Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Αγορά στημένη για λίγους, βάζει σε κίνδυνο την ελαιοκαλλιέργεια

Αν υπάρχει ένα αγροτικό προϊόν που αδικείται κατάφωρα από τις συνθήκες που επικρατούν τον τελευταίο χρόνο στην αγορά, αναμφίβολα αυτό είναι το ελαιόλαδο. Κι αυτό γιατί οι δαπάνες για εφόδια και ενέργεια (λιπάσματα, ρεύμα κ.ά.) έχουν τριπλασιαστεί, οι τιμές των προϊόντων ελαιόλαδου στο ράφι έχουν διπλασιαστεί και οι τιμές παραγωγού, παραμένουν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν αμετάβλητες.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1__3

Γιάννης Πανάγος

453
1

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η συγκεκριμένη αγορά, όπως τουλάχιστον λειτουργεί για τη συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής σήμερα, είναι στημένη για λίγα «μεγάλα χέρια». Σίγουρα δεν κινείται με τους όρους της προσφοράς και της ζήτησης, ειδικά όταν θέλουμε να μιλάμε για ειδικότερες κατηγορίες υψηλής διαβάθμισης προϊόντος και σίγουρα δεν εξυπηρετεί τη θέση των παραγωγών.

 Όσο η συζήτηση γυρνάει γύρω από μια βασική τιμή παραγωγού, δηλαδή την τιμή που εκφράζει τη θέση των μεγάλων - διεθνούς εμβέλειας παικτών και την οποία αναπαράγουν κάθε τόσο οι εκθέσεις του IOC (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου), διέξοδος για την εγχώρια παραγωγή και τους ελαιοκαλλιεργητές της χώρας μας δεν φαίνεται να υπάρχει. Είναι σαφές, ότι το διεθνές σύστημα επενδύει στο γεγονός ότι πρόκειται για πολυετή καλλιέργεια, η αναδιάρθρωση της οποίας δεν είναι εύκολη. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό τον καιρό, το αδιέξοδο εντείνεται. Είναι πραγματικά από τις λίγες φορές που ο καλλιεργητής, εφόσον εξαρτάται οικονομικά από την ελαιοπαραγωγή, δεν έχει τρόπο να στηρίξει επιμελώς τη δραστηριότητά του. Με άλλα λόγια, ή θα πρέπει να αλλάξει θεαματικά το μοντέλο διαχείρισης της παραγωγής με συμμετοχή και στα επόμενα στάδια της αλυσίδας αξίας ή θα πρέπει να αποδεχθεί μια λογική ακαλλιέργειας με μειωμένες αποδόσεις (ποσοτικά και ποιοτικά) ή θα πρέπει να εγκαταλείψει πλήρως το σπορ.

Ήδη τα στοιχεία δείχνουν δραστική μείωση των εισροών της καλλιέργειας, ειδικά εκεί όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια, κάτι που σημαίνει ότι, αν όχι φέτος, τα αμέσως επόμενα χρόνια, αυτό θα βγει και στα στοιχεία των αποδόσεων. Παραγωγοί και επίσημη Πολιτεία καλούνται αυτήν τη φορά να βρουν λύσεις αναδιοργάνωση του κλάδου. Περιττό να πούμε ότι από μια κατάρρευση της καλλιέργειας και ενός εθνικού προϊόντος, όπως είναι το ελαιόλαδο, εκτός των παραγωγών, έχουν να χάσουν και όλοι οι άλλοι που τα τελευταία χρόνια… έχουν χτίσει παλάτια.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-06-2022 20:28ΑΛΚΗΣ

Συμφωνώ απόλυτα. Σκεφτόμουν να αυξήσω την παραγωγή μου. Σκεφτόμουν πως αυτό είναι το μέλλον ,και θα έπρεπε να μεταφερθεί στα παιδιά μας. Πως όμως θα πεισθούν ότι αξίζει τον κόπο. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κίνητρο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία