BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Θάνος Ντούγκος: Οι μικροί βγαίνουν μπροστά

Το καλό κρασί δεν είναι για λίγους, ούτε η οινοποίηση ένα κλειστό κλαµπ και αυτό φαίνεται να θέλουν να αποδείξουν τα µικρά οικογενειακά οινοποιεία που φιλοδοξούν να δυναµώσουν την παρουσία τους. Ο ανήσυχος Λαρισαίος οινοποιός Θάνος Ντούγκος είναι ο πρώτος πρόεδρος του Συνδέσµου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος που µαζί µε µια οµάδα συναδέλφων του οραµατίστηκε την περαιτέρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού και του αµπελώνα, µε κριτήριο την ανάδειξη των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών.

Θάνος Ντούγκος: Οι μικροί βγαίνουν μπροστά

4
0

Ο νεοσύστατος σύνδεσµος φαίνεται πως θα ταρακουνήσει τα νερά στο οινοποιητικό γίγνεσθαι, που αν και οι ιδρυτικοί και οραµατικοί του στόχοι συµπλέουν µε αυτούς του Συνδέσµου Ελληνικού Οίνου, εντούτοις δεν φαίνεται ότι…καλύπτονταν ως τώρα.

«Η Ελλάδα είναι, κλιµατολογικά και εδαφικά, µαγαζί γωνία. Αντί λοιπόν η επίσηµη πολιτεία, το κράτος και οι επίσηµοι φορείς, να σχεδιάσουν πάνω στην αγροτική παραγωγή, επάνω στο κρασί, το λάδι, το τυρί… αλλά και στον τουρισµό, απεναντίας δεν έγινε απολύτως τίποτα, µε τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Αυτό λοιπόν που δεν κατάφερε να κάνει το κράτος οφείλει και πρέπει να το πράξει τώρα η νέα γενιά… Είναι µονόδροµος και επιτακτική ανάγκη, αν θέλουµε η χώρα αυτή να µπει σε πραγµατική τροχιά προόδου, να αρχίζουµε να παράγουµε υψηλής ποιότητας προϊόντα σε υψηλές τιµές, µε προσοχή στη µεταποίηση και στόχο την εξαγωγή. Αυτή είναι η λύση», δήλωνε πριν καιρό σε συνέντευξη του ο Θάνος Ντούγκος, που φαίνεται πως έφθασε το πλήρωµα του χρόνου για να δροµολογηθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ιστορία της ενασχόλησης µε το κρασί ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50, όταν οι παππούδες του Θάνου ίδρυσαν στη Λάρισα ένα από τα πρώτα φυτώρια αµπέλου της χώρας. Το φυτώριο αυτό πέρασε στα χέρια των θείων του οι οποίοι ενέταξαν στην επιχείρηση το 1976 και τον πατέρα του ∆ηµήτρη. Εκείνος, όντας ανήσυχος και διορατικός, το 1983 άρχισε να οινοποιεί ερασιτεχνικά, παίρνοντας σταφύλια από αµπελουργούς-πελάτες του φυτωρίου.

Ταξίδευε σε περιοχές Ο.Π.Α.Π. και αγόραζε τα καλύτερα σταφύλια από τους πελάτες του, τα οποία οινοποιούσε για τον εαυτό του και τους φίλους του. Τα καλά νέα όµως στην πόλη της Λάρισας διαδίδονται γρήγορα. Έτσι όλο και περισσότεροι οινόφιλοι δείχνουν την προτίµησή τους στα υπέροχα κρασιά του...Αυτό τον οδηγεί το 1992 στην αγορά και φύτευση ιδιόκτητου αµπελώνα εντός της ζώνης ΠΟΠ Ραψάνη και στην ανέγερση ενός µικρού παραδοσιακού οινοποιείου.

Σε υψόµετρο 550-700 µέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύµπου, στις θέσεις Προσήλια και Τουρτούρα Ραψάνης εκτείνονται οι αµπελώνες Ντούγκου που διαχειρίζονται σήµερα ο Θάνος (γεωπόνος) και η αδελφή του Λουΐζα (οινολόγος), τρίτη γενιά φυτωριούχοι και πρώτη οινοποιοί. Ο νέος πρόεδρος του ΣΜΟΕ, ο άνθρωπος που κουβαλάει ένα επίθετο ταυτόσηµο στη Λάρισα µε τους… «Μεθυστάνες», αφού υπήρχε µια εποχή όπου όλοι στην περιοχή έπιναν «Μεθυστάνες Ντούγκου».

 

Βιογραφικό

Ο Θάνος Ντούγκος του ∆ηµητρίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1971. Πάππου προς πάππου φυτωριούχοι αµπέλου και οινοποιοί οι πρόγονοι από την µεριά της µητέρας του και µε πατέρα οικονοµολόγο που ίδρυσε το οινοποιείο «Ντούγκος», η πορεία του ήταν προδιαγραµµένη. Σπούδασε γεωπόνος στο εξωτερικό, από το 1996 ανέλαβε το οινοποιείο και είναι υπεύθυνος στους αµπελώνες και στο τµήµα πωλήσεων στην Αµερική. Είναι παντρεµένος µε την καθηγήτρια Αγγλικών Αναστασία Λουτρίδου και έχουν τρία παιδιά. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία