Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Χρήστος Ρώσσιος: Πίνει τον καφέ του… σκέτο

Ένας βέρος αριστερός, από τα μαθητικά και φοιτητικά του κιόλας χρόνια μέλος της ΚΝΕ, επιλέχτηκε να υπηρετήσει από τη θέση του προέδρου τη χειμαζόμενη σήμερα ζαχαροβιομηχανία, με σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Και μπορεί ο Χρήστος Ρώσσιος να μη...

Χρήστος Ρώσσιος: Πίνει τον καφέ του… σκέτο

0
0

Από τις 15 Απριλίου 2016, που ανέλαβε, έχει κληθεί να ολοκληρώσει το πλάνο διάσωσης της ζαχαροβιομηχανίας, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει σε συνεντεύξεις του στον τύπο με τη φράση «μεγάλο πάρτυ» την κατάσταση που βρήκε στην ΕΒΖ. Πάντως, με βάσει τα σημερινά δεδομένα, οι φιλοδοξίες του για αλλαγή σελίδας στην επιχείρηση, διπλασιασμό της παραγωγής και κερδοφορία άμεσα, δείχνουν μάλλον εκτός τόπου και χρόνου. 

Το ζητούμενο ωστόσο είναι ότι δείχνει να έχει καλό γκελ στους παραγωγούς, καθώς φαίνεται να έπεισε ακόμα και τευτλοκαλλιεργητές που είχαν εγκαταλείψει τα χωράφια τους εδώ και 6-7 χρόνια να επιστρέψουν. Τυράκι, ως γνωστό, η αύξηση του ύψους της συνδεδεμένης, που προωθεί το υπουργείο –αν και δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες- που φαίνεται πως έκανε τους μηχανάτορες να ξεχάσουν μέχρι και τη μείωση που φέρνει το τιμολόγιο της νέας καλλιεργητικής σεζόν, το οποίο αργεί πολύ να εμφανίσει ο πρόεδρος, υπό το φόβο των αντιδράσεων.

Στα θετικά πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι μέσα σε 10 μήνες εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί για τη σοδειά του 2015 και το 80% των οφειλών του 2016 και μάλιστα χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, όπως τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ο ίδιος. Μάλιστα, για το 2017 η βιομηχανία έχει εξασφαλίσει –λέει η διοίκηση- τα εφόδια των αγροτών που θα συνεργαστούν μαζί της, για καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή, κέρδος των καλλιεργητών, αλλά και όφελος για την επιχείρηση.

Υπήρχαν, βέβαια, και αρκετοί στον αστικό τύπο που του.. επιτέθηκαν. Με το που ανέλαβε πρόεδρος της ΕΒΖ ασχολήθηκαν με το σέρβις του προσωπικού του αυτοκινήτου, τα έξοδα για το οποίο (700 ευρώ) χρέωσε στη ζαχαροβιομηχανία. Επίσης, μίλησαν για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο από την αντιπολίτευση στηλίτευε τα μνημόνια, τη λιτότητα, τη φτώχεια και καλούσε στις πλατείες, ενώ σήμερα δίνει το πράσινο φως για μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 30% μέσω απολύσεων και περικοπής μισθών, αλλά και των τιμών παραγωγού με το νέο τιμολογιακό καθεστώς.

Ο Χρήστος Ρώσσιος, βέβαια, έχει τη δική του απάντηση, καθώς μιλά για προβλήματα που εντόπισε τόσο στις προηγούμενες διοικήσεις, όσο και στις «ιδιαίτερες» -όπως τις αποκαλεί- σχέσεις παραγωγών και υπαλλήλων της βιομηχανίας, με ομαδοποιήσεις που εξυπηρετούσαν διαφορετικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του κάνει λόγο για υπέρογκες αμοιβές και μισθούς 3.000 ευρώ, ενώ τονίζει σκωπτικά το γεγονός ότι «υπάλληλοι των γραφείων της Θεσσαλονίκης λαμβάνουν 600 ευρώ επίδομα παραμεθορίου».

Πάντως, με δεδομένο ότι το κτήριο διοίκησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πουλήθηκε στον τελευταίο διαγωνισμό, η διοίκηση μετέφερε στο εργοστάσιο του Πλατέος, το προσωπικό τριών διευθύνσεων, της εμπορίας, της τεχνικής υποστήριξης και τη γεωπονική, ώστε να είναι κοντά στους αγρότες, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και να περιοριστούν τα κόστη, λέει ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να κλείσει «τρύπες» και… στόματα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο κ. Ρώσσιος γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1959 και κατάγεται από την Άρτα. Είναι γεωπόνος - γεωργοοικονομολόγος ΑΠΘ. Εργάζεται ως γεωπόνος στον ιδιωτικό τομέα από το 1983. Διετέλεσε γενικός Γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας – Θράκης και εκπρόσωπος στο ΓΕΩΤΕΕ.

Η εμπλοκή του με την αριστερά ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια. Μέλος της ΚΝΕ στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, έγινε μέλος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του και διατέλεσε Γραμματέας της ΝΕ Β’ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού από το 2010 έως την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Συντονιστής της ΝΕ της Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και του 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Νομαρχία το 2006 και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2014. Πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος της ΕΒΖ στις 15 Απριλίου 2016.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire