Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Το μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι δανεικό;

Η ψήφος των αγροτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτέλεσε χωρίς αµφιβολία σηµαντική παράµετρο στο εκλογικό αποτέλεσµα, το οποίο διαµορφώθηκε το βράδυ της Κυριακής και έναν από τους λόγους της ευρείας νίκης της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Πanagos_gnwmes_editorial_3

Γιάννης Πανάγος

309
0

Τα δηµοσκοπικά ευρήµατα των exit polls, που διενήργησαν από κοινού οι εταιρείες δηµοσκοπήσεων, δείχνουν ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έδωσαν ψήφο στη Νέα ∆ηµοκρατία σε ποσοστό 47,5%, έναντι µόλις 13% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέλεξαν ως δεύτερο κόµµα το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 13,4%. Μάλιστα, ένα 8,3% των αγροτών ψήφισε Ελληνική Λύση, 7,8% ΚΚΕ και 4,7% Νίκη.

Η ψήφος εµπιστοσύνης των αγροτών στη Νέα ∆ηµοκρατία δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί. Είναι απολύτως σαφές ότι ο φόβος µπροστά σε µια νέα αναταραχή που ενδεχοµένως θα δηµιουργούσε η ακυβερνησία ή µια πολυκοµµατική κυβέρνηση µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τους αγρότες στην αγκαλιά του Μητσοτάκη. Άλλωστε, η εµπειρία διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο 2015-2019 δεν υπήρξε και η καλύτερη για τους αγρότες.

∆ραµατική αύξηση φορολογίας και εισφορών, διάλυση των δηµόσιων οργανισµών, αναστάτωση µε τις πληρωµές των κοινοτικών ενισχύσεων (ειδικά τον πρώτο χρόνο της θητείας), παράδοση του ΟΠΕΚΕΠΕ στο παρακράτος του ΟΣ∆Ε, επιτάχυνση της κατάρρευσης των συνεταιρισµών, διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, διευκολύνσεις αλα κάρτ προς τη µεγάλη ιδιωτική βιοµηχανία τροφίµων.

Με νωπές ακόµα τις µνήµες της παραπάνω πολιτικής, όσο κι αν αυτή υπαγορεύτηκε, ιδίως στα δηµοσιονοµικά, από τη γνωστή κοινοτική εποπτεία, δεν θα µπορούσε να οδηγήσει εύκολα, µια συντηρητική κατά κοινή οµολογία επαγγελµατική τάξη σε ένα δεύτερο λάθος.

Μ’ αυτή την έννοια, η µαζική στροφή των αγροτών στη Νέα ∆ηµοκρατία, αποτέλεσε τη λιγότερο επισφαλή επιλογή, µε την ελπίδα, βέβαια, ότι αυτή τη φορά, ο δοκιµασµένος ως manager – πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρει το χρόνο να ασχοληθεί εκ του σύνεγγυς και να δώσει τις απαιτούµενες προτεραιότητες στην ανάπτυξη πολιτικών προς όφελος του αγροτικού χώρου.

Βεβαίως, τα πράγµατα δεν είναι και τόσο απλά. Παράλληλα µε τις πρωθυπουργικές κατευθύνσεις σε ζητήµατα µείζονος σηµασίας, όπως είναι π.χ. το ιδιοκτησιακό της αγροτικής γης, η οριοθέτηση ζωνών καλλιέργειας, η πραγµατική διευκόλυνση των συλλογικών σχηµάτων στη λειτουργία τους, η ταχύτερη απόσβεση παγίων µε στόχο την επιτάχυνση των αγροτικών επενδύσεων κ.α., είναι αναγκαία η αναβάθµιση του στελεχιακού δυναµικού του υπουργείου και των εποπτευόµενων οργανισµών, προκειµένου να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια απέναντι στους αγρότες.         
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία