BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Γιώργος Σκούρας: Βρε, καλώς τα παιδιά

Καλωσορίσµατα µε τράβηγµα αυτιού, όπως κάνουν οι µεγάλοι στους µικρούς συνιστά η «πληρωµένη» απάντηση του Συνδέσµου Ελληνικού Οίνου προς την κίνηση των µικρών οικογενειακών οινοποιείων να συστήσουν το δικό τους Σύνδεσµο, η οποία όπως φαίνεται έχει βάλει φωτιά στον κλάδο.

Γιώργος Σκούρας: Βρε, καλώς τα παιδιά

4
0

Με τη φράση «Καλώς τους!»... υποδέχεται το Σύνδεσµο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Γιώργος Σκούρας, θέλοντας µε µία ανακοίνωση-απάντηση να βάλει από την αρχή τα πράγµατα στη σωστή τους θέση.

Σφόδρα ενοχληµένος από την κίνηση απόσχισης, ο Γιώργος Σκούρας παρότι επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το σκεπτικό ίδρυσης του ΣΜΟΕ, δείχνει να αδυνατεί να κατανοήσει πια βαθύτερη κλαδική ανάγκη οδήγησε σε αυτό το διαχωρισµό δεδοµένου ότι η σκοποθεσία του εν λόγω συνδέσµου συµπίπτει µε αυτή του ΣΕΟ.

Μάλιστα, ο πολύπειρος οινοποιός, ιδρυτής του Κτήµατος Σκούρα, µιλά για τη διαχρονικά συλλογική δράση του Συνδέσµου, ανεξάρτητα από τις προσωπικές αντιλήψεις κι επιδιώξεις µεµονωµένων συναδέλφων «µικρών ή µεγάλων», η οποία όπως λέει δεν εκφράζεται µόνο καταστατικά, αλλά στην πράξη, «διότι το επώνυµο ελληνικό κρασί είναι ένα, έχει µία εικόνα, ανεξάρτητα αν το παράγει µικρός ή µεγάλος.»

Με αιχµηρό αλλά και ενωτικό λόγο, επιχειρεί να ξαναβάλει στο ίδιο τρένο τους νεοφώτιστους του ΣΜΟΕ, υποστηρίζοντας ότι τα µέλη του Συνδέσµου Ελληνικού Οίνου δεν πιστεύουν «σε κανενός είδους διαχωρισµό, σε καµία διχοτόµηση της ελληνικής οινοποιίας, αλλά στην ανάγκη να προχωρήσουµε όλοι µαζί, σαν ένα τρένο µε πολλά βαγόνια που κινούνται στις ίδιες ράγες, γιατί έχουν ίδιο προορισµό: την επιτυχία», λέει στέλνοντας σαφές µήνυµα.

Ο Γιώργος Σκούρας, που όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο τελειοµανή, προσηλωµένο στα πρότζεκτ που αναλαµβάνει, που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, επιδιώκει µέσα και από το τιµόνι του ΣΕΟ να βάλει το ελληνικό επώνυµο κρασί σε υψηλότερο βάθρο σε διεθνές επίπεδο. Όπως έχει πει ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, από το χρόνια της Γαλλίας που πήγε για σπουδές, µια τυχαία εκδροµή στο Μονµπελιέ, άλλαξε τη ζωή του βάζοντας στο µυαλό του το «µικρόβιο» να φτιάξει ελληνικό κρασί και να το... φυτέψει σε αυτή την κατηγορία που ονοµάζουµε «∆ιεθνή Οινική Αγορά».

Εξάλλου, όπως λέει, είµαστε χώρα που έχει τη δυνατότητα στο απώτερο µέλλον να παρατάξει πάνω από 300 ποικιλίες και να κρατάει ζωντανή τη φράση «ανακάλυψη από το διεθνές κοινό». Μάλιστα, για τον ίδιο, το να φτιαχτούν 10 ακόµα cabernet και chardonnay δεν λέει κάτι για την παγκόσµια αγορά. «H επιτυχία θα έρθει από τις δικές µας ποικιλίες», τονίζει.

Πάντως, οι κινήσεις ΣΜΟΕ την ώρα που ο κλάδος πασχίζει µέσα από έναν κυκεώνα προβληµάτων, όπως οι νέες φυτεύσεις, η γραφειοκρατία, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τα προγράµµατα κλπ, δεν προκαλούν µόνο ανακατωσούρα αλλά και ευκαιρία για γόνιµο προβληµατισµό.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Σκούρας γεννήθηκε στο Άργος. Το 1980 πήγε στη Ντιζόν της Γαλλίας για να σπουδάσει στον τοµέα της γεωργίας, ωστόσο η γνωριµία του µε έναν Βουργουνδό παραγωγό, άλλαξε την κατεύθυνση των σπουδών του κι αποφοίτησε ως οινολόγος. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορα οινοποιεία στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 1986 ξεκίνησε το δικό του οινοποιείο στην Πυργέλα, ενώ το 1988 παρουσίασε τον εµβληµατικό Μέγα Οίνο. Το 1996 ίδρυσε ένα λιτό οινοποιείο στην κοινότητα Γυµνό στη ζώνη της Νεµέας, ενώ το 2004 το Κτήµα µετεγκαταστάθηκε στο οινοποιείο στο Μαλανδρένι. Από το 2015 είναι πρόεδρος του ΣΕΟ. Είναι παντρεµένος και έχει δύο κόρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία