Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Όταν υπήρχαν συνεταιρισμοί

Ο κύκλος ανόδου για τις τιµές των αγροτικών προϊόντων δείχνει να ολοκληρώνεται και η επαναφορά των τιµών παραγωγού σε πιο γνώριµα επίπεδα φαίνεται πως είναι κοντά.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1__3_2_2_2_2_2_3_3__1__2_2

Γιάννης Πανάγος

4489
4

Αυτό που διαχρονικά έχει σηµασία, είναι η δυνατότητα των παραγωγών να διευρύνουν τη συµµετοχή τους στην υπεραξία των προϊόντων που φέρνουν στην αγορά. ∆ιαφορετικά, τα πράγµατα γίνονται δύσκολα.

Η συµµετοχή στην υπεραξία µπορεί να επιτευχθεί µε δύο τρόπους:

  1. Με άµεση συµµετοχή των αγροτών στα επόµενα στάδια στης αλυσίδας αξίας.
  2. Με τη δηµιουργία συνεργατικών σχηµάτων, ικανών να αναλάβουν πρωτοβουλίες περαιτέρω αξιοποίησης της αγροτικής παραγωγής, προς όφελος του παραγωγού.

Τα πρώτα χρόνια µετά τον πόλεµο η πρώτη ουσιαστικά ανάπτυξη της µεταποιητικής βιοµηχανίας ήθελε τους αγροτικούς συνεταιρισµούς να έχουν την πρωτοκαθεδρία στις επενδυτικές πρωτοβουλίες του κλάδου και τους αγρότες να ακολουθούν πιστά τις διοικήσεις αυτών των σχηµάτων.

Υπό την καθοδήγηση µάλιστα του εµπνευσµένου ηγέτη των αγροτών, Αλέξανδρου Μπαλτατζή, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 δηµιουργήθηκε ένα ευρύ πλέγµα αγροτοβιοµηχανικών µονάδων σε πολλούς κλάδους (γαλακτοβιοµηχανίες, κονσερβοποιείες, συσκευαστήρια κ.α.), οι οποίες έδιναν τον τόνο στην αγορά, επιστρέφοντας ταυτόχρονα ό,τι καλύτερο από πλευράς τιµής στους παραγωγούς.

Η παραγωγή αυτών των µονάδων, είτε αφορούσε εξαγώγιµα προϊόντα, είτε προϊόντα που προορίζονταν για την εσωτερική αγορά, διακρίνονταν -τουλάχιστον στην πρώτη φάση- από υψηλά ποιοτικά στάνταρς, φιλοτεχνώντας ανάλογη ταυτότητα για τα συνεταιριστικά προϊόντα της χώρας εντός και εκτός.

Ήταν η εποχή της ανοικοδόµησης του ελληνικού κράτους από τα ερείπια του πολέµου και της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της αγροτικής παραγωγής που αποτελούσε αναµφισβήτητα τότε, το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής οικονοµίας.

Αυτός ο ενάρετος κύκλος για την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες διήρκεσε µια 30ετία περίπου και συνδέεται µε την εκµηχάνιση της ελληνικής γεωργίας και τη συντονισµένη δηµιουργία προϋποθέσεων πρώτης µεταποίησης των προϊόντων.

Το τέλος της δεκαετίας του ’80 βρήκε αυτές τις βιοµηχανίες στο στάδιο της παρακµής για λόγους που συνδέονται µε την απουσία ισχυρών δοµών εσωτερικού ελέγχου, ελλιπές management, αλόγιστη κρατική υποστήριξη και άνθηση φαινοµένων διαφθοράς.

Η Αγροτική Τράπεζα που µέχρι τότε χρηµατοδοτούσε αυτές τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, κλήθηκε στη συνέχεια να αναλάβει τις εκκαθαρίσεις και τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε. Σήµερα η σχέση µεταξύ συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τοµέα της αγροδιατροφής έχει ανατραπεί πλήρως. Οι λίγες καλές συνεταιριστικές µονάδες απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μαζί χάθηκε και η συµµετοχή των αγροτών στην υπεραξία των προϊόντων που φθάνουν στην αγορά. ∆εν αρκούν οι διαπιστώσεις, απαιτείται επανασχεδιασµός.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

28-07-2022 09:29ξιδι

Οι αγροτες ειναι πια το πολυ 200.000 και οι γεωτεχνικοι φτανουν τους 50.000 .Η συμμετοχη του αγροτικου τομεα στο ΑΕΠ ειναι 4%. Χωρις ξενους εργατες αγροτικη παραγωγη δεν υπαρχει. Οι γυναικες και τα παιδια των αγροτων δεν καταδεχονται τη δουλεια.Με η χωρις συνεταιρισμους το μονο που ξερουν καλα ειναι να ζητανε.Αρκετα.Ας κανουν οτι θελουν, εμας να μην απασχολουν.

Απάντηση

25-07-2022 16:13Nikos

Nα μιλήσουμε και για τις κομπίνες με τις κουμπίνες και τα θερίσματα φέτος. Θα πάρουν λεφτά οι αγρότες ας αυξήσουμε κατά 50% την τιμή που κόβουμε σιτάρια και ηλίανθο ή καλαμπόκια. Αύξηση που δεν δικαιολογείτε με κανένα άλλον τρόπο.

Απάντηση

24-07-2022 22:00ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Αφού επιστρέφουν τα εμπορεύματα σε πιο γνώριμα επίπεδα το ίδιο θα συμβεί και με το κόστος καλλιέργειας να υποθεσω;Ξέρω,πολλα ζηταω.Αδυνατω να καταλάβω τι σκατα συμφέροντα εξυπηρέτητε.Θελετε ο αγροκτηνοτροφος να δουλεύει,να έχει να κάνει με τον καιρό και με τα θηρια(κόστος παραγωγής)και στο τέλος να μένει χρεωμενος και πεινασμενος.Πρεπει να πάτε σε γιατρό όλοι σας.

Απάντηση

24-07-2022 21:21Αποστολος

Δυστυχώς μεγαλύτερο ρόλο στην καταστροφή της ιδέας του αείμνηστου Μπαλτατζή, έπαιξε η κομματικό ποίηση του 80-90 και η οποία οδήγησε στην διαχείριση τους από οιονδήποτε τυχάρπαστο τυχοδιώκτη. Αλλά και η καταστροφική χρήση της ΚΥΔΕΠ το 1985 (μέσω πολιτικών πιέσεων του ΠΑΣΟΚ) στην απορρόφηση των τσερνομπιλικων σιτηρών ως και η δικαστική της διαμάχη με γνωστή εταιρεία, που οδήγησε στο κλείσιμο της (έπαιξε μεγάλο ρόλο συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας που κατείχε την εταιρεία και ήταν σημαντικό στέλεχος της ΝΔ).

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία