Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Ζήλος για παραγωγή φρένο στη σπατάλη

Αν δεν έχει ζήσει κάποιος την αγωνία του παραγωγού πριν από τη συγκοµιδή, αν δεν έχει βιώσει τον κίνδυνο που επικρέµεται µέχρι την ολοκλήρωση αυτής της επίπονης και αγωνιώδους προσπάθειας υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίας, είναι δύσκολο να εκτιµήσει τη συνεισφορά του αγρότη στην κοινωνία.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1__3_2_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

253
0

Για τον ΕΛΓΑ και το κράτος, ο αγρότης είναι αυτός που ζητάει αποζηµιώσεις µε κάθε ευκαιρία. Για τον µεταποιητή, είναι ένας από τους χιλιάδες παραγωγούς µε τους οποίους συνεργάζεται για την προµήθεια της πρώτης ύλης. Για τον µεταπράτη είναι µια ευκαιρία να αποκοµίσει µε ευκολία από το προϊόν το δικό του κέρδος.

Τα έντονα και ακραία σε πολλές περιπτώσεις καιρικά φαινόµενα στη διάρκεια της εβδοµάδας ανέδειξαν για µια ακόµη φορά τους κινδύνους στους οποίους βρίσκεται συχνά εκτεθειµένη η πρωτογενής παραγωγή. Ειδικά, η σφοδρή και καταστροφική χαλαζόπτωση στον κάµπο του Αµυνταίου ήρθε να επιβεβαιώσει τη µαταιότητα από την οποία συνοδεύεται σε κάποιες περιπτώσεις η προσπάθεια του παραγωγού. Τι κι αν έχει επιλέξει την καλύτερη ποικιλία (πυρηνόκαρπων, κρασοστάφυλων, σιτηρών κ.α.), τι κι αν έχει διαµορφώσει την τελειότερη εγκατάσταση της φυτείας του, τι κι αν ακολουθεί την πιο µελετηµένη τεχνική φροντίδα για την καλλιέργειά του.

Αρκεί ένα ξέσπασµα του καιρού, µια ισχυρή χαλαζόπτωση λίγων λεπτών για να µην µείνει τίποτα όρθιο. Η εικόνα µε τα στρωµένα στο χώµα ροδάκινα, λίγα µάλιστα 24ωρα αφότου ο επιµελής παραγωγός είχε αφιερώσει εβδοµάδες προσωπικής δουλειάς και πολλά µεροκάµατα για την αραίωση της παραγωγής, αποτυπώνει µε µελανά χρώµατα τη δεινή θέση του καλλιεργητή µπροστά στη µανία της φύσης.

Κι όσο τα φαινόµενα αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά, τόσο γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για µια παγκόσµια συνεννόηση που θα αποτρέψει την κλιµατική αλλαγή και θα περιορίζει του «δαίµονες» της φύσης, αναβαθµίζοντας και το ρόλο της παραγωγής. Κι αυτό γιατί, µετά από χρόνια η παγκόσµια κοινότητα βρίσκεται ξανά αντιµέτωπη ακόµα και µε το φάσµα της πείνας.

Είναι η πρώτη φορά που οι νόµοι της αγοράς, τα διαθέσιµα χρηµατοοικονοµικά εργαλεία και οι νέες εκφάνσεις της τεχνολογίας, δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Αυτή τη φορά απαιτείται µεγαλύτερος ζήλος στην υποστήριξη της παραγωγής και µεγαλύτερη σύνεση στην κατανάλωση των τροφίµων. Όσο νωρίτερα γίνει αντιληπτό, τόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίζει η ζωή στον πλανήτη.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία