Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο υπουργός και ο διάβολος

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτοµέρειες και ως γνωστόν, µε τις λεπτοµέρειες δεν µπορεί να ασχολείται κανένας υπουργός, πολλώ δε µάλλον ο πρωθυπουργός.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1__3_2_2_2_2_2_3_3

Γιάννης Πανάγος

264
0

Με αυτές ασχολούνται τα στελέχη της δηµόσιας διοίκησης, τόσο κατά τη διάρκεια προετοιµασίας των αποφάσεων όσο και στη φάση της εφαρµογής τους.

Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι της δηµόσιας διοίκησης έχουν χάσει ολοκληρωτικά την έµπνευσή τους. Έχουν αποστασιοποιηθεί από το αντικείµενό τους, δεν αντιλαµβάνονται το ρόλο τους και τη συνεισφορά τους στα δηµόσια πράγµατα, αποφεύγουν να πάρουν πρωτοβουλίες και να επεξεργασθούν θέσεις, φυγοπονούν ή υπεκφεύγουν ακόµα και σε σαφείς άνωθεν εντολές.

Όσο και αν οι γενικεύσεις αυτού το είδους αδικούν κάποιους, εκείνους τους λίγους που έχουν αποµείνει για να βγάζουν στο τέλος το φίδι από την τρύπα, η εικόνα που αποπνέει εδώ και χρόνια η δηµόσια διοίκηση είναι αυτή και δεν αλλάζει. Είναι αυτή, γιατί, πήρε αυτόν τον δρόµο από τη δεκαετία του ’80 στα χρόνια του ένδοξου ΠΑΣΟΚ. ∆εν αλλάζει, γιατί οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν το πολιτικό θάρρος που απαιτεί µια γενναία µεταρρύθµιση στο συγκεκριµένο πεδίο, ενώ οι σφαίρες επιρροής και συµφερόντων φαίνεται πως έχουν προσαρµοσθεί σ’ αυτή την κατάσταση. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν συνηθίσει να κάνουν ή νοµίζουν πως κάνουν τη δουλειά τους. Ευάλωτες µάλιστα όπως είναι, καθώς µ’ αυτό το περιβάλλον έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους, επιλέγουν τις αδυναµίες του γνωστού από την αβεβαιότητα του άγνωστου.

Η χώρα, πάντως, δύσκολα θα µπορέσει να βελτιώσει της θέση της στο παγκόσµιο γίγνεσθαι, µέσα σ’ αυτό το νοσηρό κλίµα. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, υπάρχει τεράστιο έλλειµµα, µελέτης και σχεδιασµού. Εδώ, η δηµόσια διοίκηση έχει αφεθεί στις νόρµες της ΚΑΠ, οι Κλαδικοί Οργανισµοί (Καπνού, Βάµβακος, Ελαιολάδου κ.α.) έχουν εγκαταλειφθεί και οι παράπλευρες οργανωτικές δοµές (ΕΛΓΟ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΕΤ κ.α.) ασθενούν βαριά από την ίδια νόσο.

Κάπως έτσι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ακόµα και τις λίγες φορές που θα βάλει στην άκρη τις κοµµατικές της προτεραιότητες δεν έχει στα χέρια της επεξεργασµένες θέσεις και τεκµηριωµένες εισηγήσεις, οι οποίες να προτάσσουν το κοινό καλό και την ανάπτυξη του τόπου. Αλλά και όταν τις έχει ή παίρνει η ίδια το θάρρος αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες εκφράζοντας αυτό που λέµε την πολιτική της βούληση δεν βρίσκει την υποστήριξη που χρειάζεται από τη διοικητική µηχανή για να τη µετουσιώσει σε θεσµικό έργο και πολιτική πράξη. 

Η προεκλογική περίοδος που ανοίγει, ανεξάρτητα από τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ίσως είναι κατάλληλη για να τεθούν αυτά τα ζητήµατα. Μήπως και καλλιεργηθούν κάποιες προϋποθέσεις για να αντιµετωπιστούν, αµέσως µετά. ∆ιαφορετικά, ο χρόνος θα περνάει και τα προβλήµατα θα µεγαλώνουν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία