Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Συνέχεια χατήρια και πασαλείμματα

Για τη µεγάλη πλειοψηφία των αγροτών της χώρας τα πράγµατα δεν πηγαίνουν καλά. Από την άλλη, βέβαια, δύσκολα θα µπορούσε να εντοπίσει κανείς σ’ αυτή τη φάση κάποιο «µυστικό κουµπί» που θα έδινε στους ιθύνοντες τη δυνατότητα να αλλάξουν δραµατικά τα δεδοµένα.

υφυφρ_2_2_2_2__1___1__3_2_2_2_2_2_3_3__1__2_2_2

Γιάννης Πανάγος

6697
9

Χρειάζεται να γίνουν πολλά, «µικρά», πράγµατα. Κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι αυτό που το θέλουµε και το διευκολύνουµε και τι όχι. Στα κρίσιµα αγροτικά προϊόντα π.χ. θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες επιµέρους στρατηγικές. Μαζί µε τους αγρότες. 

Οι Ισπανοί για παράδειγµα που έχουν ήδη κατακτήσει τον κόσµο µε το ελαιόλαδο, ακολουθώντας µε συνέπεια συγκεκριµένη στρατηγική µετά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εδώ και καιρό διεκδικούν τον πρώτο λόγο διεθνώς και στα οπωροκηπευτικά (branding), επιχειρούν τώρα µια γενναία προσπάθεια, έτσι ώστε να βελτιώσουν ριζικά την εικόνα της χώρας τους (παγκοσµίως) και στο κρασί.   

Στην Ελλάδα οµφαλοσκοπούµε. Ο κύριος όγκος της εγχώριας αγροτικής δραστηριότητας µοιράζεται τα τελευταία χρόνια ανάµεσα σε τρεις κατηγορίες αγροτών, µε τελείως διαφορετική αντίληψη (µεταξύ τους) ως προς τον τρόπο ανάπτυξης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Υπάρχει µια γενιά παλιών κυρίως αγροτών που επιµένει στο µοντέλο της προσωπικής -κατά βάση- εργασίας, µε περιορισµένη χρήση τεχνολογικών µέσων και µε ελάχιστη βοήθεια από εργατικά χέρια. Η αυστηρή διαχείριση εξασφαλίζει οικονοµική βιωσιµότητα, ωστόσο ο δρόµος της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται µακριά.

Στον αντίποδα, εµφανίζεται µια κατηγορία αγροτών που κινείται ταχύτατα σε αναζήτηση νέων λύσεων. Φλερτάρει συστηµατικά µε τους επόµενους κρίκους της αλυσίδας αξίας, εµβαθύνει τη γνώση της για τις αγορές, διερευνά σχολαστικά τα αγροτικά προγράµµατα, βρίσκει λύσεις στις νέες τεχνολογίες και κάνει επενδύσεις. 

Κάπου ενδιάµεσα εντοπίζεται ένας άλλος ευρύς κύκλος νεότερων αγροτών που ενώ δεν φοβάται βέβαια τη δουλειά, κινείται όµως µε τη δύναµη της αδράνειας. Αρνείται πεισµατικά να µελετήσει τις συνθήκες, να τολµήσει ένα σύγχρονο επιχειρηµατικό πλάνο, να αξιοποιήσει χρηµατοδοτικές ευκαιρίες και να συµφιλιωθεί µε τις νέες τεχνολογίες.

Αυτή η απόσταση στις τάξεις των αγροτών που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται άβυσσος, δυσκολεύει τη χάραξη πολιτικών. Και επειδή µάλιστα, πολύ συχνά, κάθε παρέµβαση, τείνει να ανατρέψει τις παγιωµένες πελατειακές σχέσεις, εξελίσσεται σε µόνιµη αιτία αναβλητικότητας από την πλευρά των πολιτικά υπεύθυνων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οι συνδεδεµένες ενισχύσεις, µε αφορµή και τη νέα ΚΑΠ. Καµιά άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν έχει επιλέξει τόσες πολλές και µε τόσο µικρή σηµασία για τα προϊόντα στα οποία αφορούν. Εδώ, κυριαρχεί η αντίληψη, µη χαλάσουµε χατίρια. Μένουµε λοιπόν στα πασαλείµµατα
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

10-08-2022 18:13Cognitera

ΡΕ ΠΑΝΑΓΟ ΦΙΛΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΕΣ Κ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΑ ΛΕΣ ΩΡΑΙΑ

Απάντηση

05-08-2022 15:40Jimis

Πανάγο είσαι μέγιστος Πανάγο είσαι ένας Εξώδικο στα αγροτικά Δεν έλαβε κανένας

Απάντηση

31-07-2022 23:56Α.τ

Είμαι από Θράκη.δεν ξέρω τί γίνεται αλλού αλά εδώ αν δεν είσαι υπάλληλος η κάτι άλλο πού να έχεις ως προς το ζην δεν μπορείς να επιβιώσεις ως αγρότης.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-07-2022 19:00TT

Προτού γράψετε για χρηματοδοτικές λύσεις που δεν τις εκμεταλευομαστε, έχετε καταναλώσει κάτι βαρύ; 🤔

Απάντηση

31-07-2022 15:45Αγρότης

Η επιδότηση στο στρέμμα εξασφαλίζει εισόδημα σε μια δυσκολη χρονιά και πουλάς ένα μέρος της παραγωγής χωρίς τιμολόγιο. Το άλλο μοντέλο είναι για την εφορεία.

Απάντηση

31-07-2022 11:37Spiros

Ετσι μπράβο η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ στη παραγωγή στο κιλό δεν ξέρω που ας το βρουν.Ας ρωτήσουν κ κανέναν πραγματικό αγρότη κ όχι τους γιατρούς κ δικιγορους που είναι στα υπουργεία

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-07-2022 10:01

Κύριε παναγο τα πράγματα είναι πολύ απλά ας δώσουν επιδοτήση στην παραγωγή και όχι σε όποιον εμφανίζεται ως δήθεν αγρότης κτηνοτροφος αλλά η σοφή παροιμία λέει το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι λέει επιδοτήση σε βοσκοτοπια γιατί άραγε κάνουμε ότι δεν ξέρουμε το γιατί ας πάρουν αυτοί που πραγματικά παράγουν μόνο τότε θα υπάρχει αυτάρκεια αλλά τι λέω έχουμε καταντήσει η χώρα της πλατφόρμας επιδόματος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία