Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Αγρότη πιάστο από την αρχή

Αν κάπου είναι απαραίτητος ο διαµεσολαβητικός ρόλος του κράτους, είναι εκεί όπου οι δυνάµεις της αγοράς είναι δύσκολο να ισορροπήσουν.

GiannisPanagos__2__2_2__1__2

Γιάννης Πανάγος

3419
25

Εκεί όπου τα οργανωµένα συµφέροντα και οι οικονοµικά ισχυροί βρίσκουν τον τρόπο να καταστρατηγούν αυτό που λέγεται «δίκαιη τιµή» και να προάγουν τις δικές τους προτεραιότητες, συνήθως, σε βάρος των πολλών και κατακερµατισµένων. 

Στην περίπτωση των αγροτών, τα πράγµατα έχουν κάπως έτσι. Οι άνθρωποι της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας βρίσκονται οργανωτικά στο χειρότερο σηµείο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη, η µεταπολεµική ιστορία και εξέλιξη του αγροτικού χώρου.

Για µια σειρά από λόγους που δεν µπορούν να αναλυθούν σ’ αυτές τις γραµµές, οι αγρότες έχουν χάσει τη συλλογική τους συνείδηση. Έχουν αποµακρυνθεί από τις παραδοσιακές οργανωτικές τους δοµές, έχουν φύγει από τα χέρια τους σηµαντικές υποδοµές που είχαν δηµιουργηθεί τις προηγούµενες δεκαετίες, δεν διαθέτουν lobby’s και αξιόλογο δίκτυο επιρροής στη δηµόσια σφαίρα.

Το αντίθετο µάλιστα. Όντας µια πολυπληθής επαγγελµατική κατηγορία (τάξη), µε δραστηριότητα σε διάφορα προϊόντα και µε διαφορετική συγκρότηση και µεγέθη εκµεταλλεύσεων, οι αγρότες εµφανίζονται αυτό τον καιρό, όχι µόνο χωρίς ενιαίο λόγο, αλλά και µε έντονες µεταξύ τους αντιθέσεις και ισχυρές τάσεις αποµονωτισµού. Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, είναι φυσικό, όχι µόνο να χάνουν έδαφος στην ανταγωνιστικότητά τους αλλά και να πληρώνουν ακριβά κάθε τους συναλλαγή.

Η δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν οι παραγωγοί συµπύρηνων ροδάκινων αυτό το καλοκαίρι, όπως και οι δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην επίτευξη µιας καλής τιµής για το πρόβειο γάλα της επόµενης σεζόν, είναι ενδεικτικά παραδείγµατα των αδυναµιών που παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοποιούµενων στην πρωτογενή παραγωγή. Το αν και που θα ισορροπήσει αυτό, θα το δείξει βέβαια ο χρόνος. Προς το παρόν οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) υφίστανται µικρές καθηµερινές ήττες, οι οποίες οδηγούν στην πλήρη αποδυνάµωση της διαπραγµατευτικής τους θέσης.

Εδώ που έφθασαν τα πράγµατα είναι σχεδόν αδύνατο, να γυρίσουν το παιχνίδι µόνοι τους. Άλλωστε έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που κάποια φωτεινά µυαλά και κάποιες ισχυρές προσωπικότητες, όπως ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, στα χρόνια µετά τον πόλεµο, είχαν τον τρόπο να συσπειρώσουν τις δυνάµεις του αγροτικού χώρου και να επιβάλλουν λύσεις προς όφελος των πολλών.

Σήµερα είναι πολύ πιο εύκολο να διασπάσει κανείς την πολυπληθή κοινωνία των αγροτών, παρά να της διαµορφώσει συνείδηση που θα επιτρέψει την ανατροπή του σηµερινού status. Αυτό σηµαίνει πως η ευθύνη των κυβερνώντων είναι µεγάλη. Η ίδια η διοίκηση και οι αντίστοιχοι βραχίονες της οργανωµένης Πολιτείας, οφείλουν να εντοπίσουν την τεράστια δυσαρµονία και να ενδιαφερθούν για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Τρόποι υπάρχουν. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουµε δει να υπάρχει διάθεση.     
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (25)
Προσθήκη σχολίου

02-10-2022 14:11Twylapnmi

help writing essays for college [url="https://firstessayservice.net"]custom essay writing help[/url] academic essay writer

Απάντηση

01-10-2022 18:37Dronapnmi

mba essay writing service [url="https://customs-essays-writing.org"]custom essay writing service org[/url] the help essays

Απάντηση

01-10-2022 00:07Charopnmi

custom essays online [url="https://customessaywwriting.com"]top rated essay writing websites[/url] Who wants to write my essay

Απάντηση

30-09-2022 05:14Rhiamonpnmi

college admission essay help [url="https://customessays-writing.org"]order cheap essay[/url] help me do my essay

Απάντηση

29-09-2022 09:34Antoniepnmi

do my essay for cheap [url="https://customcollegeessays.net"]professional essay help[/url] top essay writing websites

Απάντηση

28-09-2022 13:38Tammiepnmi

essay on helping others [url="https://cheapessaywritingservice1.com"]essay online help[/url] assignment essay help

Απάντηση

27-09-2022 17:43Pennypnmi

help with an essay [url="https://buytopessays.com"]urgent custom essays[/url] help writing a college essay

Απάντηση

26-09-2022 22:34Chelsaepnmi

help writing a essay [url="https://buy-eessay-online.com"]buy cheap essays online[/url] best essay editing service

Απάντηση

26-09-2022 02:56Nanicepnmi

top rated essay writing websites [url="https://buyacademicessay.com"]essay writting services[/url] essay writer software

Απάντηση

25-09-2022 07:57Charitapnmi

write my admissions essay [url="https://bestsessays.org"]essay help introduction[/url] custom essay writing service org

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία