Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Ακριβή ενέργεια, με αναπνευστήρα αγρότες

Η δεινή ενεργειακή θέση στη οποία περιέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση µετά τον πόλεµο στην Ουκρανία, είναι κάτι που ανησυχεί σφόδρα και θα απασχολήσει εκτενώς και επίµονα πολίτες, κυβερνήσεις και οικονοµικούς αναλυτές το επόµενο διάστηµα.

GiannisPanagos__2_

Γιάννης Πανάγος

2942
0

Το ενδεχόµενο η Ευρώπη να µείνει στο σκοτάδι υποχρεώνει, όπως είναι φυσικό τους ιθύνοντες στην προετοιµασία µιας σειράς  µέτρων των οποίων βέβαια η χρηµατοδότηση δεν αποκλείεται να επιβάλει τη µεταφορά πόρων από άλλες πολιτικές προς τον τοµέα της ενέργειας.

Ήδη σε πρώτη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του θέµατος, γίνεται αναφορά στο ενδεχόµενο µεταφοράς κονδυλίων από άλλες ενωσιακές πολιτικές, όπως είναι της συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης, προκειµένου να στηριχθεί επαρκώς το REPowerEU, δηλαδή το πρόγραµµα που έχει προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απεξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο και το ορυκτά καύσιµα που εισάγονται από τη Ρωσία. 

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Επιτροπής, οι πρόσθετες επενδύσεις για το REPowerEU —ιδίως για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίµων από τη Ρωσία έως το 2027— θα ανέλθουν σε 210 δισ. ευρώ. Εντούτοις, η πρόσθετη χρηµατοδότηση που διατίθεται υπολογίζεται συνολικά σε µόλις 20 δισ. ευρώ.

Οι άλλες πηγές χρηµατοδότησης δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Επιτροπής και εναπόκειται στα κράτη µέλη να χρησιµοποιήσουν τα υπόλοιπα δάνεια στο πλαίσιο του ΜΑΑ ή να µεταφέρουν κονδύλια από άλλες ενωσιακές πολιτικές και ιδίως τις πολιτικές της συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, οι ελεγκτές της ΕΕ προειδοποιούν ότι το συνολικό ποσό της χρηµατοδότησης που είναι διαθέσιµο στην πραγµατικότητα ενδέχεται να µην επαρκεί για την κάλυψη των εκτιµώµενων επενδυτικών αναγκών.

Βάσει των παραπάνω, οι Ευρωπαίοι αγρότες βρίσκονται αυτή τη στιγµή αντιµέτωποι µε δύο εξίσου σηµαντικά προβλήµατα:

  • Από τη µια βλέπουν σε καθηµερινή βάση τα κόστη παραγωγής να αυξάνονται, καθώς το κόστος της ενέργειας υπεισέρχεται σε όλες της εκφάνσεις των εισροών και µέσων παραγωγής.
  • Από την άλλη, είναι ανοικτό το ενδεχόµενο µεταφοράς πόρων από το ταµείο συνοχής (αφορά άµεσα τις λιγότερο αναπτυγµένες αγροτικές περιοχές) και την αγροτική ανάπτυξη για τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι σαφές ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο κίνδυνος της οικονοµικής κατάρρευσης γίνεται πολύ µεγαλύτερος για τους αγρότες περιοχών µε σοβαρό έλλειµµα ανταγωνιστικότητας και µεγάλα διαρθρωτικά προβλήµατα, όπως είναι οι Έλληνες. Όταν οι ιθύνοντες αντιληφθούν το πρόβληµα, για τους αγρότες του αναπνευστήρα ίσως να είναι πολύ αργά.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία