Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Η έλλειψη συνεννόησης στα αγροτικά και η αγάπη κυβερνήσεων μπλόκων

Η εικόνα παρακµής που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις, τουλάχιστον στη µεγάλη τους πλειοψηφία και η οικονοµική εξαθλίωση µε την οποία βρίσκονται αντιµέτωπα χιλιάδες νοικοκυριά, δικαιολογούν κάθε είδους εκδήλωση διαµαρτυρίας, των µπλόκων συµπεριλαµβανοµένων.

2_11

Γιάννης Πανάγος

1415
2

Οι συναντήσεις των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, µε τον οργανωµένο µάλιστα τρόπο που παρατάσσονται στα επίµαχα σηµεία, αυτή τη φορά συνιστά µια µορφή πολιτισµένη µορφή κινητοποίησης, ικανή να κάνει τους ιθύνοντες να ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά µε τα αγροτικά θέµατα. Ωστόσο, η εµπειρία έχει δείξει πως τα µπλόκα δεν αλλάζουν τη φορά των πραγµάτων.

Πρώτον, γιατί τα ίδια τα µπλόκα δεν συνιστούν ενιαία έκφραση, αλλά και όπου υπάρχει κοινή συνισταµένη το διεκδικητικό πλαίσιο δεν έχει γνώµονα τη διαµόρφωση συνθηκών βιώσιµης ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας. Ειδικά, οι καθοδηγούµενοι από την Πανελλαδική των Μπλόκων αγρότες, θέτουν µονίµως ως πρώτη προτεραιότητα µια επιδοµατική πολιτική που προτάσσει την οικονοµική επιβίωση των αγροτών και όχι την οικονοµική ανάπτυξη των εκµεταλλεύσεών τους.

Οι κυβερνήσεις από την άλλη πλευρά, µηδέ την σηµερινής κυβέρνησης εξαιρουµένης, αρέσκονται στην ανάδειξη και διαχείριση όπως – όπως της τρέχουσας κατάστασης, παρά στην αναζήτηση ενός οδικού χάρτη που θα µπορούσε να διευκολύνει τν µακροπρόθεσµη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και την ισχυροποίηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Ίσως είναι αυτός ο λόγος που οι κυβερνήσεις «αγαπάνε» τα µπλόκα και τα µπλόκα τα βρίσκουν αργά ή γρήγορα µε τις κυβερνήσεις. Βεβαίως, αυτή τη φορά τα πράγµατα είναι λίγο πιο δύσκολα. Η συγκυρία επιβάλλει την άµεση λήψη µέτρων για την αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων, ως αποτέλεσµα των πληθωριστικών πιέσεων και της εκρηκτικής ανόδου του κόστους παραγωγής. Άλλωστε και στο θέµα αυτό η στάση µοιάζει κοινή. Καµιά κυβέρνηση δεν θα ήθελε η αύξηση στα κόστη των εισροών (ενέργεια, αγροτικά εφόδια, µηχανήµατα και εξοπλισµός) να αποβεί µοιραία για την εξέλιξη της παραγωγής. Μ’ αυτή την έννοια και στο θέµα αυτό θα βρεθεί σε ορατό µάλιστα χρόνο ένας κοινός τόπος.

∆εν θα έχουν λυθεί ωστόσο τα µεγάλα και βαθιά ζητήµατα της ελληνικής γεωργίας. Τα διαρθρωτικά που σχετίζονται µε την πολυδιάσπαση του κλήρου. Τα ιδιοκτησιακά που δείχνουν ότι άλλοι έχουν τα κτήµατα και άλλοι πασχίζουν (µε κόστος βέβαια) για την εκµετάλλευσή τους. Το φαινόµενο, επιλέξιµες για ενισχύσεις δηµόσιες γαίες να «αποφέρουν» επιδοτήσεις σε µη έχοντες σχέση µε την αγροτική δραστηριότητα. Ο ανύπαρκτος εθνικός σχεδιασµός, τουλάχιστον για τα κρίσιµα αγροτικά προϊόντα. ∆ηλαδή, πως θα µπορούσε να χτίζεται µεγαλύτερη υπεραξία και πως ένα µεγάλο µέρος αυτής της υπεραξίας να επιστρέφει στους παραγωγούς. Αυτή τη συζήτηση δεν φαίνεται να την ανοίγει προς το παρόν κανένα µπλόκο και καµιά κυβέρνηση.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-02-2022 10:25Πανος

Πολυ σωστη η γνωμη του συντακτη και στοχευμενα τα πραγματικα προβληματα του αγροτικου κοσμου. Συμπληρωνοντας κι εγω ,να αναφερω πως αντι για το υψος των επιδοματων ανα καλλιεργεια που διεκδικουν οι αγροτες ο καθενας για τη δικη του καλλιεργεια , να απαιτηθει σταθερο χρονικο πλαισιο οπου θα τηρειται απο την εκαστοτε κυβερνηση. Αλλαγη στο παλιο καθεστως στις πληρωμες ΕΦΚΑ οπου αυτο το μηνιαιο δεν εξυπηρετει κανεναν αγροτη-κτηνοτροφο . Μειωση του ειδικου φορου καταναλωσης καυσιμου σε ολους τους κατα κυριο επαγγελμα αγροτες . Στα Αναπτυξιακα προγραμματα που εξαγγελωνται ανα περιοδους να συμπεριληφθει ακομη και σε ποσοστο 100% το δικαιωμα αγορας γης πραγμα που θα βοηθησει σε μεγαλο βαθμο την βιωσιμοτητα καθε εκμεταλευσης και θα λυθουν πολλα απο τα ιδιοκτησιακα καθεστωτα(οχι μονο για αγορα μηχανηματων ) και ενα τελευταιο να μη μακρυγορω , να καθιερωθει το κρατος ως προστατης του αγροτικου κοσμου με ελεγχους και επιβολες πλαφον στις εταιρειες αναλογα με τις αναγκες που προκυπτουν κι αυτο θα γινει μονο με μια νεα ανεξαρτητη αρχη αποκομενη απο ψηφοθηρικα και οικονομικα συμφεροντα...

Απάντηση

13-02-2022 22:25Lampros

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 7% ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ . ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΚΥΝΕΡΝΗΣΗ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ ΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ €/ΜΜΖ , ΣΤΑ ΒΟΕΙΔΗ , ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΙΣ ΧΟΙΡΟΜΗΤΕΡΕΣ . ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΟΥΜΕ EXTRA ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ,ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΣΠΟΡΟΥΣ. ....ΜΕΛΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ -ΗΠΕΙΡΟΥ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία