε εµβρυακή κατάσταση. Οι κυβερνώντες δείχνουν να ασπάζονται τις διεθνείς τάσεις, χωρίς να µπορούν να διαµορφώσουν ένα ρεαλιστικό µοντέλο εφαρµογής αυτών στη χώρα. ∆ιεθνή funds και εγχώρια οικονοµικά συµφέροντα αποσπούν κρατική υποστήριξη (θεσµική, γεωχωρική, χρηµατοδοτική κ.α.) χωρίς να παρέχουν εγγυήσεις βιώσιµης ανάπτυξης.

Το οικονοµικό επιτελείο µοιάζει να προσφέρει γη και ύδωρ για µεγάλες επενδύσεις, περιφρονώντας τη σηµασία της ισόρροπης ανάπτυξης και της συνεισφοράς µικρότερων µονάδων. Η οικοδοµική δραστηριότητα επανέρχεται µε άναρχο τρόπο και χωρίς να προσµετράται (άλλη µια φορά) το περιβαλλοντικό κόστος. Οι τράπεζες αρχίζουν να χρηµατοδοτούν και πάλι τα ντουβάρια, χωρίς τη βάσανο για το µακροπρόθεσµο παραγωγικό αποτέλεσµα. Κι όλα αυτά γιατί κανείς δεν έχει τη διάθεση να πιάσει το νήµα από την αρχή. Σε αντίθεση µε τη ρητορική περί της σηµασίας του πρωτογενούς τοµέα (πυλώνας ανάπτυξης), οι πράξεις άλλα δείχνουν. Θα µπορούσε να πει κανείς ότι για µια ακόµη φορά µπαίνει µπροστά το κάρο και πίσω το άλογο. Πρώτα οι σκόρπιες µεταποιητικές µονάδες και µετά αγροτικό προϊόν. Πρώτα οι διαµεσολαβητές και οι σύµβουλοι και µετά οι αγρότες. Λίγοι είναι οι παραγωγοί που µπορούν να παρακολουθήσουν τις απαιτήσεις των αναπτυξιακών προγραµµάτων στον αγροτικό τοµέα. Άλλοι γιατί δεν έχουν την κατάρτιση, άλλοι γιατί δυσκολεύονται σε κάποιες από τις προδιαγραφές, άλλοι γιατί δεν διαθέτουν το απαιτούµενο κεφάλαιο. Το γραφειοκρατικό κόστος και οι απολαβές των ενδιάµεσων κάνουν τον κάθε υποψήφιο να αναρωτιέται αν αξίζει τον κόπο. Η επιβίωση των παρόχων υπηρεσιών µοιάζει να καθίσταται κυρίαρχη σε βάρος της παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το µοντέλο δεν µπορεί να είναι βιώσιµο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία