
Ωστόσο, το περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και το οποίο καθορίζεται πολλές φορές από το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή από τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών (Ευρωπαϊκή Ένωση και Κράτη – Μέλη), καλό είναι να αποσαφηνίζεται εγκαίρως και να μην μεταφέρει πρόσθετες αγωνίες στον κόσμο του επιχειρείν.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το χώρο της αγροτικής παραγωγής. Όποιο κι αν είναι το επίπεδο μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, οι αγρότες ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και μ’ αυτή την έννοια, όσο λιγότερες είναι οι αβεβαιότητες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο καλύτερα μπορούν να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα και να βελτιωθεί το οικονομικό αποτέλεσμα των μονάδων.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως καθορίζεται από τα κοινοτικά όργανα και όπως προσαρμόζεται και εφαρμόζεται στη συνέχεια από τις εθνικές αρχές, είναι μια υπόθεση μείζονος σημασίας. Από τη φύση της μάλιστα, συνιστά παράμετρο σταθερότητας και όχι αβεβαιότητας για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Γι’ αυτό το λόγο, οι Βρυξέλλες φροντίζουν από νωρίς την επεξεργασία και προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε, οι αγρότες και γενικότερα οι συντελεστές της αγοράς, να έχουν χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Αναλόγως κινούνται και οι εθνικές κυβερνήσεις. Αφουγκράζονται τις κατευθυντήριες γραμμές και προβαίνουν έγκαιρα στις αντίστοιχες προσαρμογές, πάντοτε μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που επιτάσσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Δεν είναι υπερβολή αν επισημανθεί ότι η μόνη χώρα που χάνει, σχεδόν κάθε φορά, το δρομολόγιο των εξελίξεων, είναι η Ελλάδα. Ειδικά στη τελευταία μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χάθηκε παντελώς η επαφή με την πραγματικότητα.
Βαδίζουμε αισίως στον τρίτο μήνα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και οι Έλληνες αγρότες ζουν επί της ουσίας σε μαύρο σκοτάδι. Η συντακτική ομάδα της Agrenda μεταφέρει με επάρκεια τις αποφάσεις των Βρυξελλών, καταγράφει με συστηματικό τρόπο τις ειδικότερες προσεγγίσεις των άλλων χωρών – μελών, δυσκολεύεται ωστόσο να αντιληφθεί τον τρόπο που σκέφτεται η Ελλάδα και οι εδώ ιθύνοντες επί του θέματος. Οι συντάκτες της Agrenda έχουν καταβάλει τεράστια προσπάθεια να αποσαφηνίσουν το λεγόμενο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, όταν όλοι όσοι το έχουν διαβάσει αναγνωρίζουν ότι είναι κάτι σαν κι’ αυτό που έλεγε ο Σωκράτης… λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα.
Τελευταία πυκνώνουν οι πληροφορίες που θέλουν, μόνο η Ελλάδα, να θέτει θέμα διετούς αναβολής των νέων κανόνων της ΚΑΠ, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρασίνισμα, μιας και ο κρατικός μηχανισμός αλλά και οι ίδιοι οι συντελεστές του αγροτικού χώρου δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις. Μόνο που κι αυτή ακόμα η απόφαση, αν έρθει, θα έρθει… κατόπιν εορτής.
28-03-2023 20:32unsigned
<<Αυτό που δυσκολεύει συνήθως την επιχειρηματικότητα είναι η αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, όλοι το ξέρουν ότι το ρίσκο να είναι σύμφυτο με την επιχειρηματική δράση και να τιμολογείται αναλόγως. >> The systemic risk for everybody in the only economy there is , the ancient olive grove and vineyard of the Hellenic Republic; is the protectorate of Νέα Δημοκρατία, established in July 1974 which turned out to be a THC trafficking protectorate of the EIC. Average salary in the Hellenic Republic is half that of the European Union. Poverty rate : 20%. Debt in percent of GDP: about 150%. Can the nonexistent public sector have a yield curve? Obviously not. Yet we are informed that BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley and Nomura will manage the issuance of a 5- year note after the issuance of a 10-Year note on January 17. Greece is so deeply indebted it cannot possibly repay principal, therefore interest. In the nuclear age indebtedness means indexing in the nuclear reaction as a failure in Minimax algorithms. The sequencing of several key Greek genomes has been reported down to the characterization of the immune system. What is needed is a CPA audit of every financial statement in the Hellenic Republic.
Απάντηση