Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Μήπως να πάμε σε βαθιά άροση;

Η φετινή 87η ∆ιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης µοιάζει να είναι απαλλαγµένη από το άγχος των εκλογών και µ’ αυτή την έννοια τουλάχιστον θα µπορούσε να αποτελέσει µια αφορµή για έναν βαθύτερο στοχασµό για το που οδεύει αυτή η χώρα.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

531
1

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον αγροτικό χώρο, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η πρωθυπουργική οµιλία, στο πλαίσιο της ∆ΕΘ, µας έδινε να καταλάβουµε τι προσδοκά αυτή η κυβέρνηση από τον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέτει για τη συµµετοχή των αγροτών στο ΑΕΠ. Πώς προτίθεται να περιφρουρήσει τις παραγωγικές γαίες από την αστική χρήση και τις ΑΠΕ. Ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να επιστρέψει η κτηνοτροφία στους ορεινούς όγκους. Με ποιο τρόπο θα διευκολύνει τους αγρότες να διατηρήσουν τη σχέση τους µε τη γη.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος το σενάριο που θέλει µεγάλα funds να καλοβλέπουν τον έλεγχο παραγωγικών γαιών ακόµα και για γεωργική χρήση. Όπως επίσης και να διεκδικούν την άνετη πρόσβασή τους σε δηµόσιες εκτάσεις, κυρίως για την εγκατάσταση µονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ).

Καλές οι ΑΠΕ, αλλά δεν µπορεί, µια µεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα, να εγκαταλείπει την ορεινή της κτηνοτροφία και να στερείται της παραγωγής κρίσιµων προϊόντων διατροφής, επιβαρύνοντας ανάλογα το εµπορικό της ισοζύγιο.

Η συνύπαρξη µπορεί να είναι εφικτή, προϋπόθεση όµως ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες µελέτες, ότι υπάρχει το κατάλληλο σχέδιο και ότι φυσικά αναγνωρίζεται ο ρόλος και η συµβολή κάθε πλευράς. Οι φέροντες την ευθύνη των αποφάσεων οφείλουν να γνωρίζουν ότι στα βοοειδή η Ελλάδα είναι αυτάρκης µόλις στο 20% των αναγκών της, στα χοιρινά στο 28% και στο αγελαδινό γάλα στο 40%.

Είναι χρόνια τώρα που η Ελλάδα δίνει αγώνα για την ανάπτυξη του τουρισµού, µε ό,τι αυτό σηµαίνει για την υποβάθµιση του φυσικού της τοπίου, µετράει δεκάδες εκατοµµύρια επισκεπτών κάθε χρόνο και βέβαια, θρέφει όλον αυτόν τον κόσµο µε εισαγόµενα αγροτικά προϊόντα που αυξάνουν το έλλειµµα και αλλοιώνουν την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος.

Οι ιθύνοντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αγροτική πρόοδος και ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν έρχεται µε «µετακινούµενους θιάσους» και «επικοινωνιακές ποµφόλυγες», που καλλιεργούν τον ραγιαδισµό και διευρύνουν το έλλειµµα αξιοπιστίας των αγροτών προς το πολιτικό προσωπικό και τη συντεταγµένη Πολιτεία.
 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-09-2023 16:17Αγροτης

Μας πήρε το ποτάμι μας πήρε ο ποταμος.....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία