Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Προσαρμοστικότητα στην Πράσινη Στρατηγική και θεσμοθέτηση των drones

Με ή χωρίς την στρατηγική farm to fork, το βέβαιο είναι ότι η φυτοπροστασία διεθνώς αλλάζει σελίδα.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1__2

Γιάννης Πανάγος

61
0

Ο όρος βιωσιμότητα ανάγεται σε ακρογωνιαίο λίθο των λύσεων που αναζητούν και προσφέρουν αυτό τον καιρό οι μεγάλοι παίχτες στον τομέα της φυτοπροστασίας, ενώ την ίδια στιγμή οι τεχνολογικές εξελίξεις με τη συνεισφορά της ψηφιακής ανάλυσης των δεδομένων, οριοθετούν διαφορετικά τις επεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής.

Για παράδειγμα, οι παγίδες μέτρησης της δραστηριότητας των εντόμων και η δυνατότητα απομακρυσμένης ανάγνωσης των στοιχείων που δίνουν (στο κινητό), θέτει σε νέα βάση τη χρήση εντομοκτόνων, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις άσκοπες εφαρμογές, όπως και τις λάθος επιλογές εντομοκτόνων.

Βεβαίως, το τι μπορεί να δώσει στον παραγωγό η ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων στον τόπο της καλλιέργειας (κλιματολογικά, εδαφολογικά, φυτοϋγειονομικά κ.ά.) τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από τους αγρότες και λοιπούς συντελεστές της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, στον κλάδο των μηχανημάτων κάθε νέα έκδοση τρακτέρ και παρελκόμενων, δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα νέα δεδομένα και αποτυπώνει την προσπάθεια των κατασκευαστών να πιάσουν το «ψηφιακό νήμα». Προκύπτουν έτσι καθημερινά, τεχνικές λύσεις εφαρμογών που αξιοποιούν κατάλληλα την πληροφορία, επιτρέποντας τις «μικροεπεμβάσεις» για καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς σπατάλη εισροών, επομένως με μικρότερο κόστος.

Αν οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας έχουν να κάνουν κάτι σημαντικό σ’ αυτήν τη φάση, είναι να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τη χρήσητων προσφερόμενων λύσεων (όπως π.χ. τη θέσπιση κανόνων για την αξιοποίηση των drones). Παράλληλα, οφείλουν να μελετήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές τηςευρωπαϊκής στρατηγικής farm to fork και χωρίς να ανατρέπουν τη φιλοσοφία της, να φροντίσουν για την υιοθέτησή της με ρεαλιστικό τρόπο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποφευχθούν περιττές οριζόντιες ρυθμίσεις, που, και άσκοπες δυσκολίες δημιουργούν και την ομαλή εξέλιξη της παραγωγής θέτουν σε κίνδυνο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία