BACK TO
TOP
Γνώμες

Kαθημερινές καινοτομίες που γεννούν ευκαιρίες

Η επόµενη διεθνής έκθεση αγροτικών µηχανηµάτων και εξοπλισµού Agrotica έχει προγραµµατισθεί για το διάστηµα µεταξύ 20 και 23 Οκτωβρίου 2022 και αυτή τη φορά δεν αλλάζει

GiannisPanagos__2__2_2

144
0

Όπως µάλιστα δείχνουν τα πράγµατα, θα εξελιχθεί σε µια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση, αν ληφθεί υπόψη ότι έχει ήδη αναβληθεί µια φορά τον περασµένο Φεβρουάριο και έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την προηγούµενη που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020. Στο µεταξύ έχουν συµβεί πολλά.

Στον τοµέα της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα της λεγόµενης ευφυούς γεωργίας καταγράφεται πολύ µεγάλη εξέλιξη, µε τους µεγάλους κατασκευαστές να έχουν ήδη ενσωµατώσει στα µηχανήµατα µια µεγάλη γκάµα από λύσεις ακριβείας και πολλές νεότευκτες πρωτοβουλίες (start ups) να ανακαλύπτουν και να φέρνουν καθηµερινά στο φως πολύ ενδιαφέρουσες καινοτοµίες. 

Την ίδια στιγµή, τα Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων που αποτελούν και το κυρίαρχο χρηµατοδοτικό εργαλείο για την αναβάθµιση των αγροτικών επιχειρήσεων, διατηρούν αµείωτο το ενδιαφέρον τους, καθώς η προκήρυξη του 2017 δεν έχει εκπνεύσει (παράταση δαπάνης στο 20% του σχεδίου µέχρι 20 Νοεµβρίου), µια καινούργια προκήρυξη αναµένεται να βγει στον αέρα πριν το τέλος του έτους (ενδιάµεση προγραµµατική περίοδος) και µια τρίτη δεν αποκλείεται εντός του 2023, στο πλαίσιο εφαρµογής της νέας ΚΑΠ.  

Με δεδοµένο ότι η προηγούµενη προκήρυξη, δηλαδή του 2017 «έτρεξε» τα έτη 2020 και 2021, θεωρείται φυσιολογική µια υποχώρηση των ταξινοµήσεων τρακτέρ το πρώτο εξάµηνο του 2022. Η άτυπη ενηµέρωση επί του θέµατος για το πρώτο 7µηνο του 2022 κάνει λόγο για πωλήσεις 1.132 τρακτέρ, έναντι 1.987 το αντίστοιχο πρώτο εξάµηνο του 2021, ήτοι υπάρχει µια µείωση της τάξεως του 43%. 

Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει τίποτα για την πορεία των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο και πολύ περισσότερο για την «υγεία» του κλάδου των αγροτικών µηχανηµάτων. Αντίθετα, αν υπάρχει ένα πρόβληµα, αυτό έχει να κάνει µε µια υστέρηση στις παραδόσεις τρακτέρ από τις µεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες και µια αντίστοιχη βέβαια καθυστέρηση στις παραγγελίες που έχουν οι εγχώριοι αντιπρόσωποι από τους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, η ροή εφοδιασµού της αγοράς σ’ αυτή τη φάση είναι τέτοια που δεν εγείρει σοβαρές ανησυχίες µεταξύ των εµπλεκόµενων. 

Αντίθετα, θα είχε πολύ µεγάλη σηµασία, η επόµενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, που είναι να βγει µέχρι το τέλος του έτους, να είναι ρεαλιστική και ξεκάθαρη, έτσι ώστε, να «τρέξει» ταχύτατα και να µην µπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, όπως η προηγούµενη, ειδικά στο θέµα του εύλογου κόστους µε τον γνωστό τιµοκατάλογο, ο οποίος βέβαια στο τέλος αποσύρθηκε (Βορίδης).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία