Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Νέα ΚΑΠ: Τέτοια ώρα τέτοια λόγια

Η οικονοµική και κοινωνική πρόοδος των κοινωνιών κρίνεται κατά βάση από τη δυνατότητά τους να διαβλέπουν και να προετοιµάζονται. Στην Ελλάδα δεν συµβαίνει συχνά αυτό και είναι µια βασική αιτία της κακοδαιµονίας που διέπει τα δηµόσια πράγµατα και των αγωνιών που εκφράζει η κοινωνία σε κάθε αλλαγή.

panagos_2_13__1___1__3

Γιάννης Πανάγος

1382
0

Στην υπόθεση της ΚΑΠ για παράδειγµα, οι µεταρρυθµίσεις ακολουθούν εδώ και χρόνια έναν σταθερό θα µπορούσε να πει κανείς κύκλο και το καλό είναι σ’ αυτή την υπόθεση ότι οι ευρωπαϊκές αρχές φροντίζουν από νωρίς να προϊδεάσουν τις εθνικές αρχές και τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Στην τελευταία µεταρρύθµιση µάλιστα, ο χρόνος προετοιµασίας που δόθηκε στα κράτη της ΕΕ ήταν ιδιαίτερα πολύς, αν ληφθεί υπόψη η διετής παράταση του προηγούµενου καθεστώτος (ενδιάµεση ΚΑΠ 2021-2022). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασµό µε την ανάθεση επεξεργασίας των εθνικών θέσεων σε µια αξιόλογη οµάδα επιστηµόνων-τεχνοκρατών από το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο έδινε τη δυνατότητα στην πολιτική αρχή… να κάνει παιχνίδι.

Κι αυτό, ανεξαρτήτως των όποιων αλλαγών σε κυβερνητικό επίπεδο ή στα επιµέρους πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εθνική αρχή, δηλαδή, διοίκηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχαν το χρόνο να κατανοήσουν τα θέµατα, να καταρτίσουν στην ώρα του το εθνικό στρατηγικό σχέδιο και να το επικοινωνήσουν έγκαιρα στους ενδιαφερόµενους και τους αγρότες.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Η οµάδα του γεωπονικού που είχε επιφορτισθεί µε τη µελέτη και την υποβολή προτάσεων, πάσχιζε να βρει στοιχειώδη κατεύθυνση για να προχωρήσει τη δουλειά της. Με εξαίρεση ίσως ένα διάστηµα από τη θητεία Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ποτέ οι καθηγητές δεν µπόρεσαν να καταλάβουν τι ήταν αυτό που επιζητούσε η δηµόσια αρχή από τη νέα ΚΑΠ.

Ακόµα και όταν η επεξεργασία ολοκληρώθηκε και οι εναλλακτικές προτάσεις των τεχνοκρατών ήταν στο τραπέζι, η εθνική αρχή δεν µπήκε στη διαδικασία να κάνει τις επιλογές της. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασµένου χρόνου, επί υπουργίας Λιβανού, µόνο ουσιαστικές εθνικές προτεραιότητες δεν περιείχε. Έµεινε στη λογική µην επωµισθούµε τίποτα για να µη χάσουµε ψήφους, µεταθέτοντας την ευθύνη για αλλαγές στις Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες µικροδιορθώσεις, κυρίως στις συνδεδεµένες ενισχύσεις θα µπορούσε να πει κανείς ότι είναι άνευ σηµασίας. Η επιλογή των φθινοπωρινών καλλιεργειών σηµαίνει στην πράξη την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ και κανείς, τουλάχιστον σε επίπεδο ιθυνόντων δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παρουσιάσει ολοκληρωµένα και σε βάθος όλες τις πτυχές των νέων ρυθµίσεων. Το βάρος της ενηµέρωσης πέφτει και πάλι στην Agrenda και στους κατά τόπους µελετητές – συµβούλους που κι αυτοί µε τη σειρά τους αναζητούν την ενηµέρωση µέσα από τις σελίδες της Agrenda.   Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία