BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Νέλος Γεωργούδης: Μύηση στην ελαιοκανθάλη

Όσο καλός έχει αποδειχθεί για τους συναδέλφους του µεταποιητές τόσο σκληρός έχει υπάρξει απέναντι στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, όταν πρόκειται για τη διαµόρφωση των τιµών του προϊόντος.

Νέλος Γεωργούδης: Μύηση στην ελαιοκανθάλη

3
0

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Επιτραπέζια Ελιά που οργάνωσε την περασµένη εβδοµάδα το Κέντρο «Κρίνος» της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, ο Νέλος Γεωργούδης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ από το 2001, είχε, όπως είναι φυσικό, την τιµητική του. Αεικίνητος, όπως πάντα, κράτησε για τρία 24ωρα την σηµαία του  κλάδου ψηλά. Μόνο για µια στιγµή, πήγε να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ήταν η στιγµή που τόλµησε να παραπονεθεί στους καλλιεργητές ελιάς Καλαµών, πως παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, προσφέρουν στους παραγωγούς -από την αρχή της σεζόν- κοντά στα 2 ευρώ το κιλό, δυσκολεύονται να βρουν τις αναγκαίες ποσότητες.

Η απάντηση ήρθε πληρωµένη από την πλευρά των παραγωγών, µε τον Μεσολογγίτη Αλέξανδρο Τσίπρα να του λέει ότι «όσο αισχροκέρδεια είναι τα 3,5 ευρώ το κιλό (πέρυσι) άλλο τόσο είναι και τα 90 λεπτά µε τα οποία έφευγε το προϊόν για χρόνια».

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούµενη εµπορική περίοδος υπήρξε διδακτική για όλες τις πλευρές. Οι µεν µεταποιητές κατάλαβαν ότι δεν γίνεται να παίρνουν τις ελιές αντί πινακίου φακής, ενώ και η πλευρά των παραγωγών κατανόησε ότι το προϊόν είναι δύναµη στα χέρια τους, αρκεί να το διαχειρίζεται µε φειδώ. 

Άλλωστε, όλοι αντιλαµβάνονται ότι για να υπάρχει αξιόπιστη ποιοτικά πρώτη ύλη, ο παραγωγός θα πρέπει να πληρώνεται σε µια δίκαιη τιµή, η οποία να του αφήνει περιθώρια να καλλιεργεί µε ζήλο. Αυτό το είπε καλά και ο πρόεδρος της Krinos Foods, Αλέξανδρος Γεωργιάδης, που ως γνωστόν ήταν και οικοδεσπότης του Συνεδρίου.

Κατά τα λοιπά, στο δρόµο της η επιτραπέζια ελιά, δείχνει να έχει πολλή δουλειά. Όχι µόνο γιατί ο ανταγωνισµός διεθνώς εντείνεται, µε νέες παραγωγές-χώρες να διεκδικούν µερίδια αγροράς αλλά και γιατί, οι απαιτήσεις του καταναλωτή, µε τόσα µέσα ενηµέρωσης που διαθέτει και µε τόσες επιλογές που µπορεί να έχει, διαφοροποιούνται συνεχώς. Την ίδια στιγµή, η τεχνολογία προσφέρει τόσες νέες δυνατότητες που είναι κρίµα να µην αξιοποιούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης του προϊόντος.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει, βέβαια, και ο αειθαλής (όπως λέγαµε παλιότερα για τον Καραµίχα) πρόεδρος, Νέλος Γεωργούδης, είναι ότι η πλευρά των µεταποιητών δεν µπορεί να βασίζεται πλέον µόνο στον όγκο. Τώρα πρέπει να µιλάει και η ελαιοκανθάλη.

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Χηµικός Μηχανικός B.Sc., και M.Sc. Μηχανικός Τροφίµων στο Πανεπιστήµιο του Leeds στην Αγγλία (1982). Έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), FAU, στις ΗΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών  Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ),  Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος της εξαγωγικής επιχείρησης επιτραπέζιων ελιών ΓΕΩΡΓΟΥ∆ΗΣ Α.Ε., µέλος του Δ.Σ. του Επιµελητηρίου Μαγνησίας και µέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς. Διετέλεσε µέλος Δ.Σ. συνδέσµων και εταιρειών όπως Πανελληνίου Συνδέσµου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Θεσσαλικές Εκδόσεις Α.Ε. κ.α. Είναι παντρεµένος και έχει έναν γιο.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία