Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Άλαν Μάθιους: ΚΑΠ σαν το αυγό του Κούρε

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σκιαγραφεί ένα όραμα για την κατεύθυνση του ταξιδιού, όμως σιωπά για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προτάσεών της, που σύμφωνα με τον αγροοικονομολόγο Άλαν Μάθιους, μοιάζουν με το αυγό του Κούρε*, δηλαδή ως κάτι που είναι εν μέρει κακό, αλλά και εν μέρει καλό.

Άλαν Μάθιους: ΚΑΠ σαν το αυγό του Κούρε

8
0

Ο ειδικός για θέματα αγροτικής οικονομίας, καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Τρίνιτι στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην εκδήλωση της Agrenda για τον «Αγρότης της Χρονιάς», και θα αποδικωποιήσει το περίγραμμα της ανακοίνωσης της Κομισιόν, δίνοντας τη δική του εκτίμηση για το που ακριβώς θα πάει το πράγμα μετά το 2020. Ο ίδιος δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της Agrenda, λέγοντας ωστόσο ότι πολλά από αυτά που θα πει για το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων ενδέχεται να… στεναχωρήσουν το αγροτικό ακροατήριο.

Για τον Άλαν Μάθιους, η ΚΑΠ αποτελεί βασικό πεδίο του ερευνητικού του ενδιαφέροντος, ενώ συνολικά για την συμβολή του στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική έχει αποσπάσει σειρά τιμητικών διακρίσεων εξ αυτών και η έδρα Jean Monnet, η ανώτατη δηλαδή πανεπιστημιακή διάκριση.

Εξάλλου, ο ίδιος με αλλεπάλληλα report, έχει εκτιμήσει ως πιθανό το σενάριο να συνεχιστεί και μετά το 2020 η τρέχουσα αγροτική πολιτική με αλλαγές που θα κινούνται σε μία πιο ασαφή λογική ενισχύσεων ως αντίβαρο σταθεροποίησης του αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για εγκατάλειψη των αγροτικών επιδοτήσεων στη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε.

Κατά τον ίδιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταρρυθμιστική κόπωση υπονομεύει την ΚΑΠ και δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, που πρώτες εφάρμοσαν τις ενισχύσεις, τις εγκαταλείπουν, ενώ στην ΕΕ όπως αξιοποιούνται ενθαρρύνουν την μονοκαλλιέργεια και παραγκωνίζουν τις ιδιωτικές εναλλακτικές λύσεις. Εξάλλου, η τρέχουσα ΚΑΠ δείχνει ότι είναι ο προθάλαμος για λιγότερη στήριξη, δεδομένου ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 όλα τα ενεργοποιημένα δικαιώματα ενίσχυσης εντός ενός κράτους μέλους ή μιας περιφέρειας θα έχουν ενιαία μοναδιαία αξία.

Το περίγραμμα της Κομισιόν σύμφωνα με τον Μάθιους «παρόλο που επαναλαμβάνει κάποια φθαρμένα προϊόντα που έχουν ξεπεραστεί, περιλαμβάνει και κάποια στοιχεία που προσβλέπουν στο μέλλον. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των υψηλών προσδοκιών και συγκεκριμένων προτάσεων για την εφαρμογή αυτών των μελλοντικών στοιχείων. Η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τις οικονομικές παραμέτρους για την ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία αναμένεται στις 29 Μαΐου 2018, θα είναι καθοριστική για ολόκληρη τη συζήτηση». Πάντως, πολλά από τα κενά για το νέο κανονιστικό μοντέλο θα επιχειρήσει να γεμίσει ο Άλαν Μάθιους, στον « Αγρότη της Χρονιάς» στις 20 Ιανουαρίου, στη Λάρισα.

 

Το αυγό

* Το αυγό του Κούρε περιγράφει κάτι που είναι εν μέρει κακό, αλλά και εν μέρει καλό. Η καταγωγή της φράσης προέρχεται από το γελοιογραφικό έργο «True Humility» του George du Maurier, το οποίο εκδόθηκε στο βρετανικό σατιρικό περιοδικό Punch στις 9 Νοεμβρίου 1895.

 

Βιογραφικό

Ο Άλαν Μάθιους είναι ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Τρίνιτι, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον ΟΟΣΑ, στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχει αποτελέσει μέλος της ομάδας διαφόρων διαδικασιών επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. 

Έχει εργαστεί σε θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη ΓΔ Εμπορίου και τη ΓΔ Γεωργίας, και την  Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αγροτικών Οικονομολόγων. Έχει βραβευτεί για την συμβολή του από την Βασιλική Ιρλανδική Ακαδημία (1989). Είναι κάτοχος της έδρας Jean Monnet (1999) για την Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία