Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Μασάει η κατσίκα βιολογικά τελικά;

Κάθε τόσο ακούµε από τους ιθύνοντες των Βρυξελλών διαβεβαιώσεις περί της ανάγκης απλούστευσης των διαδικασιών που συνοδεύουν τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και µε κάθε φορά, όλα γίνονται και πιο πολύπλοκα.

panagos_2_13__1___3_

Γιάννης Πανάγος

1427
1

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την τελευταία ευρεία µεταρρύθµιση της ΚΑΠ 2023-2027. Ειδικά οι απαιτήσεις που υπαγορεύει το λεγόµενο «νέο πρασίνισµα», δηµιουργούν µια σειρά από υποχρεώσεις των αγροτών που για να τηρηθούν µε ακρίβεια, κάθε αγρότης, θα πρέπει να έχει στην υπηρεσία του και έναν σύµβουλο – µελετητή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Με απλά λόγια θα µπορούσε να πει κανείς ότι µε τέτοιες απαιτήσεις της γραφειοκρατίας, οι αγρότες, θα πρέπει να δουλεύουν για τους γραφειοκράτες.

Ακόµα κι αν το αφήσουµε αυτό στην άκρη, δεν µπορεί να µην επισηµανθεί το γεγονός ότι όσο µεγαλώνει η γραφειοκρατία, τόσο αυξάνονται οι απάτες.

Ήδη ένα θέµα το οποίο έχει περιέλθει σε γνώση της Agrenda, κάνει λόγο για µεγάλη κινητικότητα από την πλευρά των συµβούλων πιστοποίησης, ειδικά στον κλάδο των βιολογικών, να βρουν παραγωγούς -κυρίως κτηνοτρόφους- και να τους εξασφαλίσουν αναδροµικά, µε το αζηµίωτο βέβαια, πιστοποιητικά ένταξης σε καθεστώτα βιολογικής παραγωγής, προκειµένου να κατοχυρώνουν µ’ αυτόν τον τρόπο τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει το νέο πρασίνισµα (ρεπορτάζ σελ. 4). 

Εικάζεται µάλιστα ότι κάποιοι νεόκοποι φορείς πιστοποίησης, που ενδεχοµένως δηµιουργήθηκαν µ’ αυτό το σκεπτικό, περιφέρονται µε τους ανθρώπους τους στην επαρχία, «πουλώντας» αυτή την υπηρεσία, δηλαδή πλαστά πιστοποιητικά, δήθεν τήρησης των κανόνων βιολογικής παραγωγής.

Σίγουρα δεν είναι το µόνο από τα πολλά νέα πεδία υποχρεώσεων στη νέα ΚΑΠ που προκαλεί το ενδιαφέρον των κάθε φορά επιτήδειων να διαπρέψουν και φυσικά, βάζει και τους αγρότες στο δίληµµα να παρανοµήσουν. Άλλωστε, η ιστορία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι γεµάτη από τέτοια παραδείγµατα, όπως µακρύς είναι και ο κατάλογος παραβάσεων που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις ελεγκτικές αρχές και στη χώρα µας.

Τα παραπάνω καθιστούν ακόµα πιο επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθούν οι αρµόδιες υπηρεσίες (∆ιαχειριστικές Αρχές, ΟΠΕΚΕΠΕ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ΑΟΚ κ.λπ.) και να βελτιωθεί το πλαίσιο εφαρµογής των κανόνων της νέας ΚΑΠ (κανονιστικό πλαίσιο, µηχανογραφικό σύστηµα, ελεγκτικοί µηχανισµοί) που να µην αφήνουν περιθώρια για παρασπονδίες όποιας µορφής.

Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι η βαθιά κατανόηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πρώτα και κύρια από εκείνους που φέρουν την ευθύνη για την προσαρµογή της στο εγχώριο περιβάλλον και για την εποπτεία της όλης κατάστασης. Η διαχείριση των κοινοτικών πόρων, αποτελούσα πάντα την «αχίλλειο πτέρνα» της δηµόσιας διοίκησης, όπως και το πεδίο δόξης των παντός είδους απατεώνων. ∆εν αρµόζει, ωστόσο, σε ευνοµούµενες κοινωνίες και βέβαια, συνιστά κατάφορη αδικία για όλους εκείνους που έχουν µάθει να πορεύονται… µε το σταυρό στο χέρι.        
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2023 15:16ΣΤΑΥΡΟΣ

Αντί να μαζεύεται το κακό εξαπλώνεται!(βλέπε μελισσοκομία)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία