
Άλλωστε από τη φιλοσοφία της η Agrothessaly, λόγω και του περιφερειακού της χαρακτήρα, είναι προσαρµοσµένη σε πολύ πιο πρακτικά ζητήµατα και έρχεται να προτείνει λύσεις, όχι µόνο σε θέµατα που αφορούν στην τεχνολογική συγκρότηση των εκµεταλλεύσεων αλλά και σε ασκήσεις που αφορούν στην καθηµερινότητα της καλλιεργητικής φροντίδας.
Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα των αλλαγών στην αγροτική τεχνολογία, δοκιµάζει σε καθηµερινή πλέον βάση τα αντανακλαστικά των παραγωγών. Κι αυτό γιατί, παράλληλα µε τις ψηφιακές και ροµποτικές λύσεις που κάνουν τη διαφορά, µια σειρά από συνδυαστικές προσεγγίσεις µε χαρακτηριστικά κυκλικής οικονοµίας, µπορεί να κρίνουν σε λίγο καιρό τη βιωσιµότητα πολλών εκµεταλλεύσεων.
Σε ό,τι αφορά πάντως τη συγκυρία, ποτέ το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου για τη νέα ΚΑΠ δεν ήταν έντονο σε τέτοιο βαθµό, µιας και η ετοιµότητα των συντελεστών του κλάδου επ’ αυτού θα πρέπει να αποτυπωθεί δεσµευτικά σε λίγο καιρό και µέσα από τις νέες δηλώσεις ΟΣ∆Ε. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης και πολλά από τα Αναπτυξιακά Προγράµµατα του αγροτικού χώρου, µε ό,τι αυτό σηµαίνει τόσο για την πληρότητα των φακέλων όσο και για την ουσία των επενδυτικών επιλογών που θα ακολουθήσουν.
Την ίδια στιγµή, η τελική διαµόρφωση του καλλιεργητικού χαρτοφυλακίου εν όψει των εαρινών σπορών είναι κάτι που απαιτεί όσο το δυνατόν βαθύτερη γνώση, τόσο της εξέλιξης των θεµάτων σε θεσµικό επίπεδο όσο και της ανάλυσης των δεδοµένων σε επίπεδο αγοράς. Σε κάθε περίπτωση οι περιστάσεις επιβάλλουν την ασφαλέστερη προσέγγιση, στο µέτρο του δυνατού, τόσο γύρω από τις τιµές των αγροτικών προϊόντων όσο και τις αντίστοιχες διακυµάνσεις στο φάσµα των εισροών.
Μπορεί να είναι δύσκολο για µια περιφερειακή αγροτική έκθεση, όπως είναι η Agrothessaly, να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω. ∆ύναται να αποτελέσει ωστόσο ένα καλό βήµα για παρουσιάσεις (ειδικά στα µηχανηµάτα), όπως και για αναλύσεις σκέψεων και απόψεων από τους πλέον ειδικούς.
Σε µια τέτοια προσπάθεια ανάλυσης δεδοµένων και µεταφοράς γνώσεων στοχεύει ο κύκλος συζητήσεων που οργανώνει το Σάββατο 4 Μαρτίου στο χώρο της έκθεσης (Τέντα Α, Stand D 05) η ακούραστη οµάδα της Agrenda, του Agronews και του Profi. Στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων θα βρεθούν δύο µεγάλες καλλιέργειες, όπως είναι το βαµβάκι και το καλαµπόκι, µε τους συντελεστές των αντίστοιχων κλάδων να καλούνται να συνεισφέρουν µε τη γνώση τους σε ιδέες για την καλύτερη διάρθρωση αυτών των εκµεταλλεύσεων µε στόχο πάντα µια πιο αποδοτική χρονιά.