
Αντίθετα µε την ευφορία που υπήρχε πριν ένα χρόνο στις κύριες αγορές αγροτικών εµπορευµάτων, φέτος οι Έλληνες αγρότες µάλλον βρίσκονται αντιµέτωποι µε µια τάση διόρθωσης των τιµών παραγωγού, χωρίς την ίδια στιγµή να έχει υποχωρήσει αντίστοιχα το ενεργειακό κόστος, το κόστος των ενοικίων γης και το κόστος των εισροών.
Όπως χαρακτηριστικά αναρωτιέται σε επικοινωνία του µε την Agrenda αγρότης µε πείρα στις µεγάλες καλλιέργειες, πόσοι άνθρωποι, ακόµη κι αν είχαν διαθέσιµα 250.000 ευρώ θα τα επένδυαν αυτή τη χρονιά για να καλλιεργήσουν 1.000 στρέµµατα µε βαµβάκι; Σήµερα που µιλάµε, η τιµή για το σύσπορο βαµβάκι είναι κοντά στα 62 λεπτά το κιλό. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ειδική ενίσχυση βάµβακος που υπολογίζεται στα 73,6 ευρώ το στρέµµα. ∆εν υπολογίζεται η άµεση ενίσχυση που µπορεί να εξασφαλίσει ο κάθε καλλιεργητής κάτοχος της αγροτικής γης µε οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια µικρότερου ρίσκου.
Με ενοίκιο κοντά στα 80 ευρώ το στρέµµα, τέλος των ΤΟΕΒ κοντά στα 20 ευρώ το στρέµµα, κόστος για ηλεκτρικό ρεύµα 25 ευρώ το στρέµµα, κόστος για καύσιµα πάνω από 30 ευρώ το στρέµµα, συλλεκτικό κόστος 15 ευρώ το στρέµµα και όλα τ’ άλλα εφόδια (σπόροι, φυτοπροστατευτικά και λιπάσµατα) τουλάχιστον 100 ευρώ το στρέµµα, οδηγούν σε µια συνολική δαπάνη της τάξεως των 270.000 ευρώ (για τα 1.000 στρέµµατα). ∆ηλαδή, όποιος επιχειρήσει να εµπλακεί στην εν λόγω καλλιέργεια θα χρειασθεί µάλλον να δανεισθεί άλλες 20.000 ευρώ.
Αν η µέση απόδοση της συγκεκριµένης περίπτωσης κινηθεί περί τα 400 κιλά το στρέµµα (σηµειωτέον ότι ο µέσος όρος των αποδόσεων σύσπορου βάµβακος στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 320 κιλά το στρέµµα) µε βάση τη σηµερινή τιµή, η αγορά προσφέρει 248 ευρώ το στρέµµα, δηλαδή 248.000 ευρώ. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 73.000 ευρώ από τη συνδεδεµένη ενίσχυση, τουτέστιν σύνολο εσόδων 321.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση ο καλλιεργητής, µ’ αυτό το επενδυµένο κεφάλαιο συν τον δανεισµό, να έχει µια απόδοση της τάξεως των 41.000 ευρώ, ήτοι απόδοση της τάξεως του 13,5%.
Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αποσβέσεις του επενδυµένου κεφαλαίου για εξοπλισµό και υποδοµές, οι τόκοι δανεισµού και πολλά άλλα. Αυτή είναι µε λίγα λόγια η ελληνική γεωργία κι αυτές οι αποδόσεις µιας καλής χρονιάς σε µια καλλιέργεια που θεωρείται εθνικής εµβέλειας και παρουσιάζει συνήθως ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάπως έτσι βγαίνει, λοιπόν, ο λογαριασµός, πράγµα που σηµαίνει ότι κάπως έτσι θα πρέπει να αναζητηθούν και οι αναγκαίες λύσεις για τη βελτίωση των όρων άσκησης της δραστηριότητας στον ευρύτερο τοµέα της αγροτικής παραγωγής.  Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:
![]()
12-02-2023 15:35Γιωργος
https://www.pronews.gr/oikonomia/i-katastrofi-tou-ellinikou-protogenous-tomea-meiosi-20-stis-kalliergeies-kai-tin-ktinotrofia/
Απάντηση12-02-2023 13:11Νικος
Παλεψτε το οσο μπορειτε στους αγρους και στις λασπες μην τα παρατατε!Κατι θα σας μεινει στο τελος τελος.Εχετε μαθει στα δυσκολα εσεις με την επιλογη αυτου του επαγγελματος(απο αναγκη ή καπριτσιο).Τα δυσκολα τωρα αρχιζουν μειωνονται και οι Αλβανοι..Τουλαχιστον στα χωρια που ζειτε εχετε μηδαμινα εξοδα μιας και να θες να ξοδεψεις δεν υπαρχουν σημεια να καταναλωσεις πολλα.Οποτε μια χαρα ειστε σε γενικες γραμμες.Τωρα και με τα μπλοκα κατι θα σας δωσουν παλι εκλογες ερχονται
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)12-02-2023 12:30Παναγιωτης
Που ζείτε ρε αυτές τις τιμές που γράφετε ποιός τις λέει για ρωτήστε κανέναν αγρότη να σας πει τι έξοδα κάνει για ένα στρέμμα βαμβάκι...
Απάντηση