BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Απόστολος Κλοντζάρης: Μαθημένος στα μεγάλα

Όταν τον Οκτώβριο του 2014, ο Απόστολος Κλοντζάρης, αναλάµβανε τη γενική διεύθυνση της Bayer CropScience για την Ελλάδα και την Κύπρο (Country Head), διαδεχόµενος τότε τον Dr. Hans-Joachim Henn, τίποτα δεν έδειχνε στον ορίζοντα µια εξαγορά διεθνούς εµβέλειας, όπως αυτή της Monsanto.

Απόστολος Κλοντζάρης: Μαθημένος στα μεγάλα

4
0

Το θέµα είδε για πρώτη φορά τα φώτα της δηµοσιότητας τον Μάιο του 2016 και επισηµοποιήθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες, για την ακρίβεια στις 8 Ιουνίου. Χωρίς αµφιβολία η εν λόγω εξαγορά, µε τίµηµα περί τα 63 δισ. δολάρια, επαναπροσδιορίζει εξ αρχής τις παγκόσµιες ισορροπίες στον τοµέα της αγροτεχνολογίας. Στο εξής η Bayer θα µετράει ετήσιες πωλήσεις ύψους 66 δισ. δολαρίων, οι οποίες θα προέρχονται από το 29% της παγκόσµιας αγοράς σπόρων και από το 24% της παγκόσµιας αγοράς φυτοπροστατευτικών.

Υπενθυµίζεται ότι για να προχωρήσει η έγκριση της εξαγοράς από τις αρµόδιες αρχές ελέγχου του Ανταγωνισµού, η γερµανική εταιρεία υποχρεώθηκε να πουλήσει τη θυγατρική Covestro, καθώς επίσης και µερίδια εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά σπόρων. Παράλληλα, χρειάσθηκε να πουλήσει µερίδια αξίας 5,9 δις ευρώ στην ανταγωνίστρια εταιρεία BASF.

Το τελευταίο, ίσως είναι αυτό που «πονοκεφαλιάζει» κάπως τον Απόστολο Κλοντζάρη, µιας και στις συγκεκριµένες παραχωρήσεις περιλαµβάνονται σηµαντικά assets µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Μεταξύ αυτών είναι π.χ. το portfolio µε τους σπόρους βαµβακιού και το λεγόµενο σύστηµα FaberMax.

Από την άλλη πλευρά, η προίκα που φέρνει και για την ελληνική αγορά η εξαγορά της Monsanto είναι ασύλληπτη. Ενδεχοµένως όχι τόσο για τους σπόρους και τα προϊόντα φυτοπροστασίας αυτά καθαυτά, όσο για την τεχνολογία ακριβείας και το νέο τρόπο ανάπτυξης της καλλιεργητικής φροντίδας, πεδίο στο οποίο, απ’ ότι λέγεται, οι «Αµερικανοί» βρίσκονται έτη φωτός µπροστά.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος δουλεύει καθαρά υπέρ του πρωτοπόρου. Ο δε Απόστολος Κλοντζάρης, διαθέτοντας, πολύ πριν επανέλθει στην Ελλάδα, µια πλούσια εµπειρία από υψηλόβαθµους ρόλους σε τµήµατα marketing και αγορές -συγχωνεύσεις εταιρειών (Mergers & Acquisitions), ανήκει σ’ εκείνους που το έχουν δει το έργο. Το αντιλαµβάνεται όσο λίγοι και στη νέα του εκδοχή, κι αυτό πιθανότατα θα αποτυπωθεί πολύ σύντοµα και στα µερίδια αγοράς.

Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, η άποψη του Απόστολου Κλοντζάρη είναι ότι η σύνδεση των ενισχύσεων µε τα αποτελέσµατα για κάποιους διαµορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε να βγει ωφεληµένη η ελληνική γεωργία, όχι ως προς τα χρήµατα που θα πάρει, αλλά κυρίως όσον αφορά τη διευκόλυνση ενσωµάτωσης στην παραγωγή τεχνολογιών και προϊόντων που θεωρούνταν απλησίαστα µέχρι σήµερα από πλευράς κόστους αλλά και τεχνογνωσίας.

 

Βιογραφικό

Ο Απόστολος Κλοντζάρης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γεωπονία και management στο Πανεπιστήµιο του Newcastle της Αγγλίας. Άρχισε την καριέρα του το 2000 στα κεντρικά της Bayer CropScience στη Γερµανία, αναλαµβάνοντας υψηλόβαθµους ρόλους σε τµήµατα Marketing και αγορές – συγχωνεύσεις εταιρειών (Mergers & Acquisitions). Στη συνέχεια έζησε στην Ελβετία όπου εργάστηκε στη Syngenta. Το 2012 επέστρεψε στη Bayer CropScience στη Γερµανία, όπου έµεινε µέχρι τον Οκτώβριο του 2014 και στη συνέχεια ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Bayer CropScience για την Ελλάδα και την Κύπρο (Country Head). Είναι παντρεµένος και έχει ένα παιδί.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία