BACK TO
TOP
Γνώμες

Καιρός να βρούμε τα δυνατά σημεία

Αυτό που χρειάζεται η αγροτική οικονοµία στη χώρα µας, είναι, πρώτα απ’ όλα, αέρας να αναπνεύσει. ∆ηλαδή χώρος για να λειτουργήσει.

υφυφρ_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

2827
3

Τις τελευταίες δεκαετίες, το πλαίσιο µέσα στο οποίο κινείται η πρωτογενής παραγωγή είναι ασφυκτικό. Η κατάρρευση των συνεταιρισµών αποδυνάµωσε δραµατικά τη διαπραγµατευτική θέση των αγροτών. Την ίδια στιγµή δε, µια ιδιότυπη γραφειοκρατία, επικουρούµενη από ιδιωτικά ή και στενά προσωπικά κάποιες φορές συµφέροντα, εµποδίζει τις αλλαγές και κλείνει το δρόµο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Η γενναία, όπως αποδεικνύεται, απόφαση Γεωργαντά για τη µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο gov.gr και η υλοποίησή της το τελευταίο δεκαήµερο δηµιουργεί κάποιες ελπίδες για επάνοδο στην κανονικότητα. Σηµειωτέον ότι η επιλογή Γεωργαντά βρίσκει αντιµέτωπο έναν ολόκληρο «στρατό», που είχε δηµιουργηθεί για να περιφρουρεί αυτό το οποίο λέγεται… άρµεγµα των αγροτών.

Όπως η πολυετής σύµβαση ανάθεσης του ΟΣ∆Ε στη συγκεκριµένη «ταξιαρχία» έβαλε την ελληνική γεωργία στο «γύψο» της καθυστέρησης, έτσι και η απαγκίστρωση απ’ αυτή τη διαδικασία µε την ανάρτηση των αντίστοιχων εφαρµογών στο δηµόσιο υπολογιστικό νέφος, απελευθερώνει την ανάπτυξη πολιτικών υπέρ των γνήσιων δυνάµεων της αγροτικής παραγωγής.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασισµένο να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως τη βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε, µε στόχο τη χάραξη πολιτικών που δεν θα συντηρούν τον παθητικό ρόλο της ελληνικής γεωργίας, αντίθετα θα θέλουν να την καταστούν πρωταγωνιστή των εξελίξεων στο οικονοµικό γίγνεσθαι. Οι συνθήκες αυτό τον καιρό άλλωστε, µοιάζουν να είναι ευνοϊκές. Οι αγωνίες που αναφύονται όσον αφορά τη διατροφική επάρκεια, εγχωρίως και διεθνώς, συνιστούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισµό του ρόλου των αγροτών και τη διευκόλυνσή τους να γίνουν καλύτεροι.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι τα πολλά και ενδιαφέροντα χρηµατοδοτικά προγράµµατα (ΠΑΑ, Αναπτυξιακός, Ταµείο Ανάκαµψης) που ξεδιπλώνονται αυτό τον καιρό µπορούν να δώσουν ισχυρή ώθηση στις αγροτικές επενδύσεις. Όµως δεν αρκούν. Χρειάζεται ένας συνολικός επανασχεδιασµός µε αιχµή νέα, ευέλικτα συλλογικά σχήµατα, ζώνες καλλιέργειας, µελετηµένη συµµετοχή σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας και διασύνδεση µε το τουριστικό προϊόν. Η χώρα οφείλει να χαράσσει τις προτεραιότητες στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε οι αγρότες να προσαρµόζουν ανάλογα τη δραστηριότητά τους, αξιοποιώντας κατάλληλα τα δυνατά τους σηµεία


Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2022 14:29papousadiavastos

Γράψε καμια μ@΄λ@κια για την μηχανοπαρέα και άσε τα άλλα...

Απάντηση

24-04-2022 02:23Γιάννης Παναγιωτοπουλος

Με τους επιλαχόντες από τα σχέδια βελτίωσης τι γίνεται ρε παιδιά;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία