Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Θολό τοπίο, μεγάλο ρίσκο

Στο θέµα της νέας ΚΑΠ τα πράγµατα δεν είναι καλά. Πρώτον, γιατί ο συνολικός προϋπολογισµός, όπως κάθε φορά, είναι µειωµένος, δεύτερον, γιατί ο τρόπος µε τον οποίο θα πρέπει να τεκµηριωθεί το λεγόµενο «πρασίνισµα» δηµιουργεί κόστος και γραφειοκρατία και τρίτον, γιατί ούτε οι ίδιες οι αρµόδιες αρχές δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Εποµένως, όταν πολλές από τις νέες δεσµεύσεις θα έχουν αποσαφηνισθεί, για πολλούς από τους δικαιούχους αγρότες θα είναι πολύ αργά.

panagos_2_13__1__15

Γιάννης Πανάγος

333
0

Οι φθινοπωρινές καλλιέργειες βρίσκονται ήδη σε προχωρηµένο στάδιο, χωρίς οι αγρότες να ξέρουν πως ακριβώς θα µπορούσε να αξιοποιηθεί το νέο θεσµικό πλαίσιο για να µην χαθούν ενισχύσεις, ενώ ο χρόνος για τις εαρινές καλλιέργειες πλησιάζει χωρίς να µπορεί να γίνει ο κατάλληλος προγραµµατισµός, όχι µόνο στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των εκµεταλλεύσεων, αλλά ούτε και στην επιλογή των ενδεικνυόµενων εισροών.

Για παράδειγµα, στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται µια ειδική ενίσχυση για τη χρήση ειδικών λιπασµάτων (βιοδιεγέρτες, προϊόντα θρέψης βραδείας αποδέσµευσης κ.α.) και κανείς αυτή τη στιγµή δεν µπορεί να καθοδηγήσει υπεύθυνα τους καλλιεργητές σχετικά µε το πως συνδέεται η χρήση αυτών των προϊόντων µε τους νέους κανονισµούς και ποια θα είναι τελικά η ενίσχυση που περιµένουν επ’ αυτού.

Κι όλα αυτά, σε µια χρονιά κατά την οποία τα κόστη των εισροών παραµένουν υψηλά, ενώ η διόρθωση στις τιµές παραγωγού σε σχέση µε τα υψηλά της προηγούµενης διετίας βρίσκεται ήδη σε προχωρηµένο στάδιο. Όλοι κάνουν λόγο για τον αγρότη – επιχειρηµατία που θα πρέπει να σχεδιάζει λεπτοµερώς τα καλλιεργητικά του πλάνα και τις επενδύσεις του, λίγοι όµως αναγνωρίζουν ότι το θολό τοπίο στο οποίο τον καλούν να κινηθεί δεν του επιτρέπει µεγάλα σχέδια.

Στις εκδηλώσεις της Zootechnia πριν από λίγες µέρες στη Θεσσαλονίκη, κυβερνητικά στελέχη, µελετητές – σύµβουλοι, όπως και δηµοσιογράφοι, έγιναν αποδέκτες της έντονης αγωνίας του αγροτικού κόσµου για το τι µέλλει γενέσθαι, ειδικά σε ότι αφορά τη νέα ΚΑΠ. Βεβαίως, οι ιθύνοντες συνηθίζουν να περιορίζουν τη συζήτηση στα διαρθρωτικά προγράµµατα και τις ευκαιρίες επενδύσεων που αυτά προσφέρουν. Όµως η ΚΑΠ δεν είναι µόνο τα µεγάλα αναπτυξιακά προγράµµατα. Είναι και ο λεγόµενος πρώτος πυλώνας των άµεσων ενισχύσεων. Επ’ αυτού η κατάσταση παραµένει θολή και οι απώλειες πρέπει να θεωρούνται δεδοµένες.

Ακόµα και η νεόφερτη αναδιανεµητική που αφορά κατά βάση τους µικρότερους παραγωγούς, είναι ένα µέτρο για το οποίο δεν έχει γίνει επαρκής συζήτηση, δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητά τα όρια των δικαιούχων και δεν µπορεί να προεξοφληθεί η έκταση των ωφελούµενων και το ύψος της ωφέλειας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία